Zdění příček 1NP

Díky počasí, které se naskytlo před svátky a mezi svátky jsem měl ideální příležitost pustit se do zdění příček v přízemí. Z dřívějška v přízemí byly vyzděné příčky z boků schodiště a uprostřed mezi rameny, ale tím to končilo. Takže dole byla jedna velká hala bez příček. Před nějakou dobou jsem si už připravil pod budoucí příčky hydroizolaci a ještě bylo potřeba udělat pár příprav.

Příprava a vzduchotěsný nátěr

Před nedávnem mě soused přivedl na produkt jisté firmy, která prodává různé na pasivy zaměřené výrobky. Jednalo se o neprůvzdušný nátěr vyztužený skelnými vlákny, který když se nanese je tmavě modrofialový a po vytvrzení zčerná, následně je trvale pružný. Umožňuje utěsnit mezery do 2mm (i více v případě více vrstev a pořádného zatlačení do mezery). Trochu jsem pohledal po webu a narazil jsem na stejný výrobek s totožnými parametry od firmy Soudal, kteří mu říkají SoudaTight a chtějí za něj o polovinu méně při stejném množství. Napsal jsem tedy do Soudalu a spojil se se mnou jejich obchodní zástupce pro naší oblast, ten za námi přijel na stavbu a kromě SoudaTight jsme probrali i další jejich výrobky, které pro nás budou na stavbě zajímavé, třeba trvale pružná vzduchotěsná pěna (tu teprve otestuji, takže se jí budu určitě věnovat v nějakém následném článku). Následně jsme si pak každý objednali 2 kyblíky po 5kg, které nám obchodní zástupce zhruba do týdne dovezl na stavbu.

Před samotným zděním jsem tedy chtěl tímto nátěrem oddělit styk vnitřních příček s nosnou stěnou, tím bych měl dosáhnout “vyjmutí” příček z objemu detailů, které je nutné řešit v rámci neprůvzdušnosti, osobně k tomu přistupuju jako k pojistce, ale práce s nátěrem byla opravdu super, i díky barvě je hodně dobře vidět zda je škvíra úplně utěsněná či nikoliv. Důsledně jsem přípravek zatlačil do škvír v co nejsilnější vrstvě. Dělal jsem pak ale jen jeden nátěr, jen některá místa jsem přetřel podruhé, to když se mi nezdálo dostatečně zalité. Výhoda tohoto nátěru je, že je plně omítatelný a přetíratelný a tak jím lze řešit opravdu kde co. Nejvíce se věřím osvědčí na jakékoliv prostupy skrz obálku budovy, což jsou obvykle asi nejsložitěji řešitelné detaily.

Zakládání příček

Následující den po zaschnutí nátěru jsem se už tedy mohl pustit do zakládání, na to jsem tentokrát použil svůj zbrusunový, ještě voňavý laser od DeWaltu, který jsem se konečně dokopal koupit. Je to sice jedna z větších investic, ale věřím že se vyplatí. Už jen ta rychlost a v některých případech i proveditelnost zakládání jasně ukazuje, že jsem chybu neudělal. Kdybych zakládal podle provázku asi bych většinu příček založil, trvalo by to ale déle a rozhodně bych neměl každou cihlu ve stejné výšce s takovou jednoduchostí. Chvilku akorát trvalo než jsem se s laserem naučil, protože třeba srovnat si paprsek tak aby se na protilehlých zdech dotýkal stejného bodu je skoro nemožné. Nakonec se nejvíc osvědčilo založit pomocí úhelníku a vodováhy první cihlu, na tu laser položit a srovnat podle hrany a bodu na protilehlé zdi, následně bylo zakládání už velice rychlé a vždy jsem si tesařským úhelníkem položeným na cihlu mohl i zkontrolovat výšku cihly, bylo to opravdu pohodlné a rychlé, i přesto že zakládání je asi mou nejnenáviděnější činností na stavbě.

Kdyby jste také takový laser zvažovali, určitě si ho kupte už na začátku stavby, vyplatí se to. Já jsem se rozhodl pro model DeWalt DCE089D1G což je laser 3×360° v zelené barvě, zelená je opravdu super vidět, popřípadě lze ale k tomuto laseru dokoupit i detektor. Pokud se pro laser nebo jakékoliv jiné DeWaltí hračky rozhodnete, rozhodně neprohloupíte když nakoupíte v obchodě Nářadí Pavel Ducháček – DeWalt, potkal jsem se s jejich zástupci na veletrhu ForArch a sedli jsme si, od té doby nakupuji u nich.

Zdění příček

Další den po založení příček jsem se pustil do zdění a to již bylo standardní kolečko míchání lepidla, tahání sání a ukládání a vyrovnávání cihel. Není na tom moc co popisovat. Hlavní je, že to jde super rychle proti zakládání a je to celkem zábava asi tak do pátého/šestého šáru, dokud se zdí ze země nebo z pár palet. Jak se musí na lešení, je to trochu horší. Když už jsem u toho lešení, tak jsem zjistil, že chodbu asi bez koupě užšího lešení nevyzdím a tak jsem tentokrát zavrhl používání lešenářských koz a rozhodl se koupit hliníkové interiérové lešení. Udělal jsem si menší průzkum trhu a vybral lešení HYMER Safe-T Pro 150 v Hornbachu, jakž takž jsem to nasoukal do auta, ale nakonec jsem to na stavbu dopravil. Musím uznat, že to byla fakt dobrá koupě. Skvěle se s lešením manipuluje díky kolečkům i v jedné osobě a lze nastavit i výš než výrobce doporučuje, při zachování stále slušné stability. Nespornou výhodou tohoto lešení je pak možnost jej složit v pár jednoduchých krocích tak, že zabere tak 0,5m2 někde v rohu místnosti.

Ukládání překladů

Když už jsem měl dozdíno do osmého šáru, přišly na řadu překlady. Ty malé 1250mm dlouhé nebyl žádný problém a vcelku komfortně jsem je v jednom zvládl usadit, dokonce bych řekl že by mi u toho druhý člověk překážel. Větší challenge ale nastal u překladu délky 2250mm, který váží asi 56kg. Váha ani tak problém nebyla jako to, že je potřeba ho zvednout s dlaněma nahoru a usadit. Další riziko pak bylo, že tento překlad jsem usazoval u vchodových dveří, které jak dobře víte jsou asi nejdražší věcí na naší stavbě (alespoň prozatím). Postavil jsem si tedy z lešenářských koz lešení uprostřed otvoru a překlad si na to lešení položil, abych ho dostal výš, podložil jsem si ho na každé straně trámkem 10x10cm, ale bylo to stále málo abych překlad zdvihl. Z trámků jsem ho tedy přizvedl a položil na příčkové cihly, i výška 25cm byla stále málo. Nakonec jsem tedy na cihly umístil ještě ty trámky a měl tak překlad ve výšce 35cm nad lešením. Pod něj jsem ještě zastrčil paletu abych si na ní mohl pak stoupnout a být trochu výš. Pořádně jsem zabejčil a překlad si vyhodil na stehno, pak na hrudník, stoupl jsem si na paletu a opatrně překlad uložil do připraveného lepidla. Pak jsem ho vyrovnal a projistotu zajistil na obou stranách OSB deskama/prknama a pumpovací svorkou aby náhodou neujel, i když to bylo asi málo pravděpodobné, nechtěl jsem nic riskovat.

Dozdění dvou předposledních šárů

Po uložení překladů jsem poprosil taťku aby se mnou sjel jeden den na stavbu mi pomoci dozdít předposlední dva šáry abych nemusel pořád lítat na lešení a dolu. Během chvilky jsme měli kompletně dozděno a zbývalo mi vyzdít poslední šár. Hodně se tu osvědčilo zmíněné lešení, nebýt toho a muset pořád přesouvat kozy, tak jsme tam strávili o pár hodin déle.

Poslední šár a strop do lepidla

Před vyzděním posledního šáru jsem musel opět kvůli neprůvzdušnosti vyřešit strop, to jsem se rozhodl udělat zatažením do lepidla. S tím už mám jisté zkušenosti a tak to nebylo nic složitého. Z lešení se to navíc dělalo docela pohodlně, zabralo mi to pár hodin ale všude nad příčkama jsem strop do lepidla zatáhl. Pak jsem si dle projektu vyměřil kde budou prostupy VZT a jakého průměru abych tam vynechal cihly v posledním šáru a vyhnul se tak budoucímu prorážení otvorů. Když jsem měl vyznačené prostupy, pustil jsem se do snižování cihel na výšku. Nenosné příčky nesmí být v přímém kontaktu se stropní konstrukcí a tak mi nic jiného nezbylo. Nicméně řezání jsem už vzdal před nějakou dobou a v tomto případě jsem šel ještě dál a rovnou nasadil do kladiva sekáč a cihly téměř bez námahy shora osekal o 1-3cm. Estetické to sice není ale funkci splní. Částečně jsem pak tento den některé zdi vyzdil. Další den jsem pak dodělal zbytek.

Dokončovací práce a poslední příčka

Další den na stavbě jsem se chystal pustit už do prací na půdičce, ale ještě předtím jsem předem založenou příčku u sprcháče vyzdil na jeden zátah až do posledního šáru. Sice trochu v rozporu s technickým listem výrobce, ale řekl jsem si že metr dlouhá příčka není nic co by neustálo vyzdění naráz a taky že jo. Když jsem měl dozděno, vypěnil jsem montážní pěnou od Soudalu (klasická zimní) nad posledním šárem spáru mezi zdivem a stropem. Následně pěnu zaříznu a zapravím buď lepidlem nebo SoudaTightem (protože ten je pružný).

Pokud se vám tento článek líbil a chtěli by jste dostávat informace o nových článcích do svého emailu, přihlašte se k odběru upozornění na nové články.