Úklid a celoplošná hydroizolace

Pomalu se chystáme na provádění rozvodů elektroinstalace, vody, topení a odpadů. Proto jsme se rozhodli že je nejvyšší čas provést celoplošnou hydroizolaci v přízemí. Jenže hydroizolace samozřejmě nejde lepit na nános bordelu a tak prvním krokem bylo provedení v pořadí již druhého generálního úklidu stavby. Dva dny mi zabralo jen vynášení bordelu, zbytků cihel, OSB desek, prken, latí a hromady nářadí. Na finální dočištění, zametení a vyluxování jsem si sebou vzal ženu. Během jednoho dne jsme se pak zbavili prachu a drobného bordelu.

Penetrování podkladu

Tohle je práce, která mě baví a kterou považuju za odpočinkovou, po dlouhé době zase něco co nevyžaduje horolezecké a jiné akrobatické manévry. Prostě váleček do ruky a jedem. Používal jsem osvědčený penetral ALP, líbí se mi jeho hustá konzistence a perfektní kryvost. Vodou ředitelným penetrákům jsem moc na chuť nepřišel. Lépe se mi pracuje s těmito těžkými. Navíc následně při natavování krásně naměknou a přichytí se pevně s asfaltovým pásem.

Provádění penetračního nátěru je dobré dělat den předem aby měl dost času zaschnout a zatáhnout se do podkladu. Navíc čerstvý má tendenci hořet, tak bacha na to. To je asi něco co fakt člověk nechce v domě kde už jsou namontovaná okna. Také nezapomínejte na penetrování i stávající hydroizolace, která je už ošlapaná a špinavá a tak by na ní nemusel pás dobře přilnout.

Natavování hydroizolace

Práce dle mého názoru také relativně pohodová až na nošení balíků izolace, přecijen mají 34kg a ještě se hrozně blbě chytají a kloužou. Samotné natavování je už pak relativně hračka. Koneckonců jsem to nedělal poprvé a už jsem viděl natavovat jak zedníky tak střechaře a tak jsem si z obojího vzal nějaké ponaučení. Hlavní je dodržovat přesahy spojů alespoň 10cm. Dále je potřeba zajistit dostatečné protavení spojů a také jejich následné přetavení shora. Opatrně ať ipu nepropálíte. Stačí prohřát tak že v místě spoje izolace ztmavne a z boku se asfalt nataví tak že se prolije se spodním pásem.

Začal jsem od obýváku, kde to bylo víceméně o dlouhých pásech a pak pár přířezech. Pod spíží už bylo hotovo z minula, když jsem se pouštěl do stavby příček. Pak jsem natavil chodbu kde stačil jeden celý pás. V podobném duchu jsem pokračoval s pokojem pro hosty a dále. Víceméně jsem pokračoval od největších místností po nejmenší, protože z velkých vždy zbyly nějaké přířezy a většina jich vyřešila ty menší místnosti. Nakonec mi práci přerušil plyn, který se rozhodl dojít. Navíc jsem věděl že mi chybí trocha hydrošky a tak jsem vyrazil do stavebnin dokoupit jednu roli a vyměnit bombu s plynem.

Další den jsem už během chviličky dotavil zbytek, s plnou bombou je navíc takový výkon že práce jde snad tisíckrát rychleji. Je dobré mít na bombě redukční ventil, nebo alespoň měřák, podle toho hned vidíte kolik ještě zhruba zbývá plynu a hlavně můžete podle hodnoty upravit rychlost práce tak aby byla hydroizolace vždy dostatečně natavená aby přilnula.

TIP: Na řezání hydroizolace si pořiďte hákový nůž, je to perfektní pomocník a hydroizolace se s ním řeže mnohem lépe jak rovným odlamovacím nožem. Hlavně bacha na ruce, je to dobrý pomocník ale nechcete ho mít zaražený v ruce. Vyzkoušeno za vás a fakt to není příjemné 😀

Řešení prostupů

Když jsem měl už natavíno kompletně, požádal jsem souseda zda by zase mohl donést jeho varnu. Ta spočívá ve starém plynovém vařiči, fance a kýblem s kousky asfaltu. Je to sice hnus, smrdí to jako blázen a je potřeba festově větrat, ale výsledek asi ničím nenahradíte. Kolem prostupů kanalizace a chráničky s hlavním přívodním kabelem jsme nalili pořádnou vrstvu asfaltu a nevěřím že tam kdy má šanci se dostat nějaká vlhkost nebo radon. Ještě se chystám později dodělat kolem prostupů kanalizace kalhotky z asfaltového pásu, aby se neřeklo a co kdyby náhodou. Však to znáte.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.