Fasáda, ooo ta fasáda…

Napadlo by vás že realizace fasády může být logistický výkon srovnatelný s doručením milionu balíčků lidem, kteří zrovna nejsou doma? No tak nějak bych to přirovnal já, ačkoliv tedy nevím co obnáší doručení takového množství balíků, vím už co obnáší logistický management fasády. Protože to není jen sehnat firmu co fasádu udělá, ale také v době kdy nikdo nemá čas zrovna všechny ostatní na tu stavbu dostat, jmenovitě: bagrista, lešenáři, klempíř, střechaři na dokončení ploché střechy, dodavatel nerezového komínu, firma na montáž žaluzií kvuli kastlíkům, a spoustu dalšího se musí stát a udělat během relativně krátké doby a to nemluvím o dodání všeho potřebného materiálu. Po dokončení fasády jsem si připadal jako kandidát na cenu stavbyvedoucí roku :).

PÁR FAKTŮ K NAŠÍ FASÁDĚ

Jako u všeho i u fasády a dalo by se říct možná právě u fasády má pasivní dům mnoho specifik, které je potřeba také vysvětlovat a stále opakovat realizátorům. Zvlášť těm mým. Takže tedy naše fasáda kromě toho že byla tloušťky 280mm, byla také lepená tak aby se maximalizovala neprůvzdušnost, k celoplošnému zatažení zdí do lepidla jsem realizátory nedonutil, ale naštěstí se lepilo na větší vrstvu lepidla kvuli nerovnosti v přechodech základ-zeď a zeď-strop-zeď. Díky tomu se lepidlo v naprosté většině případů rozlilo tak že vytvořilo neproniknutelnou bariéru pro vzduch. Ve spodní části fasády, kde se zateploval základ bylo použité XPS. Dále kotvení, pro které jsme se nakonec rozhodli i přesto, že by lepení mělo stačit, a to když už tak už kotvami od Hilti Helix bez tepelného mostu, v místě štítů z OSB pak dlouhé vruty a plastové kotouče zapuštěné do polystyrenu a zazátkované víčkama. No a nakonec samotná fasádní omítka, vybrali jsme si na doporučení obchodníka v DEKu, Weber.pas Extra Clean v bílé a šedé barvě.

ZAČÁTEK UTRPENÍ

Budu se v tomhle článku spíše stručně věnovat samotné realizaci, ale pokusím se vypíchnout nějaká specifika, specifické problémy a totální přešlapy našeho realizátora. Myslím že bych obyčejným popisem toho jak to celé bylo všechny unudil, ale tohle bude zábava. Pro mě to byl tedy spíš trénink asertivity a trpělivosti, pojďme pěkně postupně.

Všechno začalo lešením, firmu si určil realizátor a tak jsem k tomu neměl výhrady, a jsem vlastně rád. Chlapi dorazili ve smluvený termín a lešení během pár hodin vyfikli a vlastně nebylo co bych jim vytknul. Vesměs se dobře popasovali se všemi specifickými požadavky, které jsem měl nebo které vyplynuly z tvaru domu. Tím jejich práce vlastně na většinu času skončila.

Ještě před montáží lešení už začali fasádníci zateplovat základ, lepili XPS a vše se zdálo napohodu, dobrý začátek. To jsem ještě netušil co všechno si s nima užiju. Práce odsýpala rychle brzy se začal lepit i polystyren a všechno šlo dobře. V této fázi se na stavbě postupně začali střídat profese, realizovaly se kastlíky na žaluzie, jakmile to bylo možné tak přijel klempíř zaměřit parapety a říct si chlapům jak mu to mají přípravit. Případně co ještě není optimální. Já běhal kolem, dovážet materiál, dokupoval pěny, montoval nezámrzné ventily na vodu a také tepelně izolované krabičky pro zásuvky. Řešil kabely pro světla a hlídal že všechno bude jak má být a kde má být a že se na nic nezapomene. Do toho jsem kontroloval práci fasádníků. Dokud dělali to na co byli zvyklí a naučení tak bylo vše relativně ok. Jakmile dělali nestandardní věci tak to dopadalo tragicky.

UŽ TO ZAČÍNÁ…

Problémy začaly při montáži pouzder pro vodící drážky žaluzií. Nebylo snad jediné okno kde by pouzdro bylo ve správné vzdálenosti od okna a ještě úplně svisle. Bylo to všemožně křivě a předělávali to na některých oknech i vícekrát, že už jsem si snad říkal že si to udělám sám.

Pak přišlo na řadu připravit štíty z OSB k lepení EPS a to natřením adhezního můstku. Tady nastala první tragédie… co myslíte, napadlo borce si zakrýt okna? Ani náhodou. Přijel jsem a měl jsem oči pro pláč. Okna zasviněné hmotou která je určená k tomu aby držela a nešla dolu ani slovem božím. Myslel jsem že je roztrhnu jak hada. Jal jsem se zjišťovat od výrobce jak to lze odstranit a ten mi poradil konkrétní druh ředidla. Po návratu na stavbu další den jsem jim oznámil, že mi výrobce už odpověděl čím lze dostat adhezní můstek dolu, prý že “krví fasádníků”, napřed se zasmáli ale pak jim docela zatrnulo. No kdybych tehdy tušil co je napadne, udělat, tak bych to snad opravdu vyzkoušel. Ti mamlasové si pořídili žiletku na čištění sklokeramické desky. Nojo, což by samo o sobě bylo ok, jenže to dostal do ruky ten největší koumák z nich a drhnul to tak že máme poškrábaná skla asi na 3 oknech… Bohužel to jsme zjistili až po nastěhování a prvním mytí oken.

Následovalo školení práce s Hilti Helix kotvama, podařilo se mi domluvit obchoďáka z Hilti aby přijel chlapy proškolit jak se pracuje s jejich kotvama, bylo to moc zajímavé a ukázal nám i nějaké další druhy kotev. Zároveň nám půjčil ten správný rozměr toho nástroje pro kotvení a mohlo se kotvit. Některé kotvy jsem dělal sám, zbytek se ale opět svěřit mistru průseráři, a ten jel. Vrtal, vrtal, vrtal a kotvil kotvil kotvil… No a já zrovna něco řešil vevnitř a jen slyším jak postupuje a blíží se k místu, kde byl pod polystyrenem skrytý svod z ploché střechy. Vyjdu ven a říkám mu “víte že jste právě nejspíš provrtal ten svod?”, “jakej svod?”, “ehm ten co je tam pod polystyrenem”, následovalo vynadání od hlavního fasádníka a rozebrání toho místa kde vrtal, měl z pekla štěstí že vrták sklouzl po KG trubce a neprošel skrz, takže neštěstí zažehnáno.

Jeden z posledních výtvorů tohodle machra byl, když došel polystyren 280mm a bylo potřeba posledních pár desek vyrobit slepením dvou 140mm desek. Sleduju ho chvíli jak pracuje a vidím jak má jednu desku, na tu lepí druhou desku, s naprosto vážným výrazem ve tváři nanáší pěnu a lepí tam třetí desku. Tak zase jdu k němu a říkám “Můžu se zeptat? Proč lepíte tři desky dohromady?”, “Co? Jak tři?”, “No tři, jedna, dva, tři…”. No bez komentáře.

Finále fasády, což tedy úplně nemohli ovlivnit ale bylo deštivo a zrovna když natahovali štítovou stranu do pole, tak sprchlo, stejně tak sprchlo když natahovali stěnu na obýváku ve stejném směru. Bohužel obě stěny se musely předělat. Udělal jsem jen zásadní chybu v tom že jsem u té jedné, kde jen opršela barva nechal natřít barvou, která stála asi 5000Kč místo abych to nechal znovu natáhnout fasádní omítkou. Tu druhou stěnu, která ale byla opravdu špatná jsem je fasádní omítkou natáhnout nechal znovu. Tzn. musel jsem kvuli dešti a špatnému plánování s vidinou rychle to dokončit a být na další stavbě, vypláznout další peníze za materiál.

No a pak už se nacházely jen drobnosti. Jako třeba že na pár místech zasvinili rámy oken fasádní omítkou, která samozřejmě nejde dolu a pořád tam je i po letech. U jednoho okna v patře je horní ostění šikmé. No a pak ta poškrábaná a zasviněná okna kvuli adheznímu můstku.

Korunu tomu pak nasadil šéf-fasádník když za mnou přišel s tím, jestli bych jim nepřiplatil za to že dělali některé práce navíc, znovu nanášeli kvuli dešti lepidlo, omítku a natírali jednu stěnu barvou, apod., no ujistil jsem ho že ani náhodou. Nakonec u mě dodělával pár detailů jeden z jeho party, ten nejlepší a nejšikovnější z nich a měl za úkol se mě zeptat jestli jsem byl spokojený. No v celkovém rozsahu, když pominu ty problémy co mi byly v tu dobu známé jsem vlastně relativně spokojený byl, byla to náročná etapa a byl jsem rád že je hotová.

PÁR SLOV ZÁVĚREM

Abych to ale uzavřel tak většina problémů byla způsobena primárně jedním z celé party. Proto nemůžu nedoporučit realizátora jako takového. Naopak si myslím že většinu fasád, kde nejsou nějaké větší speciality zvládnou naprosto bravurně a vlastně s výsledkem jsem spokojený, alespoň na stěnách, které nezasáhl déšť, což je většina domu. Byla ale potřeba je prakticky pořád kontrolovat a hlídat, že dělají věci jak investor požaduje. Proto pokud jste schopní zajistit si dobrou kontrolu odvedené práce stavebním dozorem nebo sami, tak klidně firmu oslovte. No a nakonec zkušenost nemusí být dobrá, hlavně když je intenzivní a tahle zkušenost byla rozhodně intenzivní :).

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.