Přípravy na podlahový polystyren

Po finalizaci rozvodů vody bylo nezbytné udělat přípravy na položení podlahového polystyrenu. Chybělo mi ještě pár věcí, které jsem musel nějakým způsobem odbavit. Hlavně mi pořád vrtalo hlavou jak udělat hydroizolaci purenitů pod okny a dveřmi, hlavně tedy přechodů mezi purenity a podlahou a zdma. V projektu sice nemáme nijak určeno hydroizolovat tento detail zevnitř, přijde mi to ale rozhodně na místě. Nemluvě o tom, že je to asi výrazně jednodušší zaizolovat zevnitř, než zvenku, kde to ale také budu samozřejmě izolovat. Jistota je jistota. Pak jsem musel vymyslet a zrealizovat přisávání vzduchu pro krb. Dále pak podbetonovat pouzdra pro posuvné dveře a dobetonovat stoupačku v horní koupelně, kde byla zbytečně velká díra. No a jako poslední vyrobit X prostupů pro budoucí kabeláž od rozvaděče elektra mimo dům.

Centrální přívod vzduchu pro krb

Na začátku projektu jsme se rozhodli, že si do našeho pasivního domu, trochu proti vší logice dáme krbová kamna. Již od samého začátku to je bohužel pro mě komplikace za komplikací. Nejen že se zapomělo na komín a budeme tak mít nerezový externí ale musí se pro komín udělat prostup. Pro kamna se musí udělat přívod vzduchu a kamna musí být vzduchotěsná a tak dále. No jo jednou jsme si řekli že chceme kamna tak je budeme mít, ostatně my už je máme ale jsou uskladněné v garáži :D.

Pro přívod vzduchu jsem zvolil čtyřhranné plastové potrubí aby se jím co nejméně snižovala tloušťka izolací. Krbová kamna vyžadují průměr kruhového přívodu vzduchu 100mm, musel jsem tedy přepočítat, které čtyřhranné potrubí je ekvivalentem pro tento kruhový průměr a vyšlo mi že 204×60. Našel jsem úplnou náhodou dokonce eshop s kamennou prodejnou kousek od naší stavby a tak jsem si potřebný materiál objednal a vyzvednul.

Následoval průraz Ytongem, nic co by nevyřešila chvilka s vrtacím kladivem. Sestavení tunelu, poslepování spojů páskou osazení, vyrovnání a přilepení na místo pěnou. Po vytvrzení pěny jsem ještě kompletně vyplnil studniční pěnou vzniklou díru abych ochránil dům před zatečením vody. Následně budu přes celý tunel zvenku patlat hydroizolaci.

Hydroizolace oken

Dalším bodem příprav bylo provést hydroizolaci purenitů v kontaktu purenit x podlaha x zeď. Zevnitř mi to dávalo největší smysl kvůli poměrně snadnému provedení, zvenku to bude složitější ale také to půjde. Na toto objevil soused naprosto geniální materiál od Weberu, Weber.tec 915. Jedná se o echt tekutou hydrošku. Je to poměrně hutný a hustý materiál založený na bitumenu modifikovaný plasty. Je to přípustná hydroizolace dokonce jako náhrada klasické lepenky s ochranou proti vlhkosti a radonu. Řekl jsem si že to tedy vyzkouším, protože na aplikaci to vypadá jednoduše. Stačí napatlat dvě řádné vrstvy špachtlí a jde to skoro samo. Musím uznat že to na mě udělalo dojem, vrstva je následně trvale pružná a kompaktní.

Podbetonávky

Přemýšlel jsem jak vynést trvale pouzdra pro posuvné dveře a nechtěl jsem v podlaze nutně nechávat kusy dřeva. Rozhodl jsem se tedy pro podbetonování, respektive vytvoření betonového sloupku v takovém místě aby vynesl váhu pouzdra. Udělal jsem si pro tyhle potřeby dole formu z OSB desek, do ní naházel betonek a zatáhl pumpovacíma svorkama aby se beton vytvaroval a vytlačil až pod pouzdro a po vytvrzení ho držel. Nahoře byla mezera výrazně menší, tam jsem pouze beton natlačil a vytvaroval, z obou stran pak zatlačil a zatížil odřezky z cihel.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.