Oprava vodoměrné šachty a další vývoj

Delší dobu jsem nic nenapsal, bylo to hlavně tím, že je zima a nebylo moc co psát. Jedna věc si už ale vyžádala okamžité vyřešení. Již od přepisu pozemku je evergreenem naše vodoměrná šachta, firma co jí realizovala ještě pod taktovkou předchozího majitele, byla asi banda lemplů, jinak si to neumím vysvětlit. Kromě toho, že šachtu uložili jen na štěrk, místo betonové základové desky, také jaksi pozapoměli, rozuměj vykašlali se na to, osadit alespoň krátké potrubí na vývodu ze šachty. Proto tam tímto otvorem od začátku nezřízeně proudila spodní voda. Díky našemu sousedovi, který vodu několikrát vyházel ven a nakonec díru alespoň ucpal zevnitř trubkou s koncovkou se podařilo proudění vody zpomalit, ne však úplně zastavit.

Byl jsem v kontaktu se sousedem a díky tomu že aktuálně buduje základovou desku měl k ruce bagristu, dohodli jsme se že využije přítomnosti bagristy a odkryje vývod ze šachty a osadí trubku na vývod. To se podařilo, čas však nedovolil trubku osadit. Nicméně tuhé mrazy si vyžádaly akutní řešení, aby nedošlo k zamrznutí a havárii vody. Proto jsem vybavil v blízkém obchodě CXS a vydal se na pozemek vykonat také nějakou tu manuální práci. Nebýt toho, že mi soused přijel pomoci, asi bych s tím vůbec nehnul. Nicméně se nám podařilo vyházet všechnu vodu ze šachty, očistit výstupní otvor a zasunout trubku dovnitř. Chybějící mezikus mezi ventilem a trubkou ale nedovolil práci dokončit a ani OBI mě nezachránilo. Odjeli jsme tak nakonec od nedokončené práce.

Během následujícího týdne však soused dojel do specializovaného místního obchůdku s vodosrandama a koupil potřebný mezikus a práci dokončil. Zasilikonoval, přetáhl chráničku, tu také zasilikonoval, omotal geotextílií a pak obsypal pískem a s bagristou opětovně zaházel. Jestli tam ta voda pořád poteče, tak už opravdu nevím.

Kromě opravy vodoměrné šachty se zatím povedlo zbavit se obou stromů na obecním pozemku, za což vděčíme našemu agilnímu starostovi. Projekt je také na dobré cestě k brzkému podání na stavební úřad. Doufáme že ohlášení stavby bude vyřízeno do konce dubna. V blízké době jakmile dostanu finalizovaný projekt se o něj podělím zde na blogu.

Položka Částka
Práce bagristy 825Kč
Materiál 275Kč
Sousedská výpomoc 500Kč
Pracovní boty a holinky 1244Kč