Příprava na montáž oken

Jak už víte, brzy u nás vypukne montáž oken a tak nám nezbývalo nic jiného než dotáhnout všechny resty. Bylo potřeba natavit svislou hydroizolaci pod okny a vedle oken co budou až k podlaze, protože to poslední co chcete je ohánět se plamenem poblíž nových a drahých oken. Museli jsme také odnosit zbylé nosné cihly, půlky a vyrovnávací bloky z druhého patra ven z domu. Dovnitř pak naopak nanosit zbylé překlady na příčky a udělat generální úklid. Jako poslední a asi nejvíce důležitou věcí pak bylo natřít finální barvou sloup v rohovém okně a tím také začnu.

Sloup

Se ženou jsme se museli napřed domluvit jakou barvou sloup natřít, já jsem pořád žil v tom, že jej natřeme bílou barvou, nicméně jsem si pak uvědomil že bílé budou zdi a i rám oken zevnitř, tak jsem téma nadnesl na rodinné radě a dohodli jsme se na jiné barvě než bílé a to nějaké z odstínů šedi. Vyrazili jsme tedy do blízkého obchodu s barvama, že omrkneme možnosti a necháme si poradit. Nakonec jsme si vybrali RAL 9006 – stříbrnou metalízu. Paní v obchodě mě přesvědčila že nejlepší bude rozhodně sloup natřít štětcem, i přes to, že jsem si přišel pro sprej. Bohužel jsem se nechal přesvědčit že to bude dobré a stačí barvu správně naředit a rozmíchat. No tak dobré to opravdu nebylo! Barvu jsem naředil a míchal dlouhé minuty dokud se důkladně nepromísila s ředidlem. Pak jsem se pustil do natírání. Výsledek byl katastrofální, ostatně jako vždy když jsem se pokoušel o to něco natřít štětcem. Barva se neslila a místama stékala. Nechal jsem to tedy být s tím, že buď se to nějak podá, nebo seženu sprej a stříknu to. Nakonec to dobré nebylo a tak jsem sloup zbrousil abych se zbavil míst, kde stékala barva. Následně jsem sloup stříkl sprejem a výsledek nebyl o moc lepší, respektive místy to bylo opravdu moc pěkné ale kde byla větší vrstva původního ještě stále vlhkého laku se sprej zkrabatil. Naštval jsem se a s vypětím sil jsem celý sloup zbrousil až na základ a místama až na ocel. Stříkl jsem ho znovu sprejem a kromě toho že vrstva nestačila to vypadalo už k světu. Rozhodl jsem se tedy, že už to nějak dostříkám ale potřeboval jsem další spreje, nechtěl jsem už kupovat v OBI a tak jsem hledal jaké jsou na trhu možnosti, až jsem narazil na spreje pro graffiti. Nějak jsem naznal, že nic kvalitnějšího než spreje pro sprejery asi nebude a zalíbila se mi značka Montana cans, což je německá značka vyrábějící celou škálu sprejů od nejlevnějších syntetických, přes akrylové po různé specialitky ve formě různých efektů. Rozhodl jsem se tedy navštívit fyzický obchod GRAFFICON, kde mi byl doporučen sprej řady BLACK ve stříbrné barvě, která je téměř identická s barvou RAL 9006, to je jediná nevýhoda, že u graffiti sprejů se musíte spokojit s neRALovskou škálou barev. Také jsem na finální úpravu vzal bezbarvý matný lak čímž se ještě zvýší životnost povrchové úpravy. Sloup jsem už úspěšně nastříkal a vypadá opravdu parádně. Škoda, že jsem touto cestou nešel hned na začátku, mohl vypadat výborně a bez takové ztráty času i peněz.

Hydroška

Pár hodin jsme spolu s taťkou věnovali natavování svislé hydroizolace pod okny a vedle oken, tak aby další pokračování šlo bez ohrožení oken plamenem. Začali jsme tím že pod okna jsme si nařezali 50x100cm kusy hydroizolace a vedle oken 80x100cm. Než jsme začali natavovat připravené kusy jsem se sousedem natavil přesahy z desky dolu na ztracené bednění. Postup natavování kolem oken byl pak takový, že ty menší kusy jsme si položili na paletu, taťka je nahřál a já je připlácl dolní nahřátou stranou ke ztracenému bednění a pak podržel kus odkloněný od zdi aby ho taťka mohl nahřát a já ho pak připlácl a uplácal co nejvíc ke ztracenému bednění. Ty větší kusy jsme pak dávali na výšku a postupovali jsme tak že jsem si vlezl do výkopu a usadil pás hydroizolace tak jak jsem ho chtěl mít a nohama přidržel dole na ztraceném bednění a co nejvíc odklonil od domu aby mohl taťka natavit spodek pásu, ten jsem pak připlácl ke ztracenému bednění a celý pás pak sroloval do ruličky dolů, taťka ho pak postupně nahříval a já ho připlácával ke ztracenému bednění a ke zdi. Takhle jsme postupně udělali všechny místa, kam jsme potřebovali hydrošku dát. Až budeme dělat zbytek obvodu tak už budeme používat větší kusy, tak 1,5-2m ať to rychleji odsýpá a nemáme tolik zbytečných ztrát na přesazích.

Následoval pak úklid, na tyto účely jsem zase po delší době zlanařil manželku ;), dceru jsme nechali na krku tchýni a vyrazili na stavbu. Bylo potřeba odnosit zbylé nosné cihly, půlky a vyrovnávací bloky mimo dům, den předtím jsem je už snosil z patra do přízemí. Na to jsme si vzali kolečko a cihly odvozili na palety vedle naší stavební boudy, kde počkají na nějakou dobrou duši co nás jich za úplatu zbaví. Jinak řečeno, pokud potřebujete VPC od Vapisu v tl. 175mm a k tomu nějaké půlky a vyrovnávací bloky, jsou k dispozici.

Na prodej

Když jsme odvozili cihly tak jsme se pustili do nekonečného zametání, sbírání bordelu, vyhazování dřeva z okna druhého patra a další podobné kratochvíle. Manželka se činila a já pak dům, pomalu nepoznával jak v něm bylo najednou čisto. Nakonec vyměnila manželka Nimbus 2000 za náš turbovysavač od Kärcheru a finálně vysála všechen zbývající prach. Zbývalo už jen vytřídit vyházené dřevo na dobré a ke spálení a odnosit na tomu určené palety.

Uklizeno

Zatímco manželka uklízela, věnoval jsem se dalšímu vynášení bordelu ven a současně nošení stavebního materiálu dovnitř. Bylo potřeba dovnitř nanosit co nejvíc věcí, které tam patří abych to pak nemusel tahat skrz okna. Mezi takové fajn věci třeba patřily zbylé překlady. Trochu výzva je dovnitř nanosit, hlavně ty dlouhé 2,25m.

Překlady