Silvestr 2018

Konec roku je tu, a tak bych chtěl vzpomenout na ten minulý a zrekapitulovat jej. Během roku se nám podařilo o maličko víc než jsem předpokládal že se stihne. Dům se nám podařilo za tento rok dotáhnout od základů po střechu a včetně uzavření okny. Od té doby jsem se dále činil a vyzdil kompletní vnitřní příčky v přízemí, o čemž brzy vyjde článek a také jsem už vybudoval vyvýšenou konstrukci půdičky, průlez a část podlahy budoucí půdy a o tom se můžete brzy dočíst detaily také v připravovaném článku. Za mě byl tedy rok 2018, rokem úspěšným a doufám, že i u vás tomu nebylo jinak.

Rekapitulace stavby

Začínali jsme skrývkou ornice 18.5.2018 a od té doby jsme na stavbě celkem za tento rok pracema strávili (buď my nebo řemeslníci) 95 dní a poslední den na stavbě byl 30.12.2018.

Základová deska bez prostojů zabrala 13 dní čisté práce.

Vyzdění 1NP zabralo čistého času vč. založení a hydroizolace 8 dní.

Strop 1NP vč. příprav a vyzdění příček vedle budoucího schodiště a mezi rameny zabralo čistého času 13 dní.

—————–
ZDE SE LÁME DODAVATELSKÁ ČÁST A SVÉPOMOCNÁ (OD TEĎ SÁM + RODINA A KAMARÁDI)
Některé věci samozřejmě budou i v této části dodány dodavatelsky. Střecha a okna.
—————–

Vyzdění 2NP zabralo čistého času 7 dní, s tím že jeden den se kvůli dešti nakonec skoro nic neudělalo.

Založení a vyzdění 4 příček ve 2NP, na které přijde věnec zabralo 4 dny v jednom člověku.

Vázání armokošů pro věnec 2NP, uložení armatury na zdi, podložení, zašalování a vylití zabralo 8 dní.

Založení a vyzdění atiky, uložení armokošů, zašalování a lití věnce atiky zabralo 4 dny.

Kompletní dodávka šikmé střechy vč. vazníků zabrala 6 dní. Více ve článku Realizace šikmé střechy

Šalování, armování a lití schodiště zabralo 4 dny a zhruba 1 den různě rozkouskovaný na drobných pracech okolo. Schodiště je jedním z osobních rekordů na stavbě, nezabralo moc času ale ušetřilo obrovské peníze. Proti původnímu plánu prefabrikovaného schodiště úspora 47k, proti dodávce schodiště tak jak jsem ho zhotovil já jsme uspořili zhruba 21k (zde vycházím z ceny schodiště totožných rozměrů u kamaráda, já toto nepoptával). Stálo nás celkem kolem 7000Kč – více o schodišti v samostatném článku Šalování a betonáž schodiště

Montáž oken vč. finalizace zabrala 6 dní. Více o montáži oken v samostatném článku

Vyzdění všech příček v 1NP zabralo vč. příprav před zděním 8 dní. Více detailů brzy v samostatném článku.

Rekapitulace blogu

Za rok 2018 jsme pro vás napsali 33 článků (včetně tohoto), sestříhali 10 videí a upravili nepočitatelně fotografií. Vy jste se nám za to odměnili 35 915 shlédnutími a přišlo vás sem 7 153 a celkem jste vygenerovali 15 586 návštěv. Strávili jste u nás enormních 937 043 sekund, to je 15 617 minut, 260 hodin, 10 dní. Za vaší podporu vám moc děkujeme.

Pokud jste tak ještě neučinili zvažte přihlášení k odběru emailových upozornění na nové články, tuhle možnost využívá bohužel jen 35 z vás. Stačí kliknout a zadat svůj email. Z odběru se pak můžete kdykoliv odhlásit pomocí odkazu na konci každého emailu.

Poděkování

Závěrem bych chtěl poděkovat všem kdo se jakkoliv přičinili na naší stavbě, zejména pak oběma rodinám za podporu a výpomoc na stavbě.

Mé ženě patří obrovský dík za neustálou psychickou podporu a trpělivost, péči o naší dcerku a lásku kterou nás oba zahrnuje.

Jmenovitě pak mému taťkovi, který mi často a neohroženě pomáhá, leze po lešení a dělá jakékoliv práce, které je potřeba dělat. Hodně práce se mnou také udělal můj brácha, kterému tímto patří velký dík. Nemenší dík pak patří mému tchánovi a švagrovi za obří díl pomoci při svépomocné betonáži věnců a schodiště.

Nesmím zapomenout ani na poděkování našemu sousedovi, který když potřebuji vždy pomůže, buď přiloží ruku k dílu a nebo zapůjčí své nářadí, které mi zrovna chybí. Je mi velkou oporou už od začátku stavby.

V poslední řadě ale neméně důležitý dík patří kamarádům, které jsem získal díky stavbě, neboť právě stavba je to co nás v tuto chvíli spojuje. A jako napotvoru jsou to oba Tomášové. Takže děkuji Tomášovi ze Stavíme Pasiv za jeho občasnou výpomoc na stavbě, když potřebuji další pár rukou a také za pomoc při shánění některých dodavatelů. Děkuji také Tomášovi z blogu Torcys za virtuální pomoc s rozborem projektu (máme stejného projektanta) a předávání svých zkušeností, popřípadě informací, které vytáhl z projektanta nad rámec v projektu psaného ;).

Poslední díky posílám našim dodavatelům, kteří se větší či menší měrou přičinili k aktuálnímu stavu naší stavby.

Další zajímavé blogy

Pokud stavíte, tak vám jistě pomůže jakákoliv rada nebo inspirace, proto jsem se rozhodl k oslavám nového roku doporučit i další výživné čtení.

Důvodem proč stavíme a jak, je hlavně blog, který vám některým je dobře znám a je jím jak jinak blog Vodníci NET

Méně aktivním pisatelem, zato však stavitelem architektonicky zajímavého domu je zmíněný kamarád Tomáš, který spolu s přítelkyní píše blog Stavíme Pasiv

Zajímavým čtením je pak blog Jezerní Království, kde získáte hodně cenných rad a zkušeností, jak hodně věcí nedělat a jakým dodavatelům se vyhnout. Blog je čtivý a vždy se velmi dobře pobavím. Majitelům zmíněného blogu a hlavně domu, o kterém se píše přeji do nového roku hodně štěstí a méně problémů s dodavateli a materiály.