Jak se připojit k síti Cetin

Připojení pozemku

Koupě pozemku pro stavbu rodinného domu je pro někoho radostná událost a pro jiné třeba nutné zlo. Ať už je to ve Vašem případě jakkoliv, velmi pravděpodobně se nevyhnete řešení přípojek. Spousta lidí již ve fázi výběru pozemku zapomíná na řešení budoucího připojení k internetu a pak teprve zjišťují, že to bude vcelku utrpení. Přiznejme si to narovinu, dneska se nikdo bez internetu neobejdeme. Proto je nutné zjišťovat možnosti připojení k internetu již před koupí pozemku. Zejména věnujte zvýšenou pozornost pokud kupujete pozemek v nově vznikající satelitní lokalitě, na okraji obce nebo od developera, ne vždy totiž developer myslel na jiné přípojky než je voda, elektřina a kanalizace. Výsledkem je buď drahé nebo nemožné připojení k pevné síti. Nezřídka pak budete odsouzeni k nestabilní a často drahé místní WiFi nebo k připojení přes mobilního operátora, kde se možnosti sice zlepšují, ideální však zatím nejsou a stále se bude jednat o méně stabilní řešení.

Ať už pozemek máte, či jej teprve kupujete a tehdy zvlášť, si zjistěte jak na tom vlastně jste. Postupujte podle těchto pár jednoduchých kroků.

1, Požádejte si o vyjádření k existenci sítí

Není to žádná věda, vyplníte jednoduchý formulář, párkrát kliknete a za pár minut máte v e-mailu vše co potřebujete vědět. Přesný postup ilustrují následující obrázky.

Cetin.cz > Naše Síť > Vyjadřování o existenci sítí

2, Ozvěte se kontaktní osobě z vyjádření

Výsledkem prvního kroku budou 2 PDF, v jednom najdete docela dost textu a v druhém nákres zájmového území. Druhé PDF je důležité a dá Vám jasnou představu o tom, zda a kde je vedení sítě Cetin a tedy zda je pro Vás v rozumné vzdálenosti. V prvním souboru také na první stránce najdete e-mailovou adresu na místně příslušnou osobu ze společnosti Cetin, která s Vámi projde možnosti připojení. Chtějte znát možnosti, nejbližší přípojný bod a zda si můžete například vybudovat vedení svépomocí. Zde už bude vše záležet na místních podmínkách a více informací už vzhledem k nepočitatelnému množství možných řešení není v mé moci poskytnout.

Pokud to však bude možné, bude Vám umožněno se nějakým způsobem ve spolupráci se společností Cetin připojit a následné kroky už budete řešit postupně s odpovědnou osobou. Zhruba Vás ale čeká následující.

  • Administrace/povolení k vybudování přípojky
  • Realizace vedení
  • Připojení k trase sítě či přímo do uličního rozvaděče
  • Geodetické zaměření vedení
  • Legalizace přípojky a uhrazení případných poplatků za věcná břemena
  • Zakončení přípojky ve Vaší nemovitosti (zřízení telefonní zásuvky)