Rozvody vzduchotechniky

Už je to nějaký ten pátek co nám firma udělala rozvody vzduchotechniky. Byl jsem už z celé rekuperace dost zoufalý, chodily mi nabídky kde VZT rozvody vycházely třeba i kolem 160 tisíc, což mi při ceně materiálu přišlo dost drastické. Začínalo to vypadat, že jako u spousty jiných věcí se budu muset hecnout a rozvody VZT nabouchat sám. Naštěstí z jedné firmy se ozval přímo pan majitel a přijel za mnou na stavbu prodiskutovat mé představy. Nakonec mi nabídl cenu za kompletní hrubé rozvody 50000Kč bez DPH. To mi přišlo OK tak jsme si plácli. Doladili jsme akorát v následujících dnech poté kdy mohou nastoupit a začít.

Přípravy

Trochu mi ten rychlý postup v řešení rozvodů naboural plány, protože jsem se musel náhle pustit do výroby děr pro rozvody. Kupodivu jsem většinu průrazů zvládl za jeden den, byla to ale makačka. Přemýšlel jsem jak nejlépe kruhové průrazy zdma řešit, setrval jsem ale u starého dobrého vrtáku a metody tisíce a jedné díry. Spočívá v tom, že se zakreslí kruhový otvor a vesele se vrtá a vrtá a vrtá podél označené čáry. Následně se zeď v místě plánované díry pohladí kladivem, čímž se prostor mezi dírama rozvolní a pak plochým sekáčem na vrtacím kladivu prošťouchat kolem dokola. Po důkladném osekání zůstane poměrně pěkná kruhová díra ve zdi.

Nevysekával jsem akorát jednu díru, u které jsem nevěděl přesně kde bude. Náramně mě pobavilo když mi chlapi řekli že si jí vysekaj že jako pohoda :D. Vzali vrtací kladivo, udělali jednu díru a okamžitě následovala zděšená hláška “To není Ytong jo?”. Jooo chlapi, to opravdu není Ytong :D.

Rozvody

V domluvený čas se na stavbu přiřítily 3 dodávky plné materiálu a chlapů. Dorazil i pan majitel, probrali jsme znovu nějaké detaily dle projektu, prošli si celý dům a řekli si co je kde za jaké špeky a jak ta místa vyřešit. Následně odjel a chlapi se pozvolna pustili do práce. První den to šlo poměrně pomalu, protože chyběl některý materiál a celkově se seznamovali s prostředím a tím co a jak kde udělat nejlépe. Já běhal kolem a narychlo patlal SoudaTightem místa, kam se už posléze dost dobře nedostanu, abych měl vyřešenou neprůvzdušnost.

Druhý den už chlapi dorazili se vším materiálem a do odpoledne měli hotovo. Vypadalo to vcelku pohodově. Jsem ale docela rád, že jsem to sám dělat nemusel, zvlášť, když ta cena nakonec byla poměrně přijatelná.

Pokud se vás VZT také týká tak hodně štěstí s hledáním dodavatelské firmy. Bylo to poměrně utrpení a považuji za malý zázrak, že se našla firma ochotná udělat rozvody za odpovídající cenu.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.