Proč se tu pořád nic neděje?

Občas mi někdo z vás čtenářů píše, proč se tu pořád nic neděje a kdy budou další články. Většinou tak trochu marně slibuji, že jednou se k tomu určitě dostanu. No a tak jsem si řekl, že tedy nějaký článek napíšu a vysvětlím v něm jak se nám daří a co je u nás nového. Po fasádě samozřejmě stavba nekončí a stalo se toho od té doby opravdu hodně, na druhou stranu jsou to už spíš takové práce, které nejsou moc zajímavé, jako montáž kuchyně, pokládání podlah, venkovní dlažba, plot, a dalších milion drobností. Na konci článku vás pak čeká výběr fotek za celé období.

STĚHOVÁNÍ A REKONSTRUKCE

Poměrně krátce po realizaci balíku prací fasáda, omítky, SDK, výmalba a podlahy jsme se v Listopadu 2019 nastěhovali. Těsně před nastěhováním jsme zjistili že člověk, který nám dělal koupelnu a dlažby, tu koupelnu dokur… takovým způsobem, že to se nedalo dodělat a používat. Takže jsem ho musel vyhodit a začít hledat alternativního obkladače, což byl tedy pěkný kumšt. Nikomu se do toho nechtělo. Přitom jsem po nikom nechtěl to po něm předělat, ale udělat nám spodní koupelnu, ať můžeme fungovat. Reálně to trvalo možná měsíc nebo dva, než jsem našel skvělého chlapíka co to parádně vyfiknul. Každopádně urgentní řešení proběhlo tak že v koupelně byla kompletně nanesená hydroizolace tak jsem tam postavil vanu a zprovoznil jí ať se můžeme alespoň koupat. Takže vlastně tuhle část kdy jsme se nastěhovali označujeme za milník kdy skončila stavba a začala rekonstrukce. Do dneška koupelna v patře není hotová, protože jsem se ještě nedokopal kompletně osekat a očistit plochy od původní dlažby, částečně už je připraveno, ale ještě kus chybí. Je to v plánu letos už ale udělat.

DOTACE A DALŠÍ PRÁCE

Po vyplacení dotace jsme nechali udělat venkovní dlažbu, 175m2 parkovací plochy. Zhruba po roce od nastěhování jsme také nechali udělat interiérové dveře, což celkem podstatně zvýšilo kvalitu života v domě.

PLOT ANEB NĚKOLIK LET STAVBY

Zatímco dům jsme zvládli postavit za rok a půl, o zbytku plotu se to říct nedá. Plot a zejména tu zděnou část před domem, cca 15m, jsme postupně dělali asi 2 roky a teprve loni jsme udělali bránu a kompletně uzavřeli pozemek. Vždy si vzpomenu na tvrzení Luďka z blogu https://www.vodnici.net, že cokoliv mi během stavby trvalo jednu jednotku času, mi po nastěhování bude trvat minimálně dvě jednotky času. Měl naprostou pravdu. Osobní zkušenost je taková, že těch jednotek času je ještě mnohem víc.

ROK 2023

Největší realizace od nastěhování byla v tomto roce instalace FVE o výkonu 9,9kWp s bateriemi s kapacitou 17,4kWh. Je to zásadní zásah do kategorie našeho domu, protože z dříve pasivního domu by se měl stát dům aktivní. Naše obvyklá roční spotřeba elektrické energie se pohybuje kolem 7-8MWh a tedy bychom měli hravě za rok vyrobit více než spotřebujeme. Je to víceméně taková třešnička na dortu ekologie našeho domu. Ačkoliv naším cílem nikdy nebyla primárně ekologie a to ani v tomto případě, i tak je to ale příjemný vedlejší efekt. Za mě je asi nejpodstatnějším zlepšením odolnost proti výpadkům elektřiny. Stalo se tak i na štědrý den, kdy již od 22.12.2023 23:00 jsme měli výpadek elektřiny a k nahození došlo až kolem 13:00 (původní předpoklad ČEZu byl 16:00), díky bateriím jsme nebyli téměř omezeni na průběhu dne.

RODINA

Když jsme se stěhovali měli jsme už tříletou dcerku, bohužel polovinu svého dosavadního života v té době tátu skoro neviděla protože jsem strávil většinu času na stavbě, před nastěhováním mi už ale i trochu pomáhala, protože jsem jí od září vozil do místní školky a po školce se mnou trávila čas na domě. V roce 2021 se nám narodil syn. Kromě dětí stále máme psa, postupně si u nás našla domov další zvířátka, jmenovitě pak slepice Pepa, Pípa, Kropenka, Malá, Bílá, tři černé (ty nejsou moc oblíbené), a kohout hedvábničky Tobík, králice Alvina, kachny indičtí běžci a kačer Nugeta a jako poslední nedávno beran William, ovce Kate a Meghan. Máme takovou mini zoo/farmu a jsme za to strašně rádi a hlavně děti si to moc užívají.

KARIÉRA

Tak tady to bylo asi nejveselejší. S koncem stavby přišla změna zaměstnání a asi nejpřekotnější rozvoj mojí kariéry. Do všeho zasáhl výrazně i covid. V roce 2020 jsem začal pracovat pro společnost, která nabízí stravenky a benefity zaměstnavatelům, spolu s covidem a zavedením stravenkového paušálu, jsem si nemohl vybrat horší dobu pro zaměstnání v takové společnosti, proto jsem po roce odcházel a šel do startupu, který nabízí SW pro bytové developery, po dalším roce jsem plynule přecházel do společnosti, která dodává SW pro správu bytů, ze které jsem plynule přešel na pozici jednatele společnosti PortalPRO s.r.o.. Naším cílem je udělat malou revoluci v řemeslných službách a hlavně v hledání dodavatelů pro všechny opravy, rekonstrukce a stavební činnosti. Pokud zrovna stavíte nebo rekonstruujete, budu rád když naší službu vyzkoušíte, je to pro vás zdarma a tak není důvod nezkusit jak se s námi pracuje.

Tím to ale nekončí, manželka byla chvíli zpátky v pracovním procesu a vyzkoušela si jak je těžké skloubit péči o dítě ve školce, kroužky apod. se zaměstnáním. Nyní je na mateřské a pečuje o syna, nicméně jeho nástup do předškolního vzdělávání je již na dohled a tak jsme řešili co bude s jejím návratem do práce. Založili jsme tak vlastní firmu OneCrown s.r.o. a nabízíme různé služby pro firmy a domácnosti. V první řadě je to čištění sedaček a koberců profi strojem. Dále pak 3D tisk, výroba reklamních předmětů, polepy, samolepky, aj. a v neposlední řadě IT služby, konzultace k výstavbě pasivních domů a chytré domácnosti. Pokud uvidíte pro naší nabídku využití, budeme rádi když nás oslovíte.

ZÁVĚR

No a to je asi tak zhruba vše. Vlastně mě moc mrzí, že jsem si nenašel více času sem na blog psát postupně o jednotlivých novinkách, ale mezi prací a rodinou a doděláváním kolem domu jsem si těžko hledal čas a chuť napsat. Nebudu tady slibovat, že se ke psaní vrátím, ale o čem psát jistě je a tak třeba za čas opět přispěju nějakým článkem.

V mezičase pokud chcete sledovat naší cestu životem a co je u nás nového tak určitě sledujte naše instagramové účty @ArnieXs a @DoubkovaA a náš společný, našemu zvířectvu věnovaný instagram @MujKurnik

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.