Půdička

Půdu jsem nechtěl, má zkušenost je docela špatná. U našich se kdysi udělala vazníková střecha na garáži s půdním prostorem a vlezem ze štítu. Super blbě se tam leze a ještě hůř se tam pohybuje, je to nízké a ještě tam trámy podráží nohy a u toho se člověk bije do hlavy. S touhle představou jsem tedy půdu opravdu nechtěl.

Když u nás byli vazníkáři na zaměření a padla otázka zda půdní prostor ano nebo ne tak má okamžitá kontra otázka byla “a co nás to bude stát?”, odpověď přišla záhy a zněla jasně “ani kačku navíc, to děláme grátis”. No tak to tam teda dejte… Tím jsem započal příběh naší půdičky a abych začínal pozitivně, jsem sakra rád že jsem na to kývnul.

Protože dole máme už vše vyzděno, nastal čas dohnat stav i v druhém patře. Než však začneme záklop stropu, musí se udělat půdička, protože pak už by to dost dobře nešlo.

Konstrukce

V projektu máme stropní izolaci tloušťky 44cm a spodní vazníkový trám má pouze 12cm, byla tak potřeba udělat zvýšená konstrukce pro pochozí lávku. Zajel jsem tedy na svou oblíbenou pilu a seznámil paní s mým záměrem, řekl jsem jí že bych to asi udělal nejlépe z trámků 5x8cm a že bych dal jeden na každý vazník a připevnil k bočním trámům hřebíkovou deskou. Zeptala se mě k čemu bude půda sloužit a pak řekla, že takový rozměr trámů je dostatečný. Objednal jsem si tedy 11ks po 2,5m a čekal. Když nastal čas začít, sjel jsem na pilu s vozejkem a trámky dovalil na stavbu.

Začal jsem vyměřením umístění trámů a abych si to značně usnadil použil jsem k laseru přiložený držák a vruty ho upevnil do štítové OSB desky. Nastavil jsem ho do výšky izolace + 1cm projistotu a pak na všech vaznících vyznačil linii kde budou uchyceny trámky. Když jsem měl vyměřeno tak jsem si jednoručníma svěrkama přichytil trámek k vazníku a označil jsem si linii řezu, trámek jsem pak zařízl a zkusil nasadit na místo, pasoval perfektně. Stejným způsobem jsem udělal další trámek a zjistil že oba jsou úplně stejné na milimetr, takže jsem vycházel z pravděpodobnosti, že velký rozdíl mezi vazníky nebude a tak jsem všechny trámky nařezal podle vzorového.

Nařezané trámky jsem všechny naházel nahoru na vazníky, vylezl si nahoru a rozprostřel jsem si prkna a podlážky tak abych tam mohl co nejpohodlněji a nejbezpečněji chodit, i tak to nebyla zrovna žádná hitparáda. Na všechny připravené trámky jsem vruty a později i kombinací hřebíků a vrutů přidělal hřebíkové desky na jednu stranu a poté jsem postupně všechny připevnil k vazníkům. U všech trámků jsem pak ještě přidělal hřebíkové desky z druhé strany, takže každý trámek drží na čtyřech hřebíkových deskách, zátěžová zkouška ukázala že asi není čeho se bát. Nicméně mi to nedalo a z latí jsem vytvořil stojky a každý trámek jsem uprostřed vystojkoval mezi trámem vazníku a trámkem půdičky.

Půdní vlez

Dalším úkolem hodným dlouhosáhlých příprav bylo vyrobit a usadit půdní průlez. Napřed jsem už několik týdnů dumal nad tím, jak to nejlépe udělat, jaký udělat rozměr, jaké do toho koupit schody a tak dále. Dodumal jsem se, dotlačen okolnostmi k tomu, že průlez udělám 90x90cm a schody do něj řešit nebudu a koupím akorát teleskopický žebřík, co schovám někam do skříně. Nakonec jsem ale vlez udělal dle projektu 70×90 a to proto, že půdorysně vedle něj má vést rekuperace a tak bych jinak lezl skrz trubku. Takže celé dumání byla jako vždy akorát ztráta času, nejlepší je prostě jít a udělat to. Rozkreslil jsem si tedy na zem kde budou všechny budoucí příčky a dveře a pomocí laseru přenesl jeden z boků průlezu na trámky, abych věděl kam ho osadit.

Následovalo nařezání OSB desek na rozměr 94,5cm a 70cm, poskládáním vznikl vnitřní rozměr 90x70cm, rozteč mezi vazníky jsem měl 95cm, tak to přesně vyšlo. Desky jsem také zakrátil tak aby kousek přečuhovaly nad prkna na půdičce a trochu také dole přes OSB záklop s tím že přesah později zaříznu oscilační multibruskou. Desky jsem pak vynosil nahoru na vazníky abych průlez sestavil až nahoře, dost špatně by se tam jinak transportoval. Byla to trochu divočina ale sestavit se mi ho povedlo. Na kratší strany jsem přidělal střešní latě abych za to mohl průlez chytit a usadit mezi trámky aniž by mi propadl. Po srovnání jsem průlez přichytil vruty přímo do trámků a latě následně sundal, abych mohl dorazit prkna až k průlezu.

Podlaha na půdě

Po usazení průlezu už nic nebránilo pustit se do vyskládání podlahy z prken, po vazníkářích mi zbyla fůra prken délek kolem 4m. Začal jsem tím, že na každou stranu průlezu jsem přidělal jedno prkno, tím jsem si vymezil prostor pro další prkna mezi u kratší strany průlezu. Pokračoval jsem tedy tím, že jsem vyskládal i tento prostor, na každé straně vznikla nerovná větší spára mezi prkny, ale o tom až dále. Pokračoval jsem dokud jsem nespotřeboval všechna prkna. Pak jsem spočítal kolik prken ještě bude potřeba a vyrazil jsem na svou oblíbenou pilu a dokoupil jsem 32 prken 10cm šířky a délky 4m. Zrovna začla vánice jak blázen a tak to byla docela zajímavá cesta s čouhajícími prkny z vozejku, na kterém jsou jen letní gumy (pro zajímavost zákon u přípojných vozidel O1 nevyžaduje zimní pneumatiky), i přes to vozejk ani neklouzl, každopádně jsem jel opatrně, nechtěl jsem nic riskovat.

Nejhorší část byla prkna vynosit na půdu, všech 32 prken mi prošlo rukama 5x. Napřed do vozejku, pak z vozejku za dveře, pak na schodiště, vytahat nahoru do druhého patra a postavit k půdě, vylézt nahoru a vytahat prkna nahoru. Nahoře jsem prkna začal usazovat a připevňovat. Hrozně se u celé půdičky osvědčil maflík na baterky, nedovedu si představit tam nahoře mít ještě natažený kabel na mafl a nebo vše běhat řezat dolu, takhle jsem jen čas od času vyměnil baterku. Když už jsem měl všechna prkna hotová a půdička už vypadala skoro finálně, byla potřeba vyřešit to nejhorší a to ty dvě divnokřivé mezery a pak ještě pro můj pocit dokonalého výsledku doplnit na bocích tak třetinu šířky prkna, na to jsem využil zbylé odřezky. Výsledkem bylo že jsem spotřeboval přesně těch 32prken a zbylo jen pár odřezků. Půdička byla hotová a mě nastala kochací fáze ;).

Teď se můžete prozměnu vy pokochat přiloženou fotogalerií a jako vždy, pokud se vám tento článek líbil, budu moc rád pokud si nastavíte emailové sledování novinek, jenom tak budete mít okamžitý přehled o nových článcích.