Update k FVE a aktivní chlazení střídače Solax X3 Hybrid G4

Zase po čase vás tu vítám a zdravím :). Asi bych měl začít tím, že jsme si pořídili na dům solární elektrárnu, ano trochu už jsem o tom napsal minule, ale pojďme si to zrekapitulovat a přidám i data o provozu FVE od spuštění do teď. Trochu to trvalo, ale když na manželčině oslavě narozenin přišel správný impuls, elektrárna byla jasná. Kamarád se zmínil, že zrovna podepsal smlouvu na dodávku solární elektrárny od společnosti Greenwatt Solution s.r.o., slovo dalo slovo a vzal jsem si kontakt na obchodního zástupce. Během pár týdnů jsme opocení až na zadku zvládli doladit co chceme a podat žádost o dotaci před vypršením dotačního titulu. To bylo loni v létě. Pak to šlo překvapivě rychle a i přes drobné zádrhely byla solární elektrárna na střeše už v září.

NÁVRH FVE A MONTÁŽ

Díky o 10% vyšší dotaci v našem chudém kraji jsme byli motivování vyšponovat realizaci až přes krásných 600tis. Kč a tak jsme si vymysleli elektrárnu s 9,9kWp na střeše, 10kW střídačem Solax X3 Hybrid G4, bateriemi Solax o kapacitě 17,4kWh a celé to doplňují dva wall boxy Solax o výkonu 11kW pro nabíjení elektromobilů. Panelů máme 22ks s tím, že 14 panelů směřuje na (východnější)jihovýchod a 8 panelů na ploché střeše směřuje na (jižnější)jihozápad. Panely jsme vzali PhonoSolar Full Black a na černé střeše se opravdu vyjímají.

K samotné instalaci toho vlastně moc říci nejde, je to totiž strašný fofr, hotovo je doslova za pár dnů a není to žádná věda. Lepší bude myslím spíš psát o tom jak elektrárna funguje a že funguje překvapivě dobře a to i v průběhu zimy.

SPUŠTĚNÍ A DATA O PROVOZU

Ke spuštění došlo přesně v polovině září a do konce září jsme byli prakticky plně soběstační. V následující tabulce se pojďme podívat na data z elektrárny.

Měsíc Vlastní spotřeba Spotřeba ze sítě Dodávka do sítě Poznámka
Září 2023 325,41kWh 6,75kWh 1kWh
Říjen 2023 466kWh 164,21kWh 0,5kWh
Listopad 2023 263,63kWh 562,95kWh 3,37kWh Tady teprve cca v polovině měsíce došlo k povolení přetoků do sítě.
Prosinec 2023 151,21kWh 903,16kWh 5,19kWh
Leden 230,32kWh 811,78kWh 18,58kWh
Únor 289,69kWh 512,27kWh 34,61kWh
Březen 531,37kWh 173,18kWh 272,93kWh Tady už se do toho slunce pořádně opřelo, s virtuální baterií jsme tak už v pozitivní bilanci.

Trocha k legendě:

Vlastní spotřeba: Elektřina, kterou jsme zvládli spotřebovat přímo ze slunce, popř. následně z baterií
Spotřeba ze sítě: To co jsme odebrali od distributora – klasická spotřeba
Dodávka do sítě: Kolik se nám podařilo nad rámec vlastní spotřeby dodat do sítě. Také se tomu říká přetoky.

PROBLÉM – VYSOKÁ TEPLOTA STŘÍDAČE

Čeho jsem si ale všiml prakticky okamžitě už v září a to už kdovíjak nesvítilo slunce, bylo zahřívání střídače na poměrně vysoké teploty. Začal jsem tedy pátrat po tom jak to je s chlazením střídače a jaký vliv vlastně má teplota na provoz střídače a kdy už je vysoká a kdy je to ještě přijatelné. Zjistil jsem, že střídače mají uvnitř nouzový ventilátor a tak se dochladí, názory na to kdy tento ventilátor spíná se různí ale bude to v rozsahu 63-65°C. To že sepne ventilátor ani tolik nevadí, jako to, že v tu chvíli střídač ořízne výrobu aby došlo k efektivnímu ochlazení. Rozhodl jsem se tedy tento problém řešit a postavil jsem si vlastní chlazení střídače. Se svým výtvorem jsem se pochlubil na Facebooku a začaly se na mě hrnout požadavky na prodej :). Normálně bych se do toho zřejmě nepouštěl, ale když už jsem měl konečně možnost opravdu něco prodávat, protože jsme založili loni v květnu firmu, tak jsem si řekl proč ne. Nemohl jsem, ale prodávat z mého pohledu nedokončenou práci. Prošel jsem si tedy rapidním prototypingem a po cca 15ti iteracích dosáhl první verze, kterou jsem se nestyděl nabízet k prodeji. Vyladil jsem možnost uchycení pomocí rozpěrných šroubků a vyřešil tak beznástrojové upevnění, které nezabere více jak pár minut. Hlavní výhodou aktivního chlazení, tak jak jsem jej navrhl je to, že pasuje krásně do prostoru ve střídači, který Solax využívá pro jejich řešení aktivního chlazení, které ale montuje pouze na modely 12kW a 15kW. U menších výkonů jste ponechaní napospas pasivnímu chlazení. Respektive, teď už ne.

Obrázek zobrazuje vysokou teplotu střídače Solax X3 Hybrid G4 10kW
Zde je vidět teplota střídače 62°C před montáží aktivního chlazení střídače

Obrázek zobrazuje výrazně sníženou teplotu střídače Solax X3 Hybrid G4 10kW po namontování aktivního chlazení střídače
No a tady o pár dnů později po montáži první verze aktivního chlazení střídače.

Pro velký zájem o chlazení, jsem letos nakonec spustil e-shop, kde můžete zakoupit dvě verze chlazení jedna je SIMPLE a jedna je AUTOMAT. Jak již název napovídá, simple je jednoduchá varianta, která buď jede naplno nebo vůbec. Lze řídit třeba chytrou domácností nebo připojením na chytrou zásuvku a spínáním podle času nebo teploty. Verze automat je pak vybavena ventilátory s teplotními čidly a umožňuje automatické řízení podle teploty střídače.

Pokud máte solární elektrárnu značky Solax a trápí vás vysoká teplota, budeme rádi když nás budete podpořit zakoupením našeho aktivního chlazení.

FOTOGALERIE

Nyní už zbývá jediné. Podívat se na fotky z realizace naší FVE.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.