Lití anhydritu

Když už jsme měli položené podlahové topení a vylepené všechny přechody a detaily páskou, vše 3-4x zkontrolované tak se mohl konečně vylít anhydrit. Lití anhydritu jsme měli domluvené už nějakou dobu dopředu. Termíny pro lití anhydritu jsou ale pořád dostupné, protože se jedná o extrémně rychlou operaci. Za den se dají lít klidně stovky metrů čtverečních. Anhydrit nám dodala firma SOLAP.CZ, jejíž jednatel je náš soused v rámci obce a kromě anhydritu také dodá sádrové omítky a sádrokartony, o tom ale až příště.

DEN (A) – ráno

Sraz na stavbě proběhl v domluvený čas, vše jsme prošli s aplikačním technikem. Dostal jsem trochu za uši za ne úplně dobře přichycené trubky zejména v druhém patře, kde bylo jen málo a navíc měkčeného polystyrenu. Během chvilky jsem tedy předělal celé horní patro aby bylo vhodným způsobem připravené pro lití anhydritu. Navíc jsem se také dozvěděl, že nemám OK výšky takže máme podlahu v druhém patře o 2,5cm výš než by být měla. Naštěstí to je jen malý problém, který se dožene vyrovnáním všech schodových stupňů do stejné výšky.

Zaměřování dole už proběhlo bez problémů a ani příchytky zde nevyžadovaly žádné úpravy. Tady jsem se popravdě bál už víc protože v přízemí fakt nepřipadalo v úvahu zvedat podlahu ani o milimetr. Je tu HS portál a vchodové dveře v úrovni finální podlahy.

Lití anhydritu

Na lití anhydritu dorazilo obrovské asi 50ti tunové auto od KVK, které si veze nálož základního materiálu a písku. Potřebuje akorát připojit na vodu a pak si v míchačce přesně dávkuje jednotlivé složky v přesně určeném poměru a mísí. Po smísení všech složek se může začít materiál tlačit do hadice a aplikovat na místo. Co se mi moc líbilo bylo že aplikační technik měl na krku dálkový ovladač a tak mohl dodávku materiálu ovládat na dálku bez toho aby se muselo komunikovat s obsluhou auta. Každý tak měl přesně určenou roli.

Při lití si aplikační technik stále kontroloval výšku pomocí latě a laseru. Když byla ucelená plocha hotová nastoupil jeden z chlapů co upravoval rovinu čeřením. To probíhá pohybem kruhové tyče s držákem nahoru a dolu lehce pod hladinou anhydritu a tím se anhydrit rozčeří, uvolní se z něj vzduch a aktivuje se tím jeho samonivelace. Jinak řečeno zatlačí se hrubé složky níž a na povrchu se uvolní voda s mlékem. Tím se dosáhne samonivelace.

Dolito

Po skončení lití se dalších 30-45minut čistí auto, je potřeba někam vylít obsah trubek, je proto dobré mít připravený nějaký výkop, nebo nějaké jiné místo kam ten zbytek prdnout. Po dočištění se vytiskne vážní lístek ze kterého je patrné přesné množství materiálu. V suchém stavu se u nás dodalo 17,54tuny materiálu rozředěného zhruba 2m3 vody.

Průšvihy

Není to moc obvyklé, protože se nám vcelku daří, nicméně anhydrit se neobešel úplně bez komplikací. Kromě komplikací při zaměření výšek se také objevil průsak vody ven z domu, nic velkého ale přesto nějaká voda odtekla skrz zeď ven ve druhém patře. Zároveň v prostupech stropem došlo k prokapání vody do spodního patra a vzniku prohlubní v anhydritu dole. Zároveň také praskl poměrně hodně anhydrit v obývacím pokoji na několika místech. Nic strašného jen ty praskliny jsou poměrně dlouhé. Následně dojde po zbroušení podlahy k vyspravení naříznutím praskliny, vysvorkování (jako stehy u řezných ran) a vylití epoxidovou pryskyřicí. No nejsou všechny dny posvícení ;).

Pokud máte nějaké otevřené otázky, velmi dobře zpracované informace najdete na webu, který se věnuje specificky pouze a jen anhydritovým podlahám.

Dobrá zpráva ale je, že máme další fázi za sebou a dost času na vyschnutí anhydritu.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.