Vnitřní kanalizace

S kanalizací a následně vodou, je to další z příběhů vzestupů a pádů. Měl jsem domluveného vodáka/topenáře co zrealizuje vodu, odpady a následně podlahové topení. Bohužel v týdnu, kdy měl nastoupit volal, že bohužel nastoupit nemůže kvůli úmrtí v rodině. To se nedalo nic dělat, tyhle situace přicházejí bez varování a tak jsem chápal, že přes to nejede vlak. Čekal bych tedy trochu proaktivity a dodělání rozvodů někdy mezi dalšími zakázkami, které měl naplánované hned od dalšího týdne. Bohužel se tak nestalo, řekl mi že nejdříve za 3týdny a nebo ať zkusím někoho jiného sehnat. Začal jsem tedy shánět další vodaře/topenáře, využil jsem portál poptávej.cz a byl zvědavý jestli se někdo ozve. Ozval se jeden vodař i s tím že by měl čas do týdne nastoupit. WOW! Po telefonu to byl sympaťák a tak jsme si dohodli schůzku na stavbě. V mezičase mi volal omítkář, jak jsme na tom. Seznámil jsem ho s nastalou situací. Po nějaké době mi volal zpět, že by měl taky vodáka co prý má čas a vzal by rád nějakou zakázku. Schůzky s vodáky jsem si domluvil na stejný den na stavbě. Přijel první ze serveru poptávej.cz, byl fajn, prošli jsme dům, řekli jsme si co a jak a prohodili i pár slov o stavbě obecně. Měl jsem z něj dobrý pocit a čekal rozumnou nabídku, slíbil její vyhotovení přes víkend. Druhý vodař přijel odpoledne, byl to mladý kluk (mají firmu otec a syn), prošli jsme dům a měl jsem z něj pocit, že tomu zatím rozumí asi nejlépe ze všech vodařů co jsem tam měl. Řekli jsme si co a jak, projekt jsem jim zaslal na mail a těšil se na cenové nabídky.

Cenové nabídky

Celkem jsem za dobu poptávání vody a topení poptal 4 firmy/řemeslníky. Od všech jsem dostal cenové nabídky s různou úrovní detailu. Pohybovaly se od cca 155 tisíc za vodu, odpady a topení až po brutálních 296 tisíc. Nejnižší cena byla od vodáka co měl u nás nastoupit původně. Ti dva další dali cenové nabídky 225 a 199 tisíc. Co se týkalo přehlednosti a přesnosti nabídky, nejlépe na tom byl vodák otec a syn. Ti poslali opravdu pěkně zpracovanou nabídku. Narozdíl od toho vodák z poptávej.cz neposlal “na papíře” nic, řekl mi do telefonu akorát 225 tisíc a kdy můžeme nastoupit ;).

No asi to nemusím dlouho protahovat, nakonec jako u spousty dalších věcí jsem naznal, že to holt budu muset udělat sám. Začal jsem se tedy pídit po tom, jak nejlépe se toho ujmout. Tenhle článek ale má být čistě o odpadech a příprava na další kapitolu o vodě. Pojďme tedy na kanaldu.

Základy, nářadí a materiál

Odpady jsou opravdu sranda, stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel a zvládne to i cvičená opice.

1, Kdo maže jede!
2, Spád! Voda teče dolu, ne nahoru.
3, Směr tvarovek, spojů, hrdla musí směřovat nahoru.

Co se týče nářadí, je potřeba jen naprostý základ. Dvě ruce a nohy, hlava, lubrikant (Ne od Durexu, kupte si v instalatérských, stačí malá tubička), úhlová bruska (flexa) s kotoučem na řezání kovu, vrtačka s vrtákem 10mm, laser, metr, vodováha 60cm ideálně s magnety, hmoždinky 10, kombišrouby a objímky správných průměrů. No a samozřejmě gazilion různých kolínech, trubek a jiných tvarovek.

Pokud máte alespoň trochu obstojný projekt kanalizace, tak z něj vyšpekulujete tak 90% potřebných tvarovek a trubek. Je lepší nakoupit méně a zajet si do instalatérských ještě 3-4x pro chybějící díly skládačky. Dělat kanaldu profi, tak by se vyplatilo mít dodávku po strop plnou všech tvarovek a kolínek od všech průměrů a jen běhat do dodávky pro materiál. Bohužel tenhle luxus si při realizaci jednoho domu nemůžeme dovolit a tak se vyplatí párkrát zajet do instalatérských potřeb.

Následně, nebo ještě lépe, dříve než vůbec začnete s odpady, to chce vymyslet a pořídit si koncové prvky. Geberity pro záchody (popř. bidety, pisoáry, výlevky, kanálky ve sprše, apod.).

Koukněte se na stránky prověřených dodavatelů jako je SIKO, OnlineKoupelny.cz, popř. i další. Já nakoupil Geberity pro WC a iBoxy za nejlepší cenu v SIKO. Geberity pro WALL DRAIN odtok ve sprchách jsem pak objednal z OnlineKoupelny.cz kde jako jediní měli oba druhy skladem a ještě za dobrou cenu. Do SIKA jsem si zajel osobně, z OnlineKoupelny mi doručili tuším do druhého dne od objednání.

Montáže koncových prvků

Docela mě pobavilo, když mi jeden z vodařů řekl, že v žádném případě u mě nemůže fungovat Geberit DuoFix pro vestavbu do lehkých příček z SDK, protože ta noha bude překážet odpadu. Do dneška se drbu na hlavě, jak to myslel protože už z principu to nemůže být pravda. Odpad vede dozadu a do zatáčky a už tím je samozřejmě za nohou Geberitu. Málem jsem tedy byl odsouzen ke zbytečnému obezdívání Geberitů. Naštěstí jsem to důkladně prozkoumal a rozhodl se koupit ty do lehkých příček a jsem rád že jsem tak učinil.

TIP: Geberit nabízí distanční sloupky pro montáž Geberit DuoFix do vybrané vzdálenosti od zdi (pro případ že nebude přímo v rastru pro SDK příčku). Osobně jsem nebyl ochotný dát asi 600Kč za dvě závitové tyče. Moje doporučení je koupit mosazné hmoždinky, M10 závitovou tyč, matičky a podložky. Vyžaduje to sice drobně větší přesnost při montáži ale ušetříte.

Montáž Geberitů je opravdu sranda, proto do dneška moc nechápu, proč za to původní vodař chtěl asi 4200Kč/Geberit. Postup je následovný, postavit geberit na místo, vyměřit střed niky (popřípadě ho umístit dle vlastních preferencí), odměřit zhruba 12,5-13cm mezi zdí a nohou na každé straně a tím zajistit dostačující vzdálenost od zdi. Označit si místo v prostřed oválné díry pro vrtání do podlahy, což umožní drobné doladění po upevnění. Vyvrtat díry, osadit hmoždinky a zlehka dotáhnout šrouby tak, aby držely geberit na místě ale umožnili drobné doladění.

Další krok je výškové nastavení, uvolněním šroubů z vnitřní strany nohou o pár otáček se uvolní posuvné nohy. V tomto kroku je ideální si připravit laser do vágrysu kvůli nastavení výšky, na rámu Geberitu je označen 1m od čisté podlahy. Geberit vytáhněte nahoru tak aby ryska byla přesně s laserem a následně na straně rysky utáhněte šroub pro výškové nastavení, druhý ponechte uvolněný a na horní plochu rámu si přicvakněte magnetickou vodováhu. Druhou nohu vytáhněte nebo zatlačte tak aby byl rám vodorovně. Následně pevně dotáhněte oba nastavovací šrouby.

Následně po vyladění vodorovnosti, přecvakněte vodováhu na přední plochu rámu a postavte rám do svislé polohy, nyní si skrz otvory v horních rozích rámu označte kam navrtat díry pro závitové tyče. Celý Geberit pak odmontujte od podlahy a vyvrtejte si otvory pro závitové tyče. Závitové tyče si řízněte na správnou délku zhruba to tuším bylo 16cm. Našroubujte na ně mosazné hmoždinky, z druhé strany dvě matičky pro ochranu závitů a zatlučte přes matičky tyč s hmoždinkou do zdi. Utáhněte proti sobě matičky klíčema a rázovým utahovákem nebo ručně ráčnou utáhněte závitové tyče co nejvíce do hmoždinek. Opětovně postavte Geberit na místo a dolaďte vzdálenost nohou dole od zdi stejně jako předtím a dotáhněte naplno šrouby v podlaze. Následně zkontrolujte vodorovnost a případně lehce dolaďte. Ze závitových tyčí sundejte jednu matičku a druhou zašroubujte dál a přidejte podložku. Zevnitř rámu nasaďte také podložku a matičku. Vodováhu si dejte opět na přední stěnu rámu a vylaďte jak svislost tak vzdálenost od zdi na obou stranách rámu totožnou jako dole. Svislost samozřejmě hraje větší roli jak vzdálenost, ne každý má zdi perfektně rovné. Festovně dotáhněte matičky a hotovo. Právě jste namontovali Geberit. Následně dle návodu osaďte držák odpadní roury, odpadní rouru, šrouby pro záchod a krytky. Nahoře pak ventil na vodu a krytku pro splachovač.

Tadá, Geberity pro závěsné záchody jsou na svém místě. Totožným způsobem jsem montoval i Geberitové odtokové kanálky do sprch. Nějak jsem nebyl schopen vyšpekulovat jak bych asi montoval klasický odtokový žlab a odtokový kanálek ve zdi mi přišel nejen pěkný ale i poměrně praktický a jednoduchý na montáž. Výsledný efekt odtoku ve zdi je také moc pěkný. Současně mi to také vyřešilo bolehlav se složitým spádováním v druhém patře kde mám asi jen 3cm polystyrenu/kročejové izolace a pak anhydrit v celkové skladbě 100mm. Dost málo na jakékoliv operace s odpady. Tento stěnový odtok se ale dělá i pro výšku mazaniny od 65mm do 90mm, což je přesně perfektně pro mé potřeby. Drobou nevýhodou je tedy fakt, že je méně kapacitní co se týče odtoku a zvládne odvodnit pouze 0,4l/s, nemyslím si ale že to bude ve sprše s klasickou hlavovou/ruční sprchou problém. Navíc jsem pouze začátek propojení s kanálkem udělal v průměru DN40 a hned v průchodu stropem (který jsem také musel pro tyto účely vykutat) je rozšířeno na DN50. Další odtok by tedy měl probíhat rychleji a neměl by tak tolik brzdit odtékání vody ze sprchy.

Zdroj: stylepark.com

Lego pro dospělé

Samotné odpady mi zabraly asi 3 stavební dny. S tím, že ale čistý čas by se vešel spíše do jednoho maximálně jeden a půl dne. Brzdilo mě právě neustálé dokupování materiálu. Výhoda je že když nejde pokračovat u jednoho vývodu z desky, jde třeba pokračovat u jiného kde materiál nechybí. Takže jsem tak trochu lítal z místnosti do místnosti a dělal odpady jak jsem zrovna mohl. Nejvíc pracné bylo asi provedení stoupačky do druhého patra a napojení záchodů. Obecně se s odpady pracuje lépe čím menší průměr to je. Pro celkové usnadnění jsem nakonec všechny další věci dělal v dimenzi DN50 až na myčku a kanálek ve sprše v druhém patře kde je DN40. Poměrně důležité jsou pak výšky vývodů. Pro úmyvadla jsou výšky 500mm od čisté podlahy. Tam kde si nejsem jistý tím, jak a kde bude dopojeno jsem udělal jen vývod nad čistou podlahu, odkud se dopojí dle reality, třeba odtok pro rekuperaci, odtok z proplachu filtrů na vodu a další. V koupelně jsem pak ještě připravil odtok pro vanu zhruba na středu vany o šířce 70cm. Jinak jak jsem psal o spádech jako důležité věci, je potřeba si uvědomit, že ne vždy je vhodné mít spády strmé a co největší. Spády je potřeba mít tak akorát. Strmý spád znamená příliš rychlý odtok vody. Voda odteče pryč ale nestihne sebou vzít hrubé nečistoty a to je samozřejmě nežádoucí, postupně se tak odpady mohou zanášet a vyžadovat častější čištění.

Co stojí ještě rozhodně za zmínku je řezání trubek. V prvé řadě je fajn, když instalatérské potřeby, kde nakupujete mají trubky s vytištěným metrem, usnadní to hodně odměřování a řezání trubek. No a pak samotné řezání, všude po netu se dočtete jak řezat pomocí udělátka ze dřeva s vedením řezu a normální ruční pilou. Blbost, blbost, blbost… to fakt nechcete. Zaprvé to bude trvat dlouho, za druhé se nadřete. Další variantou je speciální řezač trubek, je to takový malý svěrák se šroubem a řezným kolečkem, to je super záležitost, ale pro řezání trubek v dimenzi DN110 už je to fakt drahá sranda a na jeden svépomocný domek se to fakt nevyplatí. Co ale určitě máte po ruce je flexa s kotoučem na kov. S trochou cviku budete řezat krásně kolmo a potom ještě i pomocí flexy krásně srazíte hranu. Ručním pilníkem by jste na každé trubce strávili strašně času. No a pokud vám není líto peněz, tak se přímo pro tyhle účely dělá kotouč do flexy s řezací i ohraňovací funkcí.

Více k tomu asi není co napsat, prohlédněte si fotogalerii a rozhodně se nebojte pustit se do odpadů svépomocí. I když vás bude kdekdo odrazovat že vodu a odpady je rozhodně nezbytné svěřit do rukou odborníkům. Není to nic složitého a stačí se držet základních pravidel.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.