4

Ty internety

Asi jsem se ještě nezmínil, ale máme moc fajn sousedy. To jsme se tak jednou byli pokochat na pozemku a narazili jsme poprvé na naše budoucí sousedy a prakticky jediné, které budeme mít. Strávili jsme tam neplánovaně dvě super hodiny, kdy jsme si popovídali o všem možném co kdo má v plánu stavět, jak, z čeho atd. jedním z témat tehdy byla i možnost připojení se na internet přes ulici na trasu Cetinu. Mělo se zrychlovat na 50Mbit/s a tak by to vcelku stálo za to, DSLAM je sice zhruba 800m od našich parcel, ale i tak by to mohlo vcelku šlapat. Být trochu blíž tak bychom měli i těch 250Mbit/s co je nahoře ve vsi, tak možná za pár let.

Nedávno mi soused zavolal, že bude dělat protlak pod silnicí pro vodovodní přípojku a zbyde mu tam místo pro chráničku na kabel a že tam byl někdo z Cetinu s tím, že by těch 50Mbit/s tam být mohlo. Zkontaktoval jsem tedy pána z Cetinu, který je místně příslušný této lokalitě, dojednali jsme možnosti a hlavním pozitivem bylo, že si můžeme většinu realizovat ve vlastní režii zakoupením správného kabelu a chráničky a následně pak zaplacením poplatku za vypíchnutí a napojení na jejich trasu. Skvělé!

Dnes mi soused poslal fotky a už je hotovo, kabel máme, chráničku taky a budoucímu napojení jsme tedy zase o kousek blíž. Tak mrkněte na fotky a více zase v příštím článku.