1

JBL Charge 4 – odolná hudba

Neustálé ticho na stavbě mě už občas začíná znervózňovat a dům se už také rozhodl vydávat různé pazvuky jak vysychá krov a já nevím co se tam vše ještě děje. Někdy navíc není zrovna nálada a chce to trochu nastartovat. Rozhodl jsem se proto poohlídnout se po nějaké odolné hudbě. Samozřejmě se nabízí varianta starého rádia ze šrotu, ale to bych tak úplně nebyl já. Navíc chci poslouchat svou hudbu a ne to co zrovna někdo vybere. Další varianta pak byla hitech super-odolné a super-drahé stavební rádio od DeWaltu nebo Bosch. Jasně jsou to fakt rádia v těle tanku a pokud spadnou tak spíš rozbijou podlahu než sebe, ale ruku na srdce. Většina z vás, stejně jako já, postaví jeden dům a šlus. Proto jsem se rozhodl pořídit spíš odolný reproduktor ne primárně určený na stavbu a o tom bude dnešní článek.

Výběr

Požadavky na reproduktor na stavbu byly vcelku tvrdé. Hlavně musí vydržet ošplouchnutí vodou a vydržet v prašnějším prostředí. Samozřejmě předpokládám, že si na něj budu dávat na stavbě pozor a nepohodím ho ledabyle někde po zemi ale i tak se na něj bude prášit a vodě se také nevyhne obloukem. Co jsem ale třeba v požadavcích neměl byla mechanická odolnost. Neočekávám, že by reproduktor potkala nějaká náhlá akcelerace směrem k zemi. Na stavbě mi po většinu času nepadají ani jiné věci tak proč by měl být reproduktor vyjímkou. Nicméně i tak jsem se rozhodoval podle vzhledu, který by indikoval vyšší mechanickou odolnost, tedy ideálně gumové hrany nebo rohy apod.

Když jsem si tedy prošel nabídku prodejců elektroniky zastavil se můj zrak na reproduktorech firmy JBL. Pěkný design, gumové boky, výrazné pastelové barvy co se na stavbě rozhodně neztratí. O JBL jsem slyšel do té doby jen dobré věci. Přecijen je to firma patřící pod mateřský Harman, který vyrábí i prémiové reproduktory Harman/Kardon. Od HK mám malý reproduktor také a hraje parádně na svou kapesní velikost, na stavbu se však vůbec nehodí. Tak jsem ještě zkoukl nějaká videa abych si vybral ten správný kousek a ač mě trochu nahlodávalo pořízení JBL Extreme už kvuli jeho názvu, nakonec jsem zvolil menší a skladnější JBL Charge 4 a výběru nelituji ani malinko.

Technické parametry a funkce

Výkon: 30W
Rozměry v cm: 22 x 9.5 x 9.3
Váha: 960g – pořádný macek to je

Funkce: Vodotěsný IPX7, Powerbanka (lze z něj nabíjet mobilní telefon), JBL Connect+ (možnost propojit až 100 reproduktorů s touto funkcí), Bluetooth, 3,5mm jack.

Kapacita baterie: 7500mAh s dobou nabíjení 5,5hodiny
Výdrž na jedno nabití: 20h za sebe si myslím že to bude spíše víc, při maximální hlasitosti jsem ho utavil asi za 15h, při rozumné úrovni hlasitosti se dá ale určitě dosáhnout i výrazně delší výdrže.

Tolik v datech, vesměs vše co potřebuji. Docela mě příjemně překvapila velikost a váha, je to pořádný macík a také podle toho hraje. Co se týče vzhledu jsem spokojený a působí opravdu bytelně. Plusem jsou velká tlačítka, která umožňují ovládání i v rukavicích, žádné pidi čudle nebo dotykové ovládání, vše jsou poctivá klikací tlačítka.

Kladně hodnotím také možnosti připojení. K nabíjení se používá moderní konektor USB-C. Vstup jde připojit také přes standardní 3,5mm jack. Pro nabíjení mobilního telefonu je zde konektor pro klasické USB. Všechny konektory jsou skryté pod masivní vodotěsnou zátkou. Co se týče bezdrátového připojení je možné k jednomu reproduktoru připojit vícero zařízení současně.

Co se týče mínusů, není jich mnoho ale je fér je zmínit. Tento konkrétní model neumí telefonování ani používání hlasového asistenta z mobilu. Pro mě to problém není, pokud pro vás je telefonování důležité tak se spíše poohlédněte po jiném modelu stejné značky.

Zvuk

Jedním slovem: dokonalý!

Abych to ale rozvedl, nejsem audiofil a tak nedokážu asi úplně objektivně říci jak moc dobrý ten zvuk je. Mám ale svou cestu testování audio zařízení. Nedávno jsem si také pořídil sluchátka Bose a tak mi není kvalitní zvuk úplně cizí. Co rozhodně poznám je když je zvuk vyloženě špatný a to mohu naprosto s klidem u tohoto reproduktoru vyloučit.

Pustil jsem se tedy do testování s tím, že si přehraju své obvyklé testovací skladby a vyzkouším čistotu podání v různých úrovních hlasitosti, včetně a hlavně při její maximální úrovni. Začal jsem s hutnou a ubručenou skladbou od v podání Petera Hollense – Misty Mountains (z filmu Hobit). Upřímně mi to vyrazilo dech, při maximální hlasitosti ani zapraskání, ani zaskřípání, nic, jen čisté podání zvuku i hlasu. Další skladba byla Peponi od Alexe Boyé a The Piano Guys a výsledek stejně luxusní. Dokonce i jemný šumivý zvuk v pozadí byl čistě slyšitelný, což není případ některých jiných reproduktorů nebo sluchátek.

Za mě je tedy zvuk odpovídající ceně reproduktoru a rozhodně neurazí.

Závěrem

Jsem moc rád, že jsem se rozhoupal a konečně si pořídil reproduktor na stavbu a rozhodně jsem rád že tento konkrétní. Věřím, že při řádné péči stavbu přežije a pak z něj budu moci mít radost i následně. Docela teď zvažuji i nákup druhého kousku abych je mohl spojit do stereo sestavy, což teprve musí být pořádný nášup. Pokud tedy stejně jako já řešíte poslech hudby na stavbě, koupě litovat nebudete.

Pokud vás zajímá víc detailů nebo chcete omrknout všechny dostupné barevné kombinace, mrkněte se na web výrobce www.jbl.cz.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.