VIDEO: Foukaná izolace

Již poměrně dávno mi bylo jasné, že projektované zateplení rolema vaty je v prostředí sbíjených vazníků spíše mission impossible než realizovatelná záležitost. I kdybych vážil o 50kg méně a uměl levitovat bych se do tohoto způsobu zateplení nehrnul. Bohužel to pro mě znamenalo jediné a to najít realizovatelný způsob zateplení. Nabízela se stříkaná pěna a foukaná izolace. Bohužel tyto oblasti jsou přemarketingované a zorientovat se na trhu stříkaných pěn a foukaných izolací vyžaduje opravdu velké koule, drzost a odolnost vůči marketingovým tahákům. Jsou totiž věci, které vám firmy dodávající foukané izolace nebo stříkané pěny nebudou chtít říct ani za mák a tak je tato oblast opředena tajemstvím. Přitom zorientovat se v problematice je zdánlivě nemožné, ale opravdu jen zdánlivě.

Pěna vs. foukačka

Foukačka
Foukaných izolací je na trhu mraky. Nejvíce budete potkávat firmy Ciur a IP Polná. Kdy Ciur vám bude tlačit jako všehospásné řešení jejich celulózovou izolaci, která je vyrobená z rozvlákněných starých novin. Budou tvrdit, jak je to eko a šetrné k životnímu prostředí, neřeknou vám ale už že aby papír nehořel, nehnil a já nevím co napustí ho stovky kilo solí a jiné chemie a to už tak cool a eko není. Navíc vám tenhle materiál prodají poměrně draho, přitom jeho výroba bude ze všech foukaných izolací asi nejlevnější.

IP Polná má prozměnu marketing postavený na boj proti celulóze. Primárně dodávají čedičovou foukanou izolaci, na ní není asi vesměs nic špatného. Původně jsem byl rozhodnutý, že chci právě čedič a v žádném případě celulózu. Nevýhodou IP Polná je, že sice dodávají kvalitní izolaci z čedičových vláken, ale dodávají ji za velmi velmi prémiovou cenu, přitom ten materiál není nijak výrazně lepší než čedič od jiných výrobců. Bohužel za sebe nemůžu říct že by jednání s IP Polná bylo kdovíjak na výši a odpovídající prémiové ceně. Měl jsem na stavbě na návštěvě obchodního zástupce, moc milý chlapík, hodil cenu a dohodli jsme se že se spojíme. Po nějaké době jsem mu psal a zjistil jsem že již ve firmě nepracuje. Na veletrhu FOR PASIV jsem pak na stánku IP Polná zjistil (ne zrovna napřímo) že byl zřejmě odejit, důvody nevím. Domluvil jsem se tedy že otevřeme opět komunikaci s přítomným obchodním zástupcem. Do dneška jsem nedostal na svůj mail odpověď. No nevadí. Tudy cesta také nevedla.

Zlomilo se to až jednou když jsem ráno jel na stavbu za dodávkou s nápisem Izolace FUK, zasmál jsem se originálnímu jménu firmy a rozhodl se jim napsat. Ihned mi volal zástupce veskrze malé firmičky a dohodli jsme si ještě na ten den návštěvu stavby. Na půdě jsme pak strávili asi 2 hodinky konverzací na téma foukané izolace, výhody a nevýhody jednotlivých řešení. Pán mi pro pasiv nabídl foukanou izolaci ze skelných vláken od Knauf Insulation. Byl jsem k tomu trochu skeptický, ostatně jako prý většina zákazníků. Po pročtení technických listů a parametrů jsem už ale nebyl skeptický vůbec. Navíc se jedná o izolaci, která je pro foukání přímo vyráběná už v prvovýrobě a je prostá jakékoliv chemie. Při výrobě se rozvlákňuje recyklované sklo bez přidané chemie nebo pojiv a výsledkem je sněhově bílá vata, vesměs pocitově jako vata do uší. Klidně můžete do izolace skočit šipku na Adama a nepokouše vás ani trošku. Koukal jsem na to jako puk ale je to tak. Výsledkem tedy bylo že jsme si vesměs už na místě plácli, že to asi berem. A nakonec vzali!

Pár slov o pěně
Pěna je proti tomu drahá jak blázen a je to kopec chemie, kterou jsem nechtěl mít napevno spojenou s konstrukcí střechy. Sice aplikace pěny vypadá opravdu krásně ale tím to končí. Nechápejte mě špatně, pěna není špatný izolant, jsou dokonce použití kde nemá pěna konkurenci ale to se jedná o pěnu tvrdou a ne měkkou, kterou vám povětšinou budou nabízet na izolaci střechy. Tvrdá pěna je výborný izolant například pro střechy ploché, je téměř nebo úplně parotěsná, což přesně u střechy ploché potřebujete. Navíc stačí poměrně malá vrstva ve srovnání s jiným izolantem – např. polystyrenem. Lambda tvrdé PIR pěny je cca 0,022, polystyren má lambdu kolem 0,038. Cena tvrdé pěny je taková, že ale nakonec stejně většina lidí skončí u polystyrenu.

Aplikace izolace

V domluvený den a hodinu dorazili chlapi z Izolace FUK na stavbu. Pozdravili jsme se, chvíli si povídali co a jak a pak jsme se pustili do práce. Pomohl jsem jim natáhnout elektro a foukací trubku skrz okno pracovny, nahoru po schodech a vlezem až na půdu. Opravdu geniální systém. Chlapi byli vybavení vysílačkama a aplikátor na půdě dával instrukce strojmistrovi jak naštelovat poměr vzduchu a izolace. Než jsem se nadál tak trubkou bez sebemenší námahy fičely litry izolace. Strojmistr ládoval do stroje balík za balíkem a aplikátor se potil v ochranném oblečku zastrčený v různých polohách mezi vazníky nebo podlahou půdy. O tři hodinky později byla na půdě vrstva izolace v průměru 45-46cm (projektovaných 44cm) a protože sklo nesléhává (sléhavost méně než 1%) tak je to vlastně finální tloušťka izolace. Bylo na čase zúčtovat se mnou a po vyrovnání účtů se chlapi vydali na cestu domů. Nakonec bylo z původních 33m3 nafoukáno 29m3, takže jsme ještě nějakou tu kačku ušetřili. Je to proto, že původní cena byla dělána na čistý objem bez odečtení vazníků, vždy se ale počítá s tím, že reálná spotřeba nepřekročí nabízenou. Zaplatíte pak ale přesně tolik kolik se nafouká a to je fér.

Více než slova asi řekne následující video, tak si ho vychutnejte. Třeba vás nakonec přesvědčí o tom, že je lepší hodit nohy na stůl a nechat si strop zateplit foukanou izolací než se mazlit s balíky kousavé vaty.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.