2

Jak se nechat dobrovolně oholit od státu

Finanční správa

Dnes jsme měli v plánu dvě návštěvy, jedna byla u pana starosty, jenže ten musel kvůli nemoci dítěte akutně odjet. To hlavní jsme alespoň vyřešili po telefonu. Druhá pak byla na finančním úřadě kvůli daňovému přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí. Jeli jsme sem osobně, protože asi nemám ty správné závity na pochopení co se po mě chce, tento nedostatek se projevuje zejména při jakémkoliv pokusu o vyplnění čehokoliv pro finanční správu. Volal jsem si předem a moc milá paní mi řekla, že když dorazíme tak mi to pomůže vyplnit na místě a vůbec nic se neděje. Tak i tak mám ze dneška rozporuplné pocity, na jednu stranu s námi bylo jednáno moc pěkně. Na stranu druhou jsme tak trochu vykrváceli. Osobně považuji daň z nabytí nemovitých věcí za krádež za bílého dne.

Můj čistě osobní pohled na tuto daň vyloženě zhoršuje celý průběh nákupu nemovitosti. V dnešní době je nákup nemovitosti vždy tak trochu hra s ohněm. Nechápejte mě špatně, v našem případě třeba vše bylo naprosto korektní, prodávající byl moc milý pán, na všem jsme se rozumně dohodli a proběhlo to bez problémů. Ne vždy tomu tak je. Tedy nákup nemovitosti je vždy určité riziko a kromě toho se jedná o drahý špás. V případě, že kupujete nemovitost přes realitní kancelář, tak ta si bere nemalou provizi, za tu ale často poskytne různou šíři služeb, od komplexního zastoupení obou stran přes přípravu smluv a úschovu kupní ceny až po podání vkladu na KN. My jsme kupovali pozemek bez asistence realitní kanceláře, takže alespoň provizi jsme ušetřili. Znamenalo to přesto nějaké placení a zařizování.

Teď ale zpátky k dani z nabytí nemovitých věcí, hořkost z jejího zaplacení by zajisté vyvážilo, kdyby byl stát za nějakou ideálně zastropenou progresivní daň jakýmsi garantem transakce. Zajistil by přípravu smluv, uložení kupní ceny, zajistil a uhradil zápis do KN a následně ideálně od obou smluvních stran žádal uhrazení poloviny této daně. Tak jak je to nastavené současně to totiž spíše evokuje jakýsi trest za investici do vlastní budoucnosti a do majetku. Možná je to trochu myšleno jako trest za bohatství ale o tom se asi nedá úplně mluvit v době kdy se musí skoro každý zadlužit aby si mohl nemovitost koupit. Přitom 28000Kč co jsme museli zaplatit by se dalo využít například na oplocení pozemku z čehož bychom odvedli DPH, rozhodně v konečném důsledku stát o peníze určitě nepřijde. Na daních při stavbě padnou nemalé statisíce. Tak i tak, máme tuhle méně radostnou část za sebou, alespoň že jednání pracovnic na finančním úřade bylo vyloženě ukázkové což není ani náhodou obvyklou praxí.