1

Montáž oken

Před pár týdny jsme se konečně dočkali fáze stavby, při které došlo na montáž oken a tím uzavření celé stavby. Jak jistě víte, výběru oken jsme věnovali obrovské množství času a energie, proto jsme se těšili až okna budeme mít namontovaná. V domluvený den a čas jsme se potkali s montážní partou firmy WinLux s.r.o. na stavbě a po úvodním přivítání se chlapi pustili do nanošení první várky oken do domu, zde mě příjemně překvapilo že Internorm myslí na mnohé a okna mají na sobě přidělané montážní popruhy, které se po namontování odstraní.

Když okna byla nanošená na svá místa, začali chlapi přidělávat kompozitní kotvy (L profil) zvenčí na zeď pomocí turbošroubů. Druhý z party zatím na okna nalepoval po celém obvodu parotěsné pásky a nacvakával pozinkové kotvy, přes které se okno kotví k ostění po celém obvodu mimo spodní strany. Když byly tyto přípravné práce hotové, tak okno usadili do otvoru a vystrčili ven, tak aby vnitřní hrana rámu byla rovnoběžně s hranou zdi. Následně se okno rovná do laseru aby bylo vodorovné a případně ve stejné výšce jako okolní okna. Poté se zkontroluje hloubka uložení na obou stranách a zajistí se vrutem skrz kompozitní kotvu do profilu z purenitu. Následuje srovnání okna do svislé polohy pomocí vodováhy, a zajištění turbošrouby pomocí pozinkových kotev nacvakaných do rámu po obvodu. Když je okno kompletně připevněné tak je-li otevíravé, přidají se zvenčí úhlopříčně kompozitní kotvy tak, že dole u pantu je jedna kotva a úhlopříčně nahoře v rohu je další kotva. Zajistí se tím, že se okno nebude kroutit při otevírání ale současně to oknu stále dovolí dilatovat. Úplně posledním krokem před osazením kování je pak zalepení parotěsných pásek mezi rámem a ostěním. Kouskem pásky se také vždy přelepí každá pozinková kotva aby kolem ní nefoukalo.

V podobném duchu pak probíhala montáž všech dalších oken s tím rozdílem, že u větších kusů se používala vakuová manipulační technika a fixní okna větších rozměrů se na místě zasklívala.

Větší zajímavostí pak byla montáž opravdu velkých oken, kterých několik máme. Na druhý den montáže jsem pozval stavebníky, kteří měli zájem se naživo podívat jak probíhá montáž oken a popovídat si o tom proč jsme si vybrali právě Internorm zastoupený firmou WinLux s.r.o., na návštěvu dorazil stavebník až z Aše, který se chystá stavět a má také stejného projektanta a přijeli za námi také stavebníci z Děčínska a Prahy. Dvěma dalším bohužel návštěva nevyšla. I tak to byl fajn den, až na šílený vítr a zimu. Všechny návštěvníky jsem provedl stavbou a spolu s paní Sedláčkovou jsme zodpověděli všechny dotazy. Zároveň stavebníci využili možnosti zkonzultovat své stavební záměry z pohledu výběru a montáže oken. Tento den také byla domluvená montáž HS portálu, jako asi největší zajímavost, která nakonec zabrala celý den.

Další den zabrala také montáž rámu rohového okna, bylo to ale opravdu zajímavé. Rámy fixních oken v rohu byly v kuse, nicméně bylo nutné sestavit rohový spoj, ten se skládal z rohového sloupku, třech rozšiřovacích profilů a rámů oken, celkem tedy 5 spojů. Jeden další spoj pak byl rám balkonových dveří s rámem fixního okna. Na konci dne tak byl celý rohový rám sestavený a usazený do otvoru. To byl bohužel poslední den plánované montáže a pokračování bylo domluvené až po víkendu.

V pondělí chlapi dorazili s tím že dodělají zbytek montáže, to spočívalo v zasklení rohu a nasazení balkonových dveří, montáže vchodových dveří a montáže sestavy fix/balkonovky v pokoji pro hosty. Začalo se zasklením rohu, to byla docela zajímavá akcička protože jedno sklo vážilo 151kg a bylo potřeba ho napřed ručně donést před rám, protože technikou se chlapi nemohli vytočit kvuli paletám s příčkovkama. Jakmile dostali tabuli k rámu, tak už si jí mohli nasát na manipulátor a usadit do rámu už s relativní lehkostí. Pak nastal trochu boj se zasklívacíma lištama protože už bylo opravdu dost chladno a plastu se moc nechce být poddajným, ale boj s lištama chlapi stejně vyhráli, už jsou holt zkušení a nějaká studená lišta je nerozhází. Po zasklení obou fixů následovalo nasazení balkonových dveří. Tím byl celý roh uzavřený.

Pak začala montáž vchodových dveří, tedy část montáže na kterou jsem se těšil úplně nejvíc ze všeho. Přecijen je to nejdražší část dodávky oken a taky super vymazlená. Nemohl jsem se také dočkat až si dveře “zapojím do zásuvky” abych mohl vyzkoušet čtečku otisku prstů a celkově motorický zámek. Na montáž se přišel dokonce podívat i soused. Nevýhoda u dveří je ta, že si je nejde chytit žádnou vakuovou technikou, savkama ani manipulátorem a tak jejich předsazená montáž je opravdu prekérka. Všechno probíhalo podle plánu, nasadil se dodatečný purenitový podkladový profil na základní purenitový profil, zajistil se ocelovými pásky ze strany, jako u všech dalších oken a pak se dveře vystrčily ven, což byl docela drsný proces vyžadující různé méně či více násilné poklepávání. Když byly dveře na místě, jeden z chlapů zvenku vylezl na žebřík a držel dveře ve svislé poloze a druhý zevnitř začal dveře postupně podkládat podložkama aby se dostaly do správné výšky a byly tak ve vágrysu. Já v tu chvíli montáž moc nesledoval a povídal si se sousedem a najednou bác, podkladový purenit se nepochopitelně žvejkl a dveře vypadly ven do měkkého výkopu. Jako zázrakem se lidem ani dveřím nic nestalo. Díky podkladovému purenitu totiž odskočily asi 20cm od zdi domu, do čersvě zasypaného výkopu a padly na stojáka na základní purenit. Netrefily ani zdi ani žebřík nic. Nicméně chlapům z toho moc dobře nebylo a paradoxně nejvíc v klidu jsem zůstal já ;). Dveře tedy chlapi znovu donesli dovnitř abychom je důkladně prohlédli a opravdu ani škrábaneček. Tak chlapi očistili purenit a ten podkladní profil tentokrát připevnili několika hřebíkovýma deskama co jsem posbíral po baráku a ještě jsem pro tyto účely proměnil několik pozinkových L profilů na placky pomocí pár dobře mířených ran kladivem. Takhle zpevněný purenit už žádné další poťouchlosti nenapáchal a dveře se povedlo namontovat. Chlapi pak říkali že za 15let je to poprvé co jim něco vypadlo ven. Předsazená montáž je ale přecijen riskantnější než montáž do otvoru a tak stát se může vše. Já byl rád že se nikomu nic nestalo, přecijen dveře vážící víc jak 100kg padnoucí na někoho by asi způsobily značná zranění a současně že se nic nestalo ani dveřím samotným. Trochu jsem se bál možného zkroucení dveří ale padly do měkkého výkopu a jsou opravdu masivní konstrukce. Nicméně naprosto bez problémů jsme do předávacího protokolu zanesli, že při montáži dveří došlo k jejich pádu z montážního otvoru, nebyla shledána viditelná poškození a na případná skrytá poškození platí záruka. Za mě naprosto korektní jednání a opět můžu firmu WinLux s.r.o. jedině doporučit. Jinak se montáž všech oken vydařila bez větších poškození. Semtam se najde škrábaneček v důsledku předsazené montáže oken, nic co by ale neskryla fasáda. Pak se našel škrábanec na kličce jednoho okna a ta bude bez problémů vyměněna za novou.

Jako úplně poslední chlapi namontovali sestavu fix/balkonovky v hostovském pokoji a vyrazili na cestu. Další den už bez mé přítomnosti přijel ještě pan Sedláček dokončit všude parotěsné pásky, zapěnit kolem semipředsazeného HS portálu, namontovat všude kování a dodělat kotvy do úhlopříčky u otevíravých oken aby se všechny mohly otevírat.

O týden později jsme se pak sešli k převzetí díla. To jsem už měl dokonce zapojené a zprovozněné dveře a čtečku otisků a pan Sedláček říkal že jsem asi první kdo to měl zapojené tak rychle :D.

Poznámka na konec, pokud se rozhodnete také oslovit firmu WinLux s.r.o. díky našemu blogu, napište to prosím do poptávkového emailu. Nic z toho nemáme, ale udělá mi radost když budu vědět že má reference dává smysl.

Napište mi také do komentářů co si myslíte o možnostech osobní návštěvy určitých fází stavby a jaká fáze by vás zajímala natolik aby jste se přijeli podívat.