1

Zdění z VPC – 1NP

Na tuhle chvíli jsem se těšil už od začátku celého stavebního maratonu. Těšil jsem se na den kdy náš dům začne růst a dostávat tvar, který jsme zatím znali jen z papíru. Představa a obrázky jsou věc jedna a realita věc druhá. Nicméně jakmile se naplánoval den D tak jsem si vzal dovolenou abych mohl být u celého průběhu nejen přítomen, ale také přínosem a že jsem se nakonec nestyděl přiložit ruku k dílu. Musel jsem se také naladit na režim zedníků a vstávat tak abych byl na stavbě nastoupený v 5 ráno, ke konci týdne jsem to již kvitoval a to hlavně proto, že člověk alespoň nechcípal vedrem. Bohužel celý týden bylo kolem oběda už nad 30°C a bylo to pak dost náročné.

Pondělí 23.7.2018

Po nástupu na stavbě jsme si rozdělili práce, řekli si co a jak, jaký je plán na celý den a pustili se do prací. Úkolem bylo nařezat Ytong z šíře 250mm na šíři 175mm. Když jsem zedníkům říkal, že to absolutně nemůžou dát ruční pilou tak mi ještě statečně tvrdili jak to běžně ruční pilou řežou a tudíž to nebude problém. No když jsem viděl jak dva přidavači sotva řízli dvě cihly, řekl jsem dost ruční pile a zavelel k odjezdu do DEKu kde si půjčíme pilu elektrickou. Ono totiž je něco jiného řezat Ytong do koupelny a Ytong řady Statik s pevností 6,5MPa. V DEKu jsme si tedy půjčili pilu DeWalt Alligator, jen mě trošku naprudili s tím že chtěli zálohu 5000Kč tak ještě do bankomatu a pak půjčit. Chtěli jsme také zakládací maltu, ale nic s pevností 10MPa nebylo skladem, zachránila nás tedy blízká pobočka stavebnin Stama. Odvezli jsme si 10 pytlů UNI malty od Knaufu. Po příjezdu jsem se tedy pustil do řezání Ytongu, no horší práci jsem asi nezažil. Vypadal jsem jako drogový závislák co šňupe celým tělem. Nakonec jsem požádal souseda, který v průběhu dorazil zda náhodou nemá nějaké roušky a měl alespoň takové ty lékařské no a hned ze mě byl doktor Ytong. Každopádně to hodně pomohlo, už jsem pochopil proč se vyžaduje svatá trojice ochranných pomůcek, rouška, brýle a sluchátka. Špunty ani sluchátka jsem neměl a pískalo mi v uších ještě večer. No nicméně jsem statečně řezal a řezal až jsem nařezal asi paletu a kousek. Pak jsem poprosil jednoho z přidavačů aby řezal dál. Pak jsem zajel do stavebnin pro další zakládací maltu a penetrák a když jsem se vrátil tak zedníci to už balili že mají dost. Tak jsem říkal, že v pohodě ale že by to chtělo dořezat Ytong abych neplatil další den půjčovného. No mělo to jediné řešení a to dořezat to sám. Zavolal jsem ještě do půjčovny zda mi budou účtovat další den když pilu vrátím ráno a prý když jí dovezu do 9:00 tak ne. Super, pustil jsem se do řezání a za další cca 2h jsem měl hotovo. Zbývala mi tam k nařezání celá paleta, tedy asi 36ks. Mezitím jsem se taky na chvíli zakecal se sousedem, už vcelku klasika 😉 a po nařezání jsem všechny cihly vyskládal podél budoucích vnitřních nosných zdí, které zbývaly k založení a všechny je napenetroval. Den jsem skončil s tím že mám za sebou dvanáctku a jel jsem příjemně unavený domů. Spal jsem jako nikdy ;).

Úterý 24.7.2018

Ráno jsem dorazil na pátou vcelku svěží a nabuzený do práce. Tentokrát jsem na stavbě narozdíl od předchozího dne tak užitečný nebyl. Chvíli jsem nosil cihly, kontroloval rozměry, zakresloval okna a dveře a vysvětloval zedníkům jak že se z toho VPC zdí. Bylo potřeba správně založit všechny rohy a dodržovat kladečský plán a nezapomínat na ocelové kotvy. Občas jsem pak něco přidržel, podával jsem cihly a nosil a nosil. Za úterý se stihlo natavit zbytek hydroizolace, založit zbytek zdí z Ytongu a podařilo se také skoro všude založit první řadu VPC, s tou si ještě zedníci dávali hodně záležet aby se jim pak už zdilo parádně a opravdu to stálo za to.

Středa 25.7.2018

Po setkání na stavbě a rozdělení úkolů jsem se brzy vytratil abych dojel pro ocelový nosný sloup do Mělníku. Kamarád co staví kousek odtud mi zajistil výrobu sloupu za výhodnou cenu od firmy co mu realizuje ocelovou konstrukci střechy. Zároveň jsem mu pomohl odvézt materiál z DEKu na pozemek a taky jsem tam trochu utrácel… zajel jsem také do Prahy pro GoPro Hero 5 Session abych mohl natáčet (fotit) parádní timelapsy a po návratu ke kamarádovi na mě už čekal naložený sloup na vozejku. Přikurtoval jsem a odjel zpět na pozemek, když jsem dorazil spadla mi brada. Celé 1NP bylo vyzděné do 5 šáru (Ytong + 4 šáry VPC), chlapi dozdili co zbývalo do 5 šáru a dali padla.

Čtvrtek 26.7.2018

Ráno jsem dorazil na stavbu hodně svěží, mé tělo si už začalo přivykat na nový režim brzkého vstávání. Zeptal jsem se jaký je plán a dozvěděl jsem se, že nyní už je potřeba zdít z lešení a tak se začlo stavět lešení u východní zdi, ještě že zdění na tupo umožňuje vyzdívat jednotlivé zdi naprosto nezávisle na ostatních. Práce docela frčela a přibýval jeden šár za druhým, ke konci po vyzdění 11 šáru bylo potřeba uložit první překlady a hned 2,5m a 2m. Šly jsme tedy překlady přinést s přidavačem, ten menší jsme zvládli s přehledem ve dvou a ten 2,5m dlouhý jsme už pro větší pohodlí nesli ve čtyřech. Potom jsme jej pomohli vytlačit nahoru na lešení a pak také uložit na místo. Musím říct že jsem měl trochu bobky když jsem stál na kynklajícím se lešení a ještě tam balancovat s tak stokilovým překladem. Ke konci dne už jsem ale běhal po lešení jako pán, ukládal cihly a nějak mi to už nepřišlo. Za tento den se nám podařilo vyzdít dvě celé zdi východní a severní do posledního šáru. Velká paráda. Nejvíc mě bavily výrazy lidí co jezdili auty kolem a divili se kde se tu vzal barák :D.

Pátek 27.7.2018

Hned z rána začlo tempo pěkně zprudka, přeházelo se lešení k západní zdi a frčelo se, než jsem se naděl vykoukli na nás okna. Pak bylo potřeba přinést překlady nad okna a také nad dveře. Jeden překlad nad okno jsem přinesl sám, druhý donesl přidavač a nad dveře jsme přinesli překlad společně. Po uložení překladů se přefrčelo lešení do obýváku a začla se zdít zeď u kuchyně kde bylo už od pátého šáru okno co bude nad pracovní deskou a aby nás nebrzdilo ve zdění tak jsem rozhodl že nad tento překlad dáme půlky místo vyrovnávacích bloků, které měly dorazit až v pondělí. Podařilo se tedy vyzdít tuto zeď a ještě zeď vedle a uložit překlad nad dveře do obýváku. Pak už bylo hrozné vedro a tak jsme si popřáli pěkný víkend a vykašlali se na to. Sečteno podtrženo bylo toho vyzděno vcelku hodně. Práce ubíhala opravdu rychle a výsledky byly super. Pro mě ajťáka až neuvěřitelné vidět co se dá udělat za jeden týden.

Pondělí 30.7.2018

Prodloužil jsem si o den dovolenou a dorazil na stavbu i v pondělí, hlavně proto, že měl dorazit kamion s příčkama a vyrovnávačkama. Také dorazil bagrista a začal přeložením nosníků na strop blíž k domu podle délek, které kam přijdou. Také přeložil tři palety vložek aby nepřekážely výkopu pro vodu, který měl realizovat a také hodil blíž k domu pár palet cihel. Protože kamion s příčkama nabral docela značné zpoždění tak se bagrista pustil do plánovaného výkopu vody. Napadlo ho také, že by nebylo od věci si dozadu v jednom výkopu natáhnout i chráničku pro elektrický kabel tak jsem skočil do auta a protože jsme shodou okolností zrovna řešili se sousedem natažení telefonního kabelu od něj až ke mě vzal jsem chráničky dvě a také 50m telefonního kabelu. Když jsem přifrčel zpátky už byla složená půlka kamionu s příčkama, s traktorbagrem to jde hůř protože přes lžíci pořádně nevidí co dělá. Jakmile kamion složil začal vozit písek do výkopu aby se vedení hezky podpískovalo a bylo jako v bavlnce. Jenže nějaký dobrovolník musel ten písek ve výkopu rozprostřít no a v tu chvíli najednou bylo na stavbě nějak liduprázdno 😀 skočil jsem tedy neohroženě do výkopu a písek rozprostřel, fuj to byla makačka a pak natáhnout hadici a také chráničku tak aby u jedné hrany výkopu byla voda a u druhé elektro. Pak bagrista vozil písek aby pod ním zmizela hadice i chránička a následně výkop zavezl a pořádně ujezdil a poté přebytečnou hlínu odvozil na hromadu a srovnal pozemek, vypadalo to pak jako by se vůbec nekopalo. Za pondělí chlapi také kompletně dozdili vše kromě středové nosné do posledního šáru. Já pak ještě požádal souseda zda by mi pomohl zase s propojením vody, protože s tím už má bohaté zkušenosti. Dokopat se k napojení hadice do vodoměrné šachty bylo docela utrpení, máme kvalitní hlínu, takovou pěknou černozem ale jak se namočí má hodně vlastností jílu, dost se lepí a zaboha nechce pustit. No takže dokopat se k nádrži přes zeminu co se lepí jak vteřiňák byla docela makačka, nakonec se podařilo, soused propojil vodu a já běžel do domu zjistit, která z hadic je voda z řadu. Takže nyní už máme vodu dovedenou až do domu a nemusíme furt běhat k venkovnímu ventilu co je cca 50m od baráku.

Úterý 31.7.2018

Tenhle den jsem už musel do práce a tak akorát vím, že chlapi dozdili středovou nosnou zeď. Tím je tedy 1NP pro teď u konce. Další fází je skládání miako stropu a vyzdění příček vedle a uprostřed schodiště, abych jej mohl vyšalovat. Zároveň jsem se s chlapama dohodl, že příčky si vyzdím sám a požádám je akorát o jejich důkladné založení.

Nyní se pokochejte trochu delším, ale za to velmi ilustrativním videem a fotogalerií.