Výběr oken

Už je to pár týdnů co jsme uzavřeli výběrové řízení na okna. Stále jsem se snažil vyhnout napsání tohoto článku. Ne ani tak, že by nebylo o čem. Tady je rozhodně o čem psát. Nicméně to bude na delší čtení. Výběr oken nám trval několik měsíců. Kromě často dlouhého čekání na nabídky také nebylo vůbec jednoduché zadání. Naše okna, neboť stavíme pasiv a na dotaci NZÚ, musí splňovat mnohé parametry. Musel jsem si tedy vše pořádně zjistit a naplnit si hlavu pojmy a čísly, abych nebyl za úplného lůzra, až přijde na osobní návštěvy v showroomech jednotlivých výrobců.

Na začátku jsme si rozhodli, jaká okna bychom chtěli. Nejvíce se nám líbí dřevohliníková okna. Věděli jsme, že jsou také okna hliníková a popřípadě plastová. Co jsem třeba úplně nevěděl je, že jsou také plasthliníková. Znali jsme už také nějaké značky, ať už z dřívějška, tak třeba z veletrhu FOR ARCH, kde jsme měli možnost vidět stánky mnoha firem., Nemusím snad ani říkat, že nejvíce nás uchvátil Internorm, ale zároveň jsme tam šli s takovým tím pocitem, moc se nezamilovat, protože tohle si stejně nemůžeme dovolit.

Nakonec jsme se rozhodli poslat poptávku do firem Okna.EU, Internorm (Okna Šimůnek) a Slavona. Později jsme poslali poptávku také firmě Janošík, Dafe-Plast, Internorm (WinLux) a Internorm (Petr Kulík).

Jako první jsme dostali nabídku od firmy Slavona. Z okna Šimůnek mi volal pán, aby si upřesnil nějaké detaily a následně až po urgenci po víc jak měsíci jsme dostali nabídku. Podobně probíhala nabídka od Okna.EU, kde po měsíci po urgenci nám byla první nabídka vyhotovena.

Z dalších oslovených byl nejrychlejší Dafe-Plast, kde musím pochválit rychlost jednání a zpracování nabídky i dalších úprav do nabídek, všechno bylo maximálně v řádu dnů. Dříve, než přišla nabídka od Internormu (WinLux), jsme se vydali do jejich showroomu. Nabídka přišla pár dní poté. Pokud jde o Internorm (Petr Kulík), tak od nich jsem byl kontaktován telefonicky k upřesnění poptávky, nabídka však nikdy nepřišla. No a jako poslední Janošík. Nabídku jsme dostali po více jak 2 měsících a ještě jí musela kromě několika urgencí předcházet naše osobní návštěva. Nicméně i tak nám tato návštěva dala cenné podklady pro naše další rozhodování o čemž se dozvíte více dále ve článku.

Cenové nabídky – prvotní nezpřesněné

Dodavatel Dřevohliník Hliník Plasthliník
Slavona 777 982Kč
Okna.EU 566 882Kč 568 227Kč
Internorm (Okna Šimůnek) 749 950Kč 572 562Kč (KF410)

Cenové nabídky – zpřesněné

Zpřesněné nabídky, tedy ty které obsahují všechny vychytávky, které jsme si přáli. Tedy jsou naceněné finální profily s finálními parametry skel a rámů. Měli jsme už také jasno v tom jaký a jak vybavený chceme HS portál. Vybrali jsme také finální barvy. Do dveří jsme si pak nechali nacenit elektromotorický zámek a do oken i dveří senzory otevření.

Dodavatel Dřevohliník Hliník Plasthliník Plast
Okna.EU 717 882Kč 580 458Kč
Internorm (Okna Šimůnek) 691 127Kč (KF500)
Internorm (WinLux) 576 490Kč (KF500)
Janošík 1 012 818Kč
Dafe-Plast 459 575Kč

Jak můžete vidět, tak ceny mohou lítat od relativně nízkých po šílené ;). Samozřejmě i materiálově a kvalitou jsou jisté rozdíly. Kdybychom do zpřesněných nabídek nechali nabídnout okna od Internormu v dřevohliníku a dřevu dub, pak jistě bude soutěžit o prvenství v nejvyšší ceně s firmou Janošík. Mým cílem bylo oslovit všechny možné značky od nejluxusnějších, po ty méně luxusní tak, aby si každý z Vás mohl udělat obrázek. Každopádně můj tip zní, klidně poptejte také všechny a třeba jako my budete nakonec příjemně překvapení. Rozhodnutí ale až na konci článku.

V průběhu výběru jsme se rozhodli, že některé z poptávaných firem navštívíme osobně. Navštívili jsme tedy Okna.EU, Internorm (Okna Šimůnek), Internorm (WinLux) a také showroom firmy Janošík.

Okna.EU

Úplně první naší zkušeností s návštěvou oknařského showroomu byl pražský megashowroom firmy Okna.EU. Zážitek to byl velký, to tedy ano. Hned se nás ujal pán, se kterým jsme měli schůzku předem domluvenou a šli jsme si na chvíli sednout nad projekt a prodiskutovat co vlastně chceme. Ukázal nám modely oken v řezu, řekl nám jaké jsou výhody a nevýhody každého jednoho řešení, načež jsme se mohli rozhodnout o čem se tedy budeme bavit dál. Následovalo chození po showroomu a ukazování oken, HS portálu, možných barev, řešení rohového okna, žaluzie a vchodové dveře. Pán si vše pečlivě poznamenal, aby nám mohl upřesnit nabídku. Strávili jsme tam opravdu dlouhou dobu tuším, že to bylo více jak hodinu a opravdu jsem měl pocit, tohle je ONO! Odcházeli jsme s tím, že víme vše co jsme potřebovali vědět a už jsem neměl takový pocit jako po zkouknutí webu, že se jedná o lowcost nekvalitní okna, naopak.

Internorm – Okna Šimůnek

Ihned po návštěvě showroomu Okna.EU jsme jeli do showroomu firmy Okna Šimůnek. Čekal jsem velké věci, přece Internorm žejo, no a tak jak jsem byl naboostovaný z předchozí zkušenosti, tak bohužel schůzku zde jsem si spíš řídil sám. Nemůžu říct nic špatného proti paní, která se nás ujala, nicméně na mě bohužel schůzka nezapůsobila a já nemám moc rád, když se na vše musím doptávat sám a chybí drive ze strany prodejce. Měli jsme alespoň možnost si osahat okna, dveře a HS portál s funkcí Comfort Close, což je opravdu super věc, hlavně když máte malé děti a nechcete, aby se lisovaly na placičku při blbnutí s HS portálem (funguje to podobně jako bržděné dovírání posuvné skříně). Dobré je, že až děti odrostou lze vymontováním jedné součástky tento systém odstavit a následně až přijdou na řadu vnoučata, tak tento systém zase aktivovat namontováním zpět. Na schůzce jsme si přeci jen vyjasnili co bychom rádi a požádali o zpřesnění nabídky.

Janošík

Na návštěvu tohoto showroomu jsem se moc těšil, na nabídku pak již méně ;). Ujal se nás fajn chlapík, vše nám ukázal, rovnou vytahoval i fotky z realizací, abychom si to uměli lépe představit. Navrhnul nám také drobné změny oken a to ubrání mnoha otvírek a nahrazení fixy nebo také změnu poměru stran fix/otvírka, i za cenu horší údržby ale s lepším výsledným vizuálem a také jsou fixy o dost levnější jak otvíravá okna. Musím říct že firma Janošík nabízí některá opravdu unikátní řešení, od naprosto nepoužitelných designovek jako jsou otvíravá okna ale neprůhledná s vrstvičkou dřeva na povrchu až po opravdu užitečné záležitosti jako integrovaná síť proti hmyzu v HS portálu při jeho otevření na větračku s tím, že takto otevřené okno se stále považuje za zavřené a je zabezpečené proti vloupání. Zážitek to byl fajn, okna jsou pěkná a přístup na showroomu byl také na jedničku. Jediné co jsem již zmínil bylo to, že než jsme se dostali takhle daleko, předcházela tomu 2měsíční fáze ignorace ze strany firmy. Trochu zamrzí.

Internorm (WinLux)

Ihned po návštěvě Janošíků jsme se vypravili do Hovorčovic za Prahou, navštívit showroom firmy WinLux s.r.o., firmy kterou mi doporučil kamarád, který od nich okna má. Tentokrát jsem se snažil nemít žádná velká očekávání, jako v případě první zkušenosti s Internormem. Ukázalo se, že i kdybych měl sebepřehnanější očekávání, nebyl bych zřejmě zklamaný. Firmu vlastní a provozuje manželský pár, kdy paní dělá obchod a pán pak montáže. Při této schůzce jsme se poznali s paní a už od začátku jsme si padli do noty. Všechno jsme důkladně probrali, technické parametry, skla, dveře, HS portál a dokonce i detaily předsazené montáže. Opravdu jsem nestíhal valit oči, jak to krásně jde. Dokonce paní sama od sebe navrhla způsob jak ušetřit desetitisíce změnou jedné pozice tak, abychom se vyhnuli XL dopravě a některé věci mi přímo na místě přepočítávala v programu od výrobce, abych věděl co co stojí. Došli jsme tak k nabídce od které se dalo odrazit. Následná komunikace probíhala také bezchybně. Paní dodržovala veškeré slíbené termíny, pokud nestíhala sama od sebe se omluvila a vždy dodala na čem jsme se dohodli, tohle byla téměř jediná zkušenost, kde jsme zažili naprosto přesné dodržování domluvených termínů. O nějakou dobu později nás také paní kontaktovala s tím, že kousek od Mladé Boleslavi právě provádějí montáž oken KF500, že tam sice není HS portál a okna jsou montovaná do otvoru a ne předsazeně, ale pokud chceme můžeme se přijet podívat. Nabídky jsme rádi využili a tak se potkali i s pánem, který dělá montáže a jen jsme si potvrdili, že tady jsme správně.

Závěr

Vítězem našeho výběrového řízení se stala firma WinLux s.r.o., od které jsme si vybrali okna Internorm KF500, s HS portálem KS430 (s Comfort Close) a hliníkové vchodové dveře AT410 v nejvyšší variantě s elektromotorickým zámkem, čtečkou čipů a otiskem prstu.

Tímto bych chtěl znovu poděkovat všem, kteří nám nabídky poslali nebo se nám věnovali i osobně v jejich showroomech ač z toho nakonec nic neměli ;). Pro nás byla každá nabídka a každá návštěva přínosem. Děkujeme.

Pokud máte jakékoliv dotazy k oknům, jejich výběru nebo se s námi chcete o něco podělit, napište nám do komentářů.

Užitečné odkazy

WinLux s.r.o. (Okna Internorm a výherce našeho výběrového řízení)

Okna.EU
Janošík
Okna Šimůnek (Internorm)
DAFE-PLAST Jihlava, s.r.o.
Slavona