Zdění příček 2NP

Jak jste si jistě mnozí všimli, přišly nám do Čech alespoň trochu přijatelnější teploty bez větších nočních mrazů. Nastal tedy čas se konečně zbavit břímě zdění a konečně se začít věnovat dalším fázím stavby. Nezbývalo mi tedy nic jiného než konečně vyzdít všechny příčky v druhém patře a tak konečně dosáhnout finálního půdorysu našeho domku. O tom tedy bude dnešní článek.

Zakládání příček

K založení příček jsem si opět vzal k ruce svého nejnovějšího technologického kámoše, kterým je zelený DeWaltí laser. Budu se opakovat ale nechápu že jsem bez toho mohl vůbec začít cokoliv stavět. Optický nivelák je sice fajn ale laser je TOP! Kdyby jste náhodou chtěli vlastně skoro nepoužitý optický nivelační přístroj od Bosche model GOL 26D tak určitě najdeme cenu za kterou mě ho můžete zbavit ;).

Zakládání se tedy neslo v podobném duchu jako v minulých iteracích, vždy jsem si založil první cihlu, kterou jsem si srovnal výškově dle okolních zdí, do vodováhy a také do pravého úhlu úhelníkem. Pak jsem na ní postavil laser a zarovnal s hranou cihly a linií na protilehlé zdi. Každou cihlu jsem pak rovnal jen ve svislém směru do váhy a přiložením úhelníku na cihlu jsem odměřoval výšku dle laseru. Díky tomu jsem pak měl všechny cihly ve stejné výšce +/- 0,5mm. Stejně jsem pak pokračoval pro všechny příčky.

Zdění

Vzhledem k již celkem velkým zkušenostem se zděním (přecijen jsem do té doby vyzdil už 178m2 zdí a to je slušná průprava) mi to šlo už jako po másle. Nakonec jsem zjistil že mě zdění vlastně ani tolik nevadí, ale stejně už jsem to chtěl mít z krku. Vyzdít všechny příčky ve druhém patře zabralo zhruba 5dní čistého času. Poslední cihlu našeho domu jsem položil v neděli 10.2.2019. Celkem jsem tedy na našem domě vyzdil 211m2 zdí což ve srovnání se zedníky co zdili první patro a vyzdili 172m2 není vůbec zlé. Z pohledu úspory na práci to je ale relativně nevelkých 63 300Kč, na stavbě se ale počítá každá kačka a tohle na zemi jentak neleží. Jako zajímavost ještě uvedu, že příčkových cihel nám zbyla přesně půlka palety a nějaké menší odřezky a možná se ještě najde někde ležet celá cihla. Takže tohle považuji za úspěch a výborně spočítané množství. Pokud někdo neměl takové štěstí a potřebujete pár příčkových cihel 115mm šířky, modul 250mm s elektrokanálky tak jich u mě je k dispozici minimálně 40ks.

Také jsem se rozhodl vyhovět některým lidem, kteří se mě stále v různých obdobách ptají na otázku “Hele ty tam furt píšeš že stavíš barák. To jako fakt stavíš sám nebo co?”. Proto jsem pořídil video, jak ukládám macatý příčkový překlad délky 2,25m pěkně v jednom člověku. Z videa jsem vytvořil následující GIF. Takže pro všechny nevěřící duše 😉 tady je důkaz že tam fakt jako makám.

Vzduchotěsné a pružné oddělení posledního šáru

Před vyzděním posledního šáru seříznutými cihlami na výšku, jsem ještě přípravkem SoudaTight LQ od Soudalu natřel OSB desky přímo nad příčkami. Hlavně důkladně v místě kontaktu OSB/věnec v místě navázání příčky na obvodovou zeď a to proto, že později se tam již nedostanu. Po zaschnutí jsem vyzdil poslední šár. Je důležité aby se nikdy strop nedotýkal příček, což jsem právě dosáhl jejich snížením o 3cm čímž vznikla mezera zhruba 1cm mezi OSB a příčkou. Vzniklou mezeru jsem pak vypěnil vzduchotěsnou a trvale pružnou pěnou Flexi Foam Gun o Soudalu, které říkám šmoulí pěna kvůli její modré barvě. Následně ještě pěnu seříznu a černým vzduchotěsným nátěrem ještě zatřu i přechod OSB/příčka. Jestli budeme mít problém s blowerdoor testem tak budu asi docela dost překvapený ;).

Závěr

No a protože už jsem zde na blogu o zdění něco málo napsal, nemá smysl to dál rozpitvávat, už ten drill koneckonců dobře znáte. Pokud ještě stále pochybujete o tom jestli by jste to také zvládli tak už se na to vykašlete a prostě se do toho pusťte. Zvládne to každý kdo chce a nemá obě ruce levé, co mě naučili moji zedníci je, že ke stavbě je potřeba hlavně odvaha a že oni jí měli na rozdávání ;).

Pokochejte se výsledkem mého snažení v přiložené galerii, a na co se můžete těšit příště? Chystám pro vás článek o vzduchotěsném ošetření přechodu OSB desek a věnce.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.