Natažení stropu do lepidla

Po dohodě s omítkáři, kteří neradi dělají stropy. Jsme se dohodli že tedy uděláme SDK podhledy úplně všude, i tam, kde se s nima původně nepočítalo. Tedy i v obývacím pokoji, pokoji pro hosty a v pracovně. Nicméně kvůli vzduchotěsnosti, je nutné strop nějakým způsobem ošetřit. Monolitický strop by byl v tomto ohledu vyřešený, my ale máme miako a tam by to fučelo úplně všude. Navíc u miako stropu jsou semtam poměrně velké mezery mezi vložkou a nosníkem a tak odpadla i možnost nátěru parotěsným přípravkem. Volba tedy padla na staré dobré stavební lepidlo a kdy už tak Weber 700, se kterým mám už dobrou zkušenost z minula. Tento článek bude plný utrpení a nebude ani moc dlouhý, protože se nejedná o moc záživnou práci. Nicméně se pokusím popsat co jsem jak dělal, co jsem zkusil za postupy a co se mi osvědčilo.

Příprava

K natahování stropu do lepidla si rozhodně připravte lešení, dělat to ze štaflí fakt nechcete, věřte mi, zkoušel jsem to. Lešení jsem pořídil už před nějakou dobou a můžu ho jedině doporučit. Koupil jsem Safe T-Pro 150 v Hornbachu, napřed se mi to zdálo poměrně drahé, ale poslední dobou jsem z něj skoro neslezl. Obrovskou výhodou jsou kolečka a tak opravdu snadná manipulace v jednom člověku, další výhodou je možnost lešení složit tak že zabere opravdu minimum místa a projde jakoukoliv škvírou. Dále se budou hodit stavební vědra v množství alespoň 2ks, více = lépe. Hladítko nerezové malé bez zubů s pohodlnou rukojetí. Vybírejte takové, které nemá rukojeť uzavřenou, jde pak snadno zaháknout na lešení a nemusíte ho odkládat složitě na kýbl, do kterého zákonitě neustále padá. Jako poslední pak potřebujete malou zednickou lžíci, s velkou by se pracovalo blbě.

No a pak samozřejmě materiál, kopec materiálu. Došel jsem ke konečným zhruba 6kg/m2, tedy jsem spotřeboval nějakých 24 pytlů lepidla.

V neposlední řadě se pak obrňte trpělivostí, budete chtít barák prodat, podpálit nebo nechat vybuchnout :D. Dost pomůže hudba, tu jsem vyřešil nákupem odolného reproduktoru – o tom ale v dalším článku.

Pracovní postup

Po vyzkoušení několika slepých cest jsem se ustálil na pracovním postupu, který teď popíšu. Klíčové je míchat si kotel lepidla naráz. Ze začátku začněte určitě na 2 vědrech naráz což jsou zhruba 2 pytle lepidla. Záleží taky na ročním období a teplotě. Zpracovatelnost výrobce udává 90 minut a 2 vědra vcelku s přehledem v tomto časovém horizontu zpracujete. Později asi zvládnete i 3. Ze začátku jsem dělal tu chybu že jsem míchal tak zhruba po půl kýbli a byl jsem víc u míchadla než na lešení a to se samozřejmě projeví na množství odvedené práce.

Důležitá je také konzistence, ta ideální připomíná vaječný sníh s cukrem. Je potřeba míchat opravdu dlouho dokud není lepidlo úplně sametové. Jak domícháte první vědro tak začněte míchat druhé. Lepidlo by mělo správně odstát 5 minut před dalším promícháním. Ono to míchání druhého vědra pár minut zabere a jakmile s ním skončíte promíchejte krátce ještě vědro první a můžete směle hopnout na lešení.

Pracoval jsem tak že jsem v levé ruce držel hladítko a v pravé zednickou lžíci. Vždy jsem si naložil lžící na hladítko bobek lepidla a natáhl v tlusté vrstvě na strop. Stejně jsem postupoval dokud jsem nenatáhl zhruba 2-2,5m2 nad lešením (kousek víc do stran a dopředu – kam jsem dosáhl). Následně jsem hladítkem začal vrstvu lepidla uhlazovat a tím odebírat přebytečný materiál. Jakmile jsem byl s povrchem zhruba spokojený tak jsem se přesunul s lešením o kus dál. Rovnou vás uklidním že dosáhnout pěkného povrchu je asi nereálné, takže se nemá smysl o to snažit kdovíjak dlouze. No a také pracujte rychle, osvědčilo se mi že rychlejší pohyby měly lepší výsledky než pomalé šmrdlání a dohlazování. Na rychlosti záleží jak v prvotním nanášení na strop, tak v následném vyrovnávání.

A je to!

Tím jsem asi obsáhl vše. Není to hezká práce, budete mít lepidlo všude a budete proklínat že jste vůbec se stavbou začínali. Naštěstí je to jen otázkou pár dnů a vždy může být hůř – nebo si to alespoň můžete říkat. Je fakt, že jsem si už u spousty činností na stavbě říkal, že to je snad největší zlo co mě mohlo potkat, ale vždy se najde něco co je horší. Teď popravdě trochu doufám, že horší práce než tahání lepidla na strop být nemůže :D. Držím palce ať to přežijete stejně jako já, ostatně děláme to pro sebe.

Malý motivační hint – zedník by si řekl o 100Kč/m2 takže jsem za 3dny ušetřil desítku, to si tedy ani ve své práci za stejnou dobu nevydělám.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.