Elektroinstalace – kabelové rozvody

Nastal čas naší budoucí chytré domácnosti vybudovat neurální síť, jinak řečeno, prošpikovat celý dům kilometry kabelů. Současně také konečně fáze, kde jsem na to nemusel být úplně sám a bez odborné pomoci. Pomáhal mi s celou dosavadní realizací, kromě hrubé přípravy, manželčin strejda. Je to moc šikovný elektrikář a hlavně díky němu bylo tahání kabelů poměrně odpočinkovou záležitostí. Před tím, než to celé vypuklo, jsem pozval strejdu a tetu se k nám na stavbu podívat, jak se nám daří a co už máme za sebou. Při té příležitosti jsme probrali nějaké základní věci ohledně elektroinstalace, prošli si výkresy a domluvili se, že mi strejda zakreslí do výkresů, kde jaké kabely budou s tím, že já pak následně spočítám množství a objednám je. Tím začal příběh elektroinstalace.

Hrubá příprava – kroužení a vykružování

V prvé řadě před zahájením jakéhokoliv tahání kabelů, bylo nezbytné provést hrubou přípravu. Ta spočívala v rozhodování, kde co chceme mít a ve vyměření a zakreslení všech zásuvek a vypínačů. Během této fáze jsme si také pozvali na stavbu našeho truhláře, abychom finálně doladili kuchyň a aby nám zakreslil kde co v kuchyni bude, abych mohl dle toho správně připravit zásuvky.

Pokud budete také dělat rozvody ve VPC tak doporučuji zainvestovat do kvalitní korunky. Koupil jsem si korunku 68mm od značky Hawera. Vykroužila už zhruba 200 děr a je stále v perfektní formě. Do VPC se vykružuje s příklepem a jedna díra zabere zhruba 20-30s. Je to poměrně zábava a vykružování mě pořád baví. Kromě korunky se také hodí drážkovací sekáč, rovnou vám ušetřím peníze, nekupujte si ten s křidélky, myslel jsem že to bude fajn a je, stejně ale potřebujete i ten bez křidélek, protože se potřebujete dostat hlouběji, až ke vstupu do elektrokanálku. Sekáč, tedy budete potřebovat jen v případě, že máte také založeno na prvním šáru z Ytongu. V případě zakládacího šáru z IZO bloků s kanálky, stačí dole u podlahy vyvrtat díru, stejně jako u příček, založených přímo na desce.

Postupoval jsem tak, že jsem si od vágrysu zaměřil požadovanou výšku vypínačů (jejich střed, přesněji), v našem případě 15cm nad vágrysem = 115cm od čisté podlahy. Do této výšky jsem si pak nastavil laser abych podle něj snadno zakreslil polohu vypínačů. Pro účely zakreslování polohy vypínačů a zásuvek, vč. správné rozteče děr apod. jsem si navrhnul a vytisknul šablonu. Šablona mi určovala jak dostatečnou vzdálenost od ostění pro obložku, tak současně první díru směřovala tak aby vyšla přesně do elektrokanálku. Zároveň jsem na šabloně měl také označené oba elektronálky a konec cihly. Mohl jsem tak na jakékoliv cihle rozkreslit díry tak abych měl vždy jednu přesně trefující elektrokanálek. Díky této šabloně bylo zakreslování snadné a opravdu rychlé. Drážka středem šablony mi usnadnila vodorovné vyrovnání podle laseru.

Následovalo nekonečné vykružování, díky kvalitní korunce a vrtačce to byla ale poměrně sranda. Trochu to tedy práší ale nic hrozného, řezání VPC je horší. Pro samotné vykružování, asi nemám žádné tipy a triky. Je to poměrně jednoduché a hlavně to kupodivu ani nezabere tolik času. Až jsem se divil když jsem následně počítal kolik děr jsem už udělal. Trochu mě to vyděsilo, když si vybavím ceny vypínačů a zásuvek :D.

Když už jsem měl připravené všechny díry, bylo potřeba udělat také vstupní otvory. V druhém patře a u příček stačilo navrtat dole u podlahy cihlu v místě odpovídajícího elektrokanálku. Používal jsem vrták 12mm a vrtal vždy 2-3 díry vedle sebe a nad sebou a udělal jsem díru pak následně větší. Kdybych měl k dispozici vrták třeba 20-25mm bývalo by to bylo asi lepší. Pokud tedy chcete ušetřit nějaký čas, pořiďte si větší průměr vrtáku, není to ale nezbytné.

V přízemí jsem pak u nosných zdí musel udělat drážku od první VPC cihly k podlaze. Na to jsem používal drážkovací sekáč, v Ytongu to šlo jako po másle. Postupoval jsem tak, že jsem odshora dolu vytvořil základní drážku a pak odspoda nahoru prohluboval zhruba od poloviny výšky Ytongu tak abych zpřístupnil elektrokanálek spodem.

Tahání kabelů

Pro tahání kabelů jsme na stavbu vypravili se zmíněným strejdou. Celkem nám tahání kabelů zabralo ve dvou lidech zhruba 4dny, což není vůbec špatné, vzhledem k množství a celkové délce kabelů.

První den jsme se pustili hned do nejhoršího a to do tahání veškeré kabeláže v kuchyni. Každý spotřebič má vlastní přívod a každá sada zásuvek také. Byl to docela šok, když po skončení tahání kuchyně najednou zmizelo zhruba 300metrů z celkových koupených 400m kabelu na zásuvky (CYKY 3×2,5mm2). Kde jsem asi při výpočtech udělal chybu. Nedalo se nic dělat, hned jsem pak doobjednal dalších pár set metrů. Tempo mizení kabelů, ale poměrně rychle zvolnilo, kuchyň byla opravdu velký zářez ale pak už to šlo výrazně pomaleji, také i proto, že každá místnost už pak měla zásuvkový okruh a nevedl tak kabel co skoro každá zásuvka. Když jsme skončili s taháním zásuvek, pustili jsme se do tahání vypínačů.

TIP: Pokud jste zdili z VPC alespoň trochu v mezích přesnosti a používali originální maltový dávkovač, tak je 99%ní šance, že máte všechny kanálky nejen průchozí ale také navazující nad sebou. Nicméně, pokud budete dovnitř strkat elektrikářské pero tak se budou jevit, jako neprůchozí. Nám se nejvíc osvědčil trik s provázkem a matičkou. Díky gravitaci matička padá přímým směrem dolů, což je víceméně jediný způsob jak se dostat skrz kanálek. Elektrikářské pero se zasekává o všudypřítomné hrany. Pro vytahování matičky z díry u podlahy je ideální použít teleskopický magnet (který jsem ne a ne sehnat), nebo háček z tlustého drátu.
TIP 2: Pokud i přes všechny snahy nejde matička dostat až dolů, nepanikařte. Občas jsem musel vzít vrtačku s malým vrtákem, doporučuji klidně jen 5mm průměr a při detekci v jaké spáře se matička zasekává (stačí vytáhnout a odměřit), stačilo spáru směrem do kanálku trochu navrtat a uvolnit tak jakékoliv lepidlo nebo jiný bordel, co brání průchodu matičky. Nebylo to časté ale asi 4-5x jsem takhle musel kanálek regenerovat. Podobně jsem si poradil také s jedním nebo dvěma kanálky s osou posunutou asi o 1-1,5cm. Stačilo si udělat na pomezí kanálků přístup vrtákem a matičku nasměrovat do druhého kanálku.

Vypínače jsme tahali v CAT5e UTP, se souběhy se silovými kabely jsem si nedělal hlavu, protože by tomu stejně nešlo dost dobře zabránit. Neočekávám žádné problémy, s jakoukoliv indukcí by si měl poradit debouncing na kontaktech řídící jednotky. Tahat stíněné kabely je problematické, stínění je potřeba dobře uzemnit jinak nadělá více škody než užitku.

Jako dodavatele kabeláže pro síťové rozvody a rozvody k čidlům a vypínačům jsem zvolil zn. Solarix a jejich kabely CAT5E UTP a CAT6 UTP ve verzi s LSOH pláštěm, který je v případě požárů bezpečnější s ohledem na požární odolnost a vypouštění jedovatých látek do vzduchu. Třída reakce na oheň (dle nařízení č. 305/2011, tzv. CPR) je u obou těchto kabelů Dca.

Další dny, které jsme strávili na stavbě jsme věnovali tahání zbylých rozvodů. Připravili jsme kabely pro světelné okruhy, počítačovou síť, senzory, žaluzie a další. Celkem se využilo zhruba 2 – 2,5km kabelů. Méně než jsem čekal, i tak je to ale pěkný kotel. V místě budoucího rozvaděče tak máme krásný kabelový strom a to tam ještě není přivedené nic z druhého patra.

V závěru bych doporučil vyhradit si na elektroinstalaci dostatek času. Vcelku tato fáze zabrala zhruba dva týdny a to hlavně díky tomu, že jsem nemusel frézovat drážky. Elektrokanálků se nebojte a využijte je, nejen že se tím celý proces značně urychlí a usnadní ale také minimalizujete možnost poškození kabelů v budoucnu. Pokud budete striktně vrtat pouze do 6cm hloubky v případě nosné zdi a do cca 4cm hloubky u příček, tak šance provrtání kabelů je opravdu malá. Navíc kabel v kanálku je volně a tak spíš vrtáku uhne než pevně zasádrovaný v drážce.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.