Jak se připojit k síti Cetin

Když jsem řešil spolu se sousedem připojení k síti Cetinu a napsal o tom článek Ty internety, tak mě ani ve snu nenapadlo jaká na něj bude odezva. Kromě toho, že se mi s díkem ozvali sami Cetinové, tak se mnoho z vás ptalo a ptá jak správně postupovat pro připojení svého pozemku popř. nemovitosti k síti Cetin. Napadlo mě tedy, místo abych každému odpovídal zvlášť, že navrhnu napsání tohoto článku přímo Cetinům a požádám je o ucelené informace. To se stalo, byl jsem pozván na prohlídku budovy a technologií, a následně jsem se potkal se šéfem pro developerskou výstavbu. Rady jak postupovat najdete dále v článku, přeji příjemné počtení.

O Cetinu

CETIN neboli v plném znění Česká telekomunikační infrastruktura a.s. vlastní a provozuje největší síť elektronických komunikací na území České republiky. Telekomunikační síť CETIN pokrývá 99,6 % populace  prostřednictvím pevných technologií (SDH, WDM, Ethernet a IP) a souborem mobilních technologií (GSM, UMTS, LTE a CDMA), které šíří bezmála 6 000  základnových stanic.

Celoplošná síť společnosti zahrnuje 20 mil. km párů metalických kabelů a 38 000 km optických kabelů po celé České republice a  každý den, díky rozsáhlým investicím do programu FTTC (Fiber to the cabinet), přibývají další. V roce 2016 bylo postaveno 1020 FTTC uličních rozvaděčů a došlo tak ke zrychlení připojení pro 449 000 domácností, z nichž více než 70 % má dostupné rychlosti 50 Mbit/s a vyšší.