Základové pasy a zemnící pásek

Máme za sebou další etapu budování základové desky a tou jsou základové pasy. Byla to vcelku rychlost, celkem to zabralo 3 dny, kdy první den bagrista provedl samotný výkop dle vyznačených linií. Druhý den stavaři uložili do pasů drenáž v podobě vrstvičky štěrku, následně zemnící pásek vč. vývodů. Třetí den pak podložili zemnící pásek kameny a připravili prostupy pro vodu, dešťovou vodu, kanalizaci a kolektor tepelného čerpadla.

Bagrista byl šikovný a s nivelákem si sám kontroloval hloubku výkopu a tak se po překontrolování nivelákem co mají moji stavaři ukázalo že je perfektně rovný. Nebylo tedy potřeba nijak zvlášť pásy začišťovat ani rovnat. Pustili jsme se tedy do uložení štěrku na dno výkopu pro lepší drenáž pod pásy. Jeden z mých stavařů v průběhu dojel pro zemnící pásek. Když se vrátil tak si dle projektové dokumentace vyznačil kde budou vývody pro hromosvod a pod domovní rozvaděč a následně se už bez mé asistence pustili do řezání a spojování zemnícího pásku. Po přidělání všech vývodů ještě měděným sprejem zastříkali všechny spojky aby nedošlo časem k jejich degradaci, ač tedy nechápu jak by se to mohlo uvnitř betonu kazit, považuji to za jednu z věcí co se dělá pro pocit.

Násladující den proběhlo zalití pásů betonem, padlo tam 11,5m3 betonu. Vzhledem k tomu že je nám známo, že hydrogeologické poměry na pozemku nahrávají stání vody a vyšší spodní vodě tak jsme pro jistotu do pasů uložili kari sítě jako armaturu.

Na celý průběh se můžete podívat v galerii fotografií a na výsledek pak i na videu. Následně po dokončení pasů jsem řešil kdy by mohl kamarád přijet s dronem a nafotit mi pasy a hlavně pak ležatou kanalizaci z ptačího pohledu což umožňuje krásné přetažení projektem a kontrolu zda je vše kde má. Čas moc nenahrával a tak jsem začal zkoumat drony a nakonec neodolal a koupil vlastní. Můžete se proto těšit na monitoring stavby nejen ze země ale i ze vzduchu. Když se k tomu dostanu, o dronu napíšu samostatný článek.