Záklop boku mezi vazníky

Protože se blíží montáž oken a také proto, že je moc zima na zdění jsem se pustil do záklopu boků mezi vazníky. OSB deskám na počasí nezáleží a tak to šlo jako po másle. Začal jsem zaměřením každého otvoru, zajímala mě výška od věnce po záklop střechy a také rozteč vazníků. Rozměry jsem zapisoval na zeď pod otvory. Když jsem měl všechny místa změřená zapsal jsem si hodnoty na kus fošny.

S velkoformátovou deskou OSB velikosti 22x1250x2500 už je celkem složitá manipulace v jednom člověku a tak jsem se docela zapotil když jsem je přesouval na palety cihel abych mohl zakreslit a nařezat jednotlivé dílce, s vypětím sil se mi to nakonec podařilo. Postupoval jsem tak, že každý dílec jsem odměřil a zakreslil na desku, odřízl ho a zařízl, následně nadepsal číslem od 1 do 10. Když jsem měl nařezané všechny dílce, připevnil jsem na každý 3 ocelové úhelníky tak, aby jeden byl vynechaný v místě úhelníku, kterým je vazník kotvený do věnce. Následovalo nekonečné šplhání po žebříku nahoru a dolu, napřed tam vypáčit záklop a usadit ho, pak vzít utahovák a vruty a připevnit ho k vazníkům. Kromě dvou záklopů nad schodištěm nebylo nic výrazně nepříjemné, tam to byl trochu adrenalin, ale podařilo se bez následků.

Když jsem měl zaklopené obě strany, byla potřeba vyřešit mezery, které vznikly mezi jednotlivými záklopy v místě vazníku, do většiny pasovala prkna co zbyla po vazníkářích a tak jsem tam cpal ty, kde to nevycházelo jsem dořezal kousky OSB. Menší mezery a styčné plochy věnec/OSB, OSB/vazník a OSB/OSB (boční záklop a záklop střechy) ještě vypěním aby už nikde nebyla žádná mezera kudy by foukalo nebo utíkala foukaná izolace (pokud se pro ní tedy rozhodneme). Až na trochu akrobacie to byla pohodová práce.

Před odjezdem domů jsem ještě obalil ocelový sloup v rohovém okně kartonem aby nedošlo k poškození povrchové úpravy v průběhu dalších stavebních prací.