Pohled pod pokličku Acondu

Díky poměrně známému blogu Vodníků jsem se už dřív než jsme vůbec začali stavět, téměř rozhodl pro tepelné čerpadlo od firmy Acond. Chtěli jsme sice udělat průzkum trhu, ale byl jsem už poměrně nakloněný. Před už téměř dvěma lety jsme pak vyrazili na veletrh For Arch, prozkoumat možnosti stavebního trhu ve všech ohledech a mimo jiného jsme navštívili také stánek Acondu, potěšil nás rodinný feel a přístup zaměstnanců. Byl to úplně jiný level než stánky velkých zavedených značek. Postupně jsme poptali mnohé výrobce tepelných čerpadel a nakonec se stejně vrátili k Acondu. Velkou roli samozřejmě hrála cena ale také dostupnost servisu a náhradních dílů. Firma je to sice poměrně mladá a rodinná ale je vidět že se jim daří a jsou na úrovni. Již jsme tedy podepsali smlouvu na dodávku TČ a protože se mi naskytla poměrně unikátní možnost zastavit se v Milevsku v centrále firmy, dorazil jsem dříve jak podepsaná smlouva ;).

Setkání s obchodním zástupcem

Den předem jsem napsal dotaz našemu obchodnímu zástupci, že budu mít cestu kolem a rád bych se zastavil na krátké seznámení a návštěvu výroby, pokud by to bylo možné. Dostal jsem obratem zprávu, že možné to určitě je a v kolik hodin mě mohou očekávat. Domluvili jsme detaily a bylo hotovo. Nezbývalo mi už nic jiného než se těšit na návštěvu. Upřímně mě zajímalo jak se v Acondu pečou tepelka a co to vlastně všechno obnáší.

Po příjezdu v domluvený čas se mě ujal obchodní zástupce pan Cvik, uvedl mě do zasedací místnosti a nabídl mi kávu. Následně mě ještě seznámil s kolegou, se kterým jsem řešil prvotní komunikaci ohledně TČ. V zasedačce jsme probrali mou představu o návštěvě a nějaké drobnosti, které mě k tématu zajímali. Mají tam také model sestavy split jednotky vzduchového tepelného čerpadla s boilerem a akumulační nádrží a také model TČ s integrovaným nerezovým zásobníkem. Vkusně a tématicky zařízená zasedačka je dobrým prvním kontaktem.

Prohlídka skladu

Po rozhovoru v zasedačce naše další kroky směřovaly do skladovacích prostor. Poměrně velkých, dříve výroba probíhala v hlavní budově kde jsou nyní kanceláře, ale po čase potřebovali prostory větší tak se nafoukli o pěkných pár stovek m2. Ve skladovacích prostorech značných rozměrů jsou tak připravené všechny komponenty potřebné k montážím. Jsou tu boilery, stoličky pro vzduchová tepelná čerpadla a spoustu dalšího. V přední části pak mají vždy připravené sety komponent pro blížící se montáže. Zde si to montážní týmy naloží a rozjedou se po celé republice k zákazníkům.

Výrobní hala

Po stručné prohlídce skladovacích prostor, kde je toho k vidění poměrně málo jsme se přesunuli do výrobní haly kde se pečou všechna tepelná čerpadla, které Acond vyrábí. Již po vstupu mě překvapilo že výroba je poměrně tiché místo. Rozhodně se nejedná o vysoce automatizovanou výrobu a kompletaci jako třeba ve Škodovce. Což rozhodně není špatné znamení, pomalejší tempo jistě znamená menší chybovost a větší čas na to se věnovat detailům a celkově to jistě vede ke kvalitnějšímu výslednému produktu. Pan Cvik mi hned ochotně ukázal jak vypadá tepelné čerpadlo, které jsme si vybrali, zevnitř, měli tu jeden kus ještě nezadeklovaný a tak jsem měl příležitost prohlédnout si jednotlivé části.

Výhoda tepelného čerpadla země-voda je jednoduchost celého přístroje. Odshora jsou to expanzní nádoby na solanku a topnou vodu, vedení solanky a topné vody poháněné oběhovými čerpadly Grundfos, vlevo na rámu výměník primárního okruhu – zde se předává teplo ze solanky do okruhu kompresoru. No a to nejdůležitější, srdce tepelného čerpadla, tepelně izolovaný kompresor je dole uprostřed. Je to takové miminko, ale pro pasivní domy se ztrátou menší jak 4kW to stačí. V přední části je pak kompletní elektronika a řízení, postavené na PLC Tecomat.

Velkou výhodou tepelka země-voda je že se jedná o vcelku nesmrtelné zařízení. Pravděpodobnost, že se poškodí celek je malá a generálním servisem může být po třeba 20-25letech výměna kompresoru, zbytek pak může pracovat dál. Acond navíc ke svým tepelným čerpadlům dává prodlouženou záruku 5 let na celek. Na samotný kompresor pak v délce 10ti let a to si může dovolit také proto, že tepelná čerpadla skládá z komponent ověřených výrobců, kteří vyrábějí kvalitní komponenty. Není cílem si vyrábět vše, cílem je vyrábět kvalitní tepelná čerpadla za rozumnou cenu, odpovídající hodnotě těch zařízení a hlavně nabídnout i záruční a pozáruční servis v našich luzích a hájích.

To je něco co si myslím se firmě daří, o čemž hovoří už několikaletá zkušenost vodníků. Kteří si tepelko pochvalují. Od té doby Acond posunul tepelná čerpadla ještě o kousek dál a nová mají už dnes invertorovou technologii, která zajišťuje, že kompresor má řiditelný výkon a tak místo neustálých start stopů běží v regulovaném výkonu v delších intervalech a vypíná jen když opravdu není požadavek na vytápění nebo ohřev teplé vody. Invertorová technologie je navíc něco co si poměrně citelně u jiných výrobců připlatíte, u Acondu bylo zvýšení ceny víceméně kosmetické.

Řízení tepelných čerpadel

Ve výrobě jsem měl navíc příležitost popovídat si s paní, která se v Acondu stará o programování PLC, která řídí běh jejich tepelných čerpadel. Řešili jsme v obecné rovině MaR systémy, tedy systémy měření a regulace což je součástí chytré domácnosti. Zajímal jsem se zejména o možnosti ovládání tepelného čerpadla cestou modbusu, popřípadě nějaké API. Trochu mě zamrzelo, že od doby co s vodníkem vyladili ModBus komunikaci, tuto poměrně značně osekali na úplné minimum. Docela jsem se těšil na komplexní možnosti ovládání ale hlavně sledování stavů tepelného čerpadla pomocí ModBusu, budu se tak muset spokojit se základem. Jejich názor na problematiku pak částečně chápu, prý naprostá většina zákazníků vůbec neřeší jak tepelné čerpadlo funguje a jaké hodnoty tam chodí, dokud funguje. Ještě tak prý mají zákazníci tendenci sledovat běh TČ první topnou sezónu a pak už jim stačí že to funguje. Škoda ale že celý vývoj ModBusu zahodili a zjednodušili na minimum, přitom to mohlo zůstat a zákazníkům s vyššími požadavky na data a řízení zpřístupnit řekněme “Pokročilou” verzi.

Zajímavostí pak je, že nyní pracují na API a následně mobilní aplikaci pro monitoring a řízení tepelných čerpadel. Zatím se tedy neuvažuje o tom, že by API byla také uživatelsky přístupná, ale třeba na to také jednou dojde. Dle mého názoru je více a více lidí, kteří řeší MaR a chtějí mít možnost nejen řídit zařízení ve své domácnosti ale hlavně sbírat, ukládat a analyzovat data o spotřebách a dalších metrikách.

Testování a kontrola kvality

Ve výrobě mě také zaujal koutek, kde je umístěna dvojitá tepelná komora, která umožňuje vychlazení vnitřního prostoru i na teploty pod bodem mrazu. V těchto komorách pak za přesně kontrolovaných podmínek dokáží testovat chování tepelných čerpadel vzduch-voda při určitých teplotách.

Vedle této komory pak měli zapojený i testovací kus tepelného čerpadla země-voda, které budeme mít my.

Tepelná čerpadla pro velké budovy

Zajímavostí jsou pak tepelná čerpadla pro velké, zejména obytné budovy. Vesměs se jedná o tepelná čerpadla vzduch-voda, které se skládají z obrovských výměníků, které se osadí na vzduchotechnické potrubí hranatého tvaru a nechá se skrz ně proudit vzduch. Ve výměnících koluje chladivo, které putuje potrubím do velkého kompresoru, který pak vyrábí teplo. Podle požadavku na topný výkon se pak osadí potřebné množství komponent.

Závěr

Chtěl bych touto cestou poděkovat firmě Acond za možnost podívat se k nim do výroby. Bylo to pro mě moc zajímavé a doufám, že i vás budou tyto informace a fotky zajímat. Nemůžu sice zatím sám za sebe poskytnout referenci na tepelná čerpadla firmy Acond ale přinejmenším můžu po poměrně dost jednáních s různými výrobci a dodavateli doporučit ať Acond rozhodně zahrnete do svého výběru. Třeba i vás nakonec přesvědčí o svých kvalitách. Já už se moc těším až budu moci poskytnout report z montáže a následně z prvního roku provozu tepelného čerpadla.

Prohlédněte si také celou fotogalerii z exkurze pod tímto článkem.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.