1

Zdění z VPC – 2NP

Nějak se to sešlo a dostavět dům zůstalo na mě samotném. Naštěstí v době, kdy jsem byl už tak nějak psychicky připravený to sám dodělat. To jsem ale ještě netušil kolik práce mě čeká a hlavně to, že nebudu mít ani možnost fallbacku. Jeden den když jsme dávali na strop palety s cihlama u souseda a pak hned následně přejel jeřábník k nám a dávali jsme cihly u nás jsem posléze pozval souseda a bráchu na oběd do nedalekého mekáče. Těsně než jsme dojeli zazvonil telefon. Volal mi hlavní stavař, že utrpěl pracovní úraz spočívající v natržené bránici a bude nyní mimo službu na několik měsíců. Snažil se mi i sehnat náhradní pomocníky ale marně. Uklidnil jsem ho že jsem tak nějak připraven to dostavět sám a že jsem mu to chtěl volat, popřál jsem tedy brzké uzdravení. Bohužel ale tímto odpadl můj jediný fallback kdybych nestíhal nebo si nevěděl rady a tak začla fáze budovatelská pěkně napřímo vlastníma rukama a o tom je dnešní článek.

Když už tedy bylo jasno, co mě čeká a nemine, naverboval jsem bráchu jako přidavače a pustili jsme se do práce.

26.8.2018

První den jsme začali tím, že na předem napenetrovaný povrch jsme natavili 25cm široké přířezy hydroizolace Glastek 40 Special Mineral. Dávali jsme to pouze pod nosné zdi a to z důvodu lepší akustiky mezi 2NP a 1NP. Stejně jako strop je uložený na hydroizolaci Glastek 40 Sticker, tak následně i nosné zdi ve 2NP. Mělo by to snížit přenos vibrací skrze nosné konstrukce. V projektu toto sice nemáme, nicméně Heluz to ve své montážní příručce doporučuje a má to tak v projektu kamarád, rozhodl jsem se proto že těch pár korun navíc za to obětuji.

Po natavení hydroizolace jsem vybalil a smontoval zbrusu nový optický nivelační přístroj od Bosche a pustili jsme se do přeměřování rohů. Zde doporučím pro příště, nezapomeňte si taktéž přeměřit i výšku stropu podélně v místech kde budou příčky. Mohl jsem si tím ušetřit další starosti v následné fázi stavby – o tom ale příště. Pak je potřeba založit nejvyšší roh tak aby byl o něco výš než nejvyšší bod desky (pakliže není tento roh současně nejvyšším bodem desky). Je potřeba dodržet minimální výšku zakládací malty což obvykle bývá kolem 10-15mm. Zakládání rohů pak probíhalo asi následně, naházet maltu, usadit cihlu, vyrovnat podle vodováhy a běžet k niveláku a velet na bráchu chop se latě ;), zjistit že cihla je nízko nebo vysoko a jít to rovnat, pak následně zase nivelák a tak furt dokola. V mezičase se najde prostor i k nadávkám o skopnutí cihel dolu ze stropu a prodání stavby :D. No nebudu lhát zakládání nebude asi nikdy má oblíbená činnost ale dá se to přežít. Navíc čím přesněji si rohy a posléze zdi založíte, tím snáze a rychleji se vám pak bude zdít.

Jakmile jsme měli rohy založené, natáhli jsme si provázek mezi rohy a začali zakládat první šár zdí. Za první den jsme stihli založit východní stěnu s vynecháním schodiště, kam jsme se neměli jak dostat. V mezičase co já trpěl, jsem zaúkoloval bráchu aby vyrobil lešenářské podlážky, protože u zakládání není pro přidavače zrovna moc práce kromě míchání malty.

27.8.2018

Druhý den na stavbě nebyl o moc záživnější, začali jsme sestavením mostku přes schodiště ze dvou k sobě sešroubovaných střešních latí a lešenářských podlážek, to nám otevřelo cestu dozaložit východní zeď. Následně jsem zakládal zeď severní a ta ač pouze 7,6m dlouhá mi zabrala úctyhodných 3,5 hodiny. Následovala naprosto zenová západní zeď, která až na drobný zádrhel uprostřed byla založená vesměs docela rychle. Každá cihla kterou jsem usadil vyžadovala většinou jen lehkou korekci s vodováhou. Uprostřed jsem narazil na komplikaci s prostupem skrz strop a to že zeď vedla skrze bednění z OSB desek. Musel jsem tedy v tomto místě napřed bednění vymlátit abych mohl pokračovat v zakládání. Jako poslední jsem si nechal založení zdi jižní a to bylo opět drobné utrpení. Protože při lití stropu měla betonárka problémy a další mix dorazil až za 2h, v místě mezi budoucí plochou střechou a 2NP byl beton vyšší, opět říkám, změřte si výškově všechna místa stropu (nebo desky) než budete zakládat, vyhnete se tím problémům při zakládání. Naštěstí se to zase nějak povedlo a měli jsme založeno! Hurá!

28.8.2018

Den třetí se nesl v duchu nekonečného zdění, místo bráchy mi tento a následující den přijel pomoci táta. Naštěstí tempo začínalo být vražedné a za tento den jsme bez větších komplikací vyzdili většinu zdí do čtvrtého šáru. Zdrželo nás akorát to, že jsem musel do DEKu zaplatit dopravu a doplatek za cihly a následně nějakou dobu trvalo také složení cihel z valníku na strop. Zdění z VPC je jinak celkem sranda. Jak se všude straší že jsou cihly šíleně těžké tak s tím nemůžu tak úplně souhlasit. Cihly jsou sice docela těžké a někdo kdo je zvyklý zdít z Ytongu bude asi plakat, nicméně nejsou zas o tolik těžší než pálené cihly vyšších tlouštěk. Velkou výhodou jsou ale elektro kanálky, díky ukládacím pomůckám se dají velmi pohodlně nosit dvě cihly najednou a není nutné se tolik ohýbat. Následně kanálky usnadňují také ukládání cihel při zdění. Osobně jsem u toho tedy nepoužíval ukládací pomůcky ale prsty, prostředníček a prsteníček levé ruky do jednoho kanálku a palec do druhého. Dosáhl jsem tím svislého držení cihly a snáze se tak cihla vedená zámky usazovala. Co že z toho prsty bolí jako čert, ale je to efektivní. Zdění šlo tedy jako po másle.

29.8.2018

Čtvrtý den jsme se už neohroženě pustili do dalšího zdění s tím, že dnes nás už nic nezdrží. Materiál jsmě meli všechen složený a tak zbývalo už jen zdít a zdít. Jakmile jsme dokončili všude 4tý šár, přišla řada na zakreslení umístění oken. Kromě toho jsme také u oken, které mají zařezávat s okny v 1NP natáhli dolu olovnici a ujistili se tak, že zařezávat budou, případně jsme také drobně okno posunuli aby tomu tak bylo. Byl to nakonec případ tří oken, ostatní už brášku v 1NP nemají. Za tento den jsme tedy úspěšně dozdili všechny zdi s výjimkou jižní, kterou jsme si nechávali až na konec kvuli průchodu k materiálu na stropě obývákokuchyně, do 7 šáru.

30.8.2018

Pátý den skončil stejně rychle jako začal. Už od rána dost pršelo ale i tak jsme se na stavbu vypravili, moc nepršelo tak jsme začali a sotva jsme dozdívali druhý šár jižní zdi začlo strašně pršet. Dokončili jsme tedy jen jeden šár jižní zdi a práce na tento den přerušili a dali si den volna. Osobně jsem to velmi ocenil a celý den jsem prospal.

31.8.2018

Zato šestý den jsme se do toho pustili zostra, všechny zdi, vč. jižní jsme již vytáhli do desátého šáru a také jsme uložili první překlad nad koupelnové okno, protože už ale bylo skoro 19h večer, zabalili jsme to.

4.9.2018

Po několikadenní pauze jsme se na stavbě potkali na půl dne s tátou a kamarádem ze Stavíme Pasiv, ve třech jsme celkem v klidu naházeli všechny překlady vč. největšího 3m dlouhého překladu nad okno šířky 2,25m. Následně mi ještě kamarád nahoru nanosil půl palety porfixu na zdění atiky. S tátou jsme zatím nadezdívali překlady vyrovnávacími bloky a také jsme dozdili poslední šár mezi překlady a tím dokončili zdění 2NP.

Nyní si prohlédněte fotogalerii ze zdění. Nějak jsem v tom všem shonu zapoměl na pořizování timelapsů, takže video bohužel není.