Leatherman Free P4

Před nějakou dobou jsem si říkal, že už by se mi hodilo mít v kapse pořád při ruce nějaký pěkný multitool. Vyčmuchal jsem příležitost pořídit si novou hračku a začal zase slintat nad Leathermany. Jenže jsem si pořád a pořád nemohl nějak vybrat, který že to model je pro mě ten nejvhodnější. Když tu se začal objevovat na Instagramech, Youtubech a všech těch internetech nový model Free. Naprosto přepracovaný, jednoručně snadno ovladatelný multitool s možností otevření kleští jednou rukou, stejně jako u motýlku (nože). Měl jedinou vadu na kráse a to že se ještě nezačal prodávat. Nicméně datum začátku prodeje pro evropu už stanovený byl. Napsal jsem tedy distributorovi pro český trh že bych měl zájem o tento multitool, slovo dalo slovo a usmálo se na mě štěstí. Zanedlouho poté jsem se stal jedním z prvních ke komu se v naší malé zemičce tenhle nový vyšperkovaný mazlík dostal.

Mám pro vás balíček

Co co balíček? Já si nic neobjednal. No dobře, nechte mi ho v dílně. Trochu jsem zapoměl nooo. Přijel jsem domů a zjistil jsem o co šlo. Celý nadšený jsem se pustil do rozbalování, můj první Leatherman!!! V balení je samotný multitool, trocha povídání a nylonové opaskové pouzdro. Nic víc nic míň. Ne že by toho bylo víc potřeba. Už na první dotyk mě překvapilo jak detailně a kvalitně je Free P4 propracovaný. Tím, že jsem neměl doteď to štěstí přijít do kontaktu s Leathermanem tak jsem netušil co mě čeká. Mám rád tyhle už na první pohled hodnotné nástroje, zpracované do naprostého detailu a vyrobené s těmi nejmenšími tolerancemi. Ostatně jsem studoval strojírenství a tak industriální a strojírenské výrobky dokážu náležitě ocenit.

Leatherman Free P4

Nástroje

Jako každý multitool i tenhle má klasický set nářadí jako různé šroubováky, kleště a tak. Netušil jsem ale jak moc mi budou sedět ty více skryté vychytávky, právě i s ohledem na práce na domě. Nejvíce mě asi potěšilo, když jsem objevil holič kabelů, který navíc fakt dobře funguje. Další užitečná vychytávka je krimpovací plocha kleští pro krimpování dutinek apod.

Sada nástrojů

Všechny nástroje hezky popořadě:

1, Kleště s jehlovou špičkou
2, Utahovací kleště
3, Štípací kleště drátů
4, Štípací kleště tvrdých drátů
5, Krimpovací kleště
6, Nůž s rovným ostřím z oceli 420HC
7, Nůž se zubatým ostřím z oceli 420HC
8, Pilka
9, Nůžky s pružinou
10, Otvírák na lahve
11, Otvírák na konzervy
12, Páčidlo
13, Otvírák obalů (blistrů)
14, Šídlo
15, Odizolovací břit na kabely
16, Pravítko (25 mm)
17, Pilník na dřevo a kov
18, Křížový šroubovák
19, Střední plochý šroubovák
20, Malý plochý šroubovák
21, Extra malý plochý šroubovák

Zajímavé je také používání jednotlivých nástrojů. Celý multitool Free P4 je koncipovaný tak aby šel používat jednoručně. Pracuje se tu s magnety a speciálním odjišťovacím mechanismem. Vše je na dosah jednou rukou a to i v rukavicích. Vyžadovalo to ale trochu cviku naučit se jednou rukou si vyndat potřebný nástroj. Když mám možnost použít ruce obě tak to ale dělám tak.

Zatím jsem ze všech 21 nástrojů stihl použít 17. Super je hlavně při drobných montážích. Třeba boxů na rozdělovače podlahového topení, nebo zásuvek do zateplováku. Sestavení domovního rozvaděče, zabroušení špičatého rohu v omítkách. Na jakoukoliv drobnou práci tady a teď.

Závěrem

K Free P4 nemám co bych víc napsal. Stal se mou pravou rukou na stavbě. Díky tomu, že ho mám pořád v kapse mi odpadlo neustále hledání nože, šroubováku, kleští nebo jiného základního nářadí po celém baráku. Jako jedinou menší nevýhodu spatřuju absenci držáku bitů, protože bity obvykle někde najdu, ale šroubovák na ně vždy hledám strašně dlouho :D. Pokud tedy řešíte podobné strasti jako já, a že bych se nedivil, tak si také tohodle nebo jiného fešáka od Leathermanu pořiďte. Je to osvobozující pocit mít po ruce malou a hlavně kvalitní dílničku.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.