1

Šalování a betonáž schodiště

Dneska to bude delší článek a taková hlavně rekapitulace všeho co obnáší betonové schodiště svépomocí a taky se pochlubím s cenou. První práce na schodišti jsem zahájil už chviličku po vylití stropu, odmítl jsem totiž lézt nahoru neustále po žebříku, nejsem totiž zrovna fanda lezení po žebříku. Nějakou dobu mi zabralo přemýšlení jak nejlépe na šalování schodiště což je zrovna taková věc, kterou jsem jako spoustu jiných věcí na stavbě, nikdy nedělal. Opět jsem propukl v ohromnou plánovací akci místo abych šel a prostě to udělal, což se ukázalo jako mnohem lepší přístup k většině věcí.

Zajel jsem tedy na pilu, kterou máme kousíček od našeho současného bydliště a ptal se konkrétně po prknech šířky alespoň 17cm, což se ukázalo jako celkem problém, ne však tady. Paní byla moc ochotná a měla přesně to co jsem potřeboval a to prkna šířky ~20cm. Naprostý ideál pro mé potřeby, seříznout si je není problém a navíc je lepší mít rezervu. Po domluvě ohledně ceny jsem si dojel pro vozejk a vybrat si a hned jsem tam byl zpět. Prkna jsem si tam na místě nakrátil maflem na 2m kusy abych nemusel vézt 40km na stavbu 4m prkna, když jsem stejně delší jak 2m nepotřeboval. Koupil jsem celkem tuším 20ks 4m prken. Další na programu byla návštěva stavebnin DEK, kde jsem si koupil střešní latě 40x60mm pro výrobu hlavní nosné konstrukce šalungu. Nakoupil jsem i nějaké vruty, hmoždinky a další drobotinu.

Na stavbě jsem pak začal nekonečným odměřováním všech možných mír dle projektu a to vždy od vágrysu abych měl schodiště a jednotlivé stupně ve správné výšce od čisté podlahy. Následně potom jsem upevnil na zdi pár trámků 10x10cm co jsem měl na stavbě k dispozici a to na ocelové Lkové vingly, další trámek jsem pak nakotvil mezi obvodovou zeď a středovou příčku, tím jsem si vytvořil základ pro podestu, nahoru jsem naskládal 2m dlouhá prkna a vruty přidělal k trámkům. Zde už dopředu upozorním na jednu důležitou věc u šalování čehokoliv, u každého kroku co děláte přemýšlejte o tom jak se bude následně po betonáži to bednění sundavat. Můžete se totiž dopustit i chyb, které přinejmenším odbědnění zásadně ztíží. Já tak postupoval od začátku a s trochou štěstí to nakonec odbědním bez problémů.

Podesta

Jakmile byla podesta hotová pustil jsem se do šalování nakloněné roviny pro první schodišťové rameno. Šlo to vcelku rychle, upevnil jsem do zdi na hmoždinky dole latě, které měly sloužit jako nosný prvek pro vnitřní čelo paty schodiště a do nich jsem vyřízl “V” zhruba v úhlu napojení nakloněné latě k podestě. Následně jsem si na přibližnou délku řízl latě pro nakloněnou rovinu a nasadil je do Včka v dolních latích a označil si u podesty délku na kterou se potřebuju dostat, úhly jsem řezal jen od oka ale naprosto v pohodě to sedělo, když jsem měl lať usazenou opřenou o trámky podesty, navrtal jsem si 5x 10mm díry zhruba co 15-20cm a lať přidělal ke zdi vruty průměru 8mm, říkal jsem si že budou stačit, takový vrut má zhruba pevnost ve střihu 150-170kg jeden takže by měly hravě unést váhu betonu. Po připevnění obou latí stačilo vyskládat desku z prken říznutých na šířku 93,5cm a přidělat k latím vruty. U podesty jsem jedno prkno musel zúžit a zaříznout do úhlu aby hezky sedlo a uzavřelo co možná nejlépe mezeru mezi prkny ramene a podesty. Zespodu prkenné desky jsem ještě přidělal žebrování z latí pro ztužení celé konstrukce abych se skrz nepropadl.

První rameno schodiště

Další na řadu přišla nakloněná rovina horního ramene, tam už přišel na řadu žebřík, tedy spíše štafle a opět jsem přidělal latě do zdí na hmoždinky ve správném náklonu. Prkna už jsem měl na rozměr nařezaná tak vyskládat druhou desku byla otázka pěti minut. Prkna jsem opět přidělal vruty do latí a byl jsem nahoře. Po vítězném tanečku jsem slezl dolu a ještě i toto rameno zpevnil ale pouze dvěma prkny na výšku navrutovanýma zespodu k horní prkenné desce a tím jsem měl pro první den hotovo. Takže celá tahle základní konstrukce jde zvládnout za den.

Druhé rameno schodiště

Druhý den jsme na stavbu přijeli s bráchou s cílem zakládat zdi 2NP a proto, že základní deska šalování schodiště byla spíš skluzavka, nechal jsem ještě bráchu v rozumné rozteči přidělat latě k prkenným deskám obou ramen tak aby vzniklo dočasné schodiště. V tomto stavu jsme jej používali až do nedávna.

Během té doby jsme vyzdili druhé patro, sám jsem si pak dal čtyřdenní akci příčky pro věnec, následně jsme zašalovali věnec ve 2NP a také ho vylili a odšalovali, pak jsme vyzdili atiku a i na ní realizovali ŽB věnec. Přijeli za námi také vazníkáři a namontovali nám vazníky, hned na to střechaři zrealizovali šikmou střechu a brzy také spodní hydroizolaci střechy ploché. No a proto, že se již blíží montáž oken, ačkoliv ještě nemáme jasný termín, byla potřeba dodělat veškeré betonáže uvnitř domu aby se pak nemusel beton dopravovat skrz okna a dveře a tím jsme minimalizovali šanci jejich poškození.

Začal jsem tedy s tím, že jsem si dle projektu rozkreslil jednotlivé schodové stupně na zdi vedle schodiště, vertikální a horizontální linie jsem přenášel vodováhou a rozměry odměřoval ocelovým pravítkem. Když jsem měl rozkreslený základní tvar schodišťových stupňů vyšrafoval jsem vnitřek barevně, následně jsem si označil tloušťku prkna na čele každého stupně abych věděl o kolik mám odsadit nosné kousky latí pro prkna, které budou tvořit šalování čela stupňů. Zde nastal první problém, zjistil jsem že u prvního ramena schodiště mi vnitřní hrana posledního stupně u podesty tvoří jen 3cm tloušťku betonu, což je hrozně málo, za prvé by se tam neskryla ani výztuž a hlavně by hrozilo utržení celého ramene. Dumal jsem co je špatně a pak jsem se podíval do projektu a zjistil jsem že spodní hrana podesty není v celém půdorysu obdélníková, ale má v napojení spodního ramene být vykouslá. Pustil jsem se tedy do demontáže a opětovné montáže spodní nakloněné roviny, nezabralo to moc času a hlavně to bylo naprosto nezbytné. Nyní je tloušťka v tomto místě 15cm, projektant mi mezitím odepsal že schodišťová deska je navržená tak, že nejnižší tloušťka je 12cm, což splňuji ve všech nejužšších bodech. V průběhu dodělávek šalování a přemýšlení o dalším postupu jsem si navrhl výztuž do schodiště, toto v projektu bohužel nebylo řešeno (asi proto, že jsem už v projekční fázi zvažoval prefabrikované schodiště), tak jsem si musel poradit. Napsal jsem mail svému oblíbenému dodavateli výstuže s tím že chci 25x R10 98cm (~2cm uložení ve zdi na každé straně), 10x R10 200cm, 5x R10 204cm (opět ~2cm uložení ve zdi na každé straně). Armaturu jsem měl do druhého dne připravenou.

První rameno schodiště

Dalším krokem bylo navrtat si všechny díry pro uložení armatury, začal jsem tím, že jsem si od ploch budoucích stupňů označil 4cm krytí a do tohoto prostoru vrtal díry, vždy jednu zhruba 3cm od spodní desky a vnitřního rohu schodového stupně (setkání čela a plochy stupně), jednu díru taky ve hraně každého stupně, aby byla zpevněná hrana. Také jsem si navrtal 6x 14mm díry do stropní konstrukce v kontaktu ramene schodiště a stropní desky a na chemickou kotvu jsem tam upevnil 6x R12 100cm roxory, po vytvrzení chemické kotvy jsem je ohnul do stejného úhlu jako má schodištové rameno, pro navázání průběžné výztuže. Došlo mi také že těch roxorů R10 98cm mám málo a dalších 15ks jsem si doobjednal na další den. Nakonec jsem výztuž zastrkal do otvorů a to v pořadí roxory R10 vodorovně mezi zdmi dole 3cm nad deskou, na to jsem na výšku položil a přivázal 5x R10 200cm a tím jsem vytvořil “síť”, na toto jsem položil kari síť 100x100x6mm a důkladně jí uvázal, stejně tak jako jsem celé svázal s roxory ze stropu. Na podestě jsem mezi středovou příčku a nosnou stěnu zastrčil roxor R12 a podélné s podestou jsem do zdí nastrkal roxory R10 204cm a svázal s roxorem R12 mezi příčkou a nosnou stěnou. Následně jsem naohýbal R10 roxory na přibližný úhel přechodu mezi ramenem a podestou a přivázal je v tomto přechodu, na celou podestu jsem položil kari síť 100x100x6mm a uvázal. V přechodu rameno/podesta jsem také přidal několik přířezů kari sítě 150x150x4 s přesahy a uvázal. Stejně jsem pokračoval i u ramene dolního, přechod podesta/rameno jsem tentokrát řešil narovnáním na správný úhel rohových příložek z roxoru R12 a ty v tomto místě uvázal, přes to jsem dal ještě přířezy kari sítě 100x100x6mm a uvázal a taktéž doprostřed přišel přířez kari sítě 150x150x4. Na spodním rameni jsem udělal pak armování totožné s ramenem horním. Patový schodišťový stupeň jsem pak osadil roxory R10 v trojúhelníkovém uspořádání a na ně navázal zbylé a seřízlé rohové příložky (nějak jich vždy bylo hrozně moc na stropy a věnce, asi chybička v projektu). Provázání rameno, pata jsem tentokrát vyřešil již jen jedním přířezem kari sítě 150x150x4, spíše jen kosmeticky a projistotu.

První rameno schodiště

Následovalo zašalování jednotlivých schodištových stupňů. Bylo potřeba připravit si prkna s alespoň jednou dokonale rovnou hranou, z OSB desek a jednoho prkna jsem si vyrobil rig, do kterého jsem zasunul prkno a řízl ho s maflíkem opřeným o rovnou hranu OSB desky vždy rovně a současně na šířku přesně 18cm (projektovaná výška stupně je 17,1cm, dostal jsem ale tip, že mám nechat alespoň 1cm navíc aby se lépe zamezilo vyboulení betonu vahou betonu v předchozím stupni, vzniklá mezera se pak dobetonuje malým množstvím cementové malty). Když jsem měl prkna připravená všechny jsem je osadil do vodováhy na připravené latě. Kromě patového stupně a prvního stupně z podesty nahoru bylo vše bez jakékoliv komplikace nebo domýšlení jak to vyřešit a celkově práce odsýpala. Na konec jsem na latě shora přivrutoval vodorovně další latě kvůli lepšímu chození nahoru a dolu v průběhu betonáže a jako ochranu bednění a také již uhlazeného betonu před poškozením. Úplně posledním krokem před opuštěním prací před betonáží bylo, čistě projistotu, podepření podesty na třech místech fošnama 5x16cm, přecijen na podestě měla být zhruba tuna betonu, tak jsem nechtěl nic riskovat, bylo to ale spíš úplně zbytečné ;).

Tím se dostáváme k dnešnímu dni, kdy konečně došlo na samotnou betonáž a to po několika měsících od prvních prací na šalování schodiště. Na betonáž jsem nakoupil 24 pytlů cementu 42.5, z kterých se využilo 19,5 pytle. Můj výpočet objemu byl zhruba 1,4m3 betonu na celé schodiště. Betonovat jsme začali odshora, již vyzkoušeným způsobem. Kýble jsme nahoru tahali elektrickým vrátkem na konstrukci z trámků, kterou jsme již využili při betonování obou věnců. Takto jsme betonovali první třetinu schodiště a to horní rameno. Následně jsme se přesunuli k betonáži podesty a to již zespodu. Kolečkem se vozil beton k patě schodiště kde ho brácha nandaval do kýblů a švagr mi kýble nosil k podestě kde jsem je vyléval postupně na celou podestu a pak také schod po schodu shora dolů. Zhruba od půlky ramene jsme již beton se švagrem umísťovali do bednění přímo fankou na dlouhé násadě bez horolezeckého výkonu ;). O míchání stále stejné konzistence a složení betonu se staral tchán, který s námi byl zatím u každé betonáže a příprava betonu mu jde opravdu skvěle. Všem zúčastněným ještě jednou takto veřejně děkuji, bez jejich pomoci bychom byli nahraní.

Na začátku článku jsem ještě slíbil cenovou rekapitulaci. Schodiště nás přišlo na ~7000Kč, kdy 2000Kč jsem dal za prkna, za střešní latě 1432Kč (celkem 24ks), armatura 923Kč (kari síť 1x 100x100x6 jsem měl z dřívějška tak jí nepočítám, pár přířezů kari sítě 150x150x4 ani nestojí za řeč), cement přišel na 2000Kč (do schodiště padlo 19,5 pytle). Tím jsme na ceně 6355Kč, něco málo stál písek a štěrk, což je ale zanedbatelná částka, vingly mám z dřívějška, vruty jsem kupoval na více věcí, ne jen na šalování schodiště a ještě jsem dokupoval nějaké hmoždinky a drobotinu kolem. Suma sumárum vyšly schody zhruba na těch 7000Kč, což považuji za úchvatnou částku. Srovnám-li s kamarádem, kterého stejné schodiště vyšlo od zedníků na něco kolem 26000Kč a proti prefabrikovanému schodišti, které jsem chtěl původně a které by stálo 54000Kč vč. montáže jsme ušetřili závratné peníze. Věřím, že takhle provedené schodiště bude v pohodě po celou životnost stavby.

Tímto je u konce tento opravdu dlouhý článek, pokud jste dočetli až sem tak máte můj obdiv a dík. Za odměnu se můžete podívat na pěkně tučnou fotogalerii a pokochat se jak nám to pěkně roste.