Realizace stropu

Na stavbě bylo a pořád je trochu hektické období. Děje se spousta věcí a daří se úspěšně dokončovat jednotlivé fáze. Nicméně jsem trochu ve skluzu s články a chystám se to nyní napravit. Jedna z věcí co se podařila úspěšně dotáhnout je náš Heluz Miako strop s nadbetonávkou. Už jsem zmiňoval že se podařil zázrak a materiál na strop se nám podařilo sehnat v rekordním čase, no a vcelku v rekordním čase se podařilo zrealizovat i strop.

Práce na stropě začaly 31.7.2018 a skončily slavnostním vylitím betonové desky 15.8.2018. V tomto čase chlapi zkrátili nosníky dle projektu, nasoukali je na nosné zdi a vyskládali vložky. V mezičase jsem s jejich pomocí usadil ocelový sloup pro podepření rohového překladu a po zjištění že je moc nízký jsem dojel koupit 2 plocháče 150x150x10 a po vyvrtání děr a nastříkání plocháčů základní barvou se jimi sloup podepřel. Dále dorazila armatura dle projektu, naohýbané třmínky a roxory ve správných délkách. Díky tomu že jsem viděl vázání armatury u souseda jsem věděl že to není žádná složitost a rozhodl jsem se že zatímco chlapi budou vyskládávat strop armokoše připravím. Udělal jsem si pro tyto účely háček na akuvrtačku a koupil jsem i ruční utahovač, nakonec jsem s ručním navázal asi jeden celý třmínek a přešel na motorovou variantu :D. Nejlepší na vázání armokošů je pořídit si pytlové úvazky, což jsou drátky na jejichž konci jsou očka, vázat to klasicky drátem a utahovat kleštěma jako to dělají profíci bych asi nerozdýchal. Během dvou dnů jsem měl armokoše navázané. Poté jsme je vysoukali na strop a umístili. Ještě jsme nahoru naházeli 25ks kari sítí a já pak celé 2 dny vázal armokoše k sobě, podepíral je aby byly ve správné výšce dle projektu a měly správné krytí v betonu. Následně jsem na všechny rohy přivázal rohové příložky. Další den jsem roznosil kari sítě a dořezal tak aby měly správné krytí a podložil je plastovýma distančníma podložkama, drahé sice jak čert ale nějak jsem neměl sílu pod to řezat miliardu kostek ze ztraceného bednění apod. nakonec se ještě ukázalo že 100ks nestačí tak jsem dokoupil dalších 120ks a dodělal podložky později.

Když už byla kompletně připravená armatura tak chlapi začali se šalováním obvodu a překladů, to se jim povedlo za dva dny zrealizovat a následně přišel velký den B (Beton). Byla domluvená pumpa, bagrista na vykopání základu pro plot, kam se chystal poslat zbylý beton a když tak doobjednat a začalo se. Pumpa dorazila ve smluvený čas na místo a pumpař začal se svým rituálem před litím betonu, musel pumpu náležitě připravit a propláchnout. Ve smluvený čas dorazil také první mix a začalo se vítězoslavně lít. No a někde tady v tom místě končí pohodový den, od této chvíle už to šlo pěkně z kopce. První mix se úspěšně podařilo vylít a vyrazil pro další várku betonu. Uplynula dlouhá doba a mix nikde, tak jsme nervózně volali do betonárky, že kde jako je ten mix, že nám tuhne strop. Prý se jim porouchalo nějaké čidlo na betonárce ale už už to bude vydržte. No takhle nás uklidňovali ještě po několik hovorů až se rozestup mezi mixy protáhl na celé 2h, kdy nám tuhla část stropu, kdy tam stála zbytečně pumpa a tuhl v ní beton a tak dále… No nakonec mix po těch 2h dorazil a pokračovalo se, nedlouho po začátku lití z dalšího mixu báác, měli jsme betonopád v hostovském pokoji protože tam jaksi chlapi přehlédli díru a nezabednili jí :D. Takže šup zabednit a zachraňovat co se dá. Pak povolilo bednění v pracovně a tam taky žuhlo tak kolečko betonu no a po zadělání těchto problémů se lilo dál. Chlapi už měli práce nad hlavu tak jsem také přiložil ruku k dílu a odvozil 2 kolečka betonu z hostovského pokoje do základu na plot. Lití už se pak obešlo vcelku bez problémů. Jediný pořádný šokec byl když poslední mix chtěl zaplatit beton a to mě málem omylo. Vzal mi skoro všechny prachy, které jsem na ten den měl a to jsem měl platit ještě pumpu. Tak jsem se slzou v oku zaplatil a slevu za ten průšvih ať si vyjednám s betonárkou. Hmm… tak určitě. Navíc jsem zjistil že vznikl někde šum v komunikaci a beton přivezli C25/30, což je lepší než C20/25, který byl v projektu, takže alespoň nějaké pozitivum. Následně jsem ještě zavolal do betonárky, že potřebuju ještě 4m3 betonu do plotu aby se to už dolilo celé když to je skoro hotové. No slíbili mi mix až na odpoledne, ale tak ok. No a byl jsem připraven za ten mix nezaplatit v rámci vyrovnání za zbytečné 2h pumpy. Nakonec sami z betonárky volali stavařovi, že beton bude za 3,5k jako omluva. No když dorazil a vylil ukázalo se že jako omluvu za 2h prostoje mi místo 4m3 naúčtují 3,5m3 tak to jsem řekl že ani náhodou a zaplatím max těch 3,5k, což nakonec vzali a bylo vyřešeno.

Pár dní poté jsme se sešli odbednit boky stropu a překladů a bohužel vykouklo pár nemilých hnízd, některé snadno řešitelné, jiné budou trošku nepříjemné ale nakonec se i to podaří nějak zaplácnout.

Tím skončila akce strop, doufám že to byla první a poslední fáze s takovou várkou problémů, zatím do teď šlo vše hladce tak snad to bylo jen malé zakolísání a jinak se bude zase hezky dařit. Každopádně strop nakonec úspěšně máme, pokochejte se fotkama a videem, kde to jako katastrofa naštěstí nevypadá.