Jak to všechno začalo

Úvodem prvního článku bych Vás rád přivítal na našem blogu o stavbě domu a všech radostech či strastech, které takové závažné rozhodnutí, jakým rozhodnutí stavět určitě je, přináší. Začal jsem jako mnozí psát na Svépomocí.cz, kde bych i nadále rád zveřeňoval články, i přesto jsem se ale rozhodl založit vlastní blog, kde bych mohl udržovat informace proudící rychleji a na Svépomocí.cz dávat spíše delší články sumarizující jednotlivé etapy.

Jak jsme tedy došli k rozhodnutí stavět? No asi podobně jako každý stavitel u nás. Etapy, kterými si projde každý budoucí stavitel jsou totiž velmi podobné. Co se svépomoci týče, tak si myslím že to moc slavné nebude protože, já jsem “ajťák” s omezenými časovými možnostmi a manželka je na mateřské “dovolené”. Navíc o stavbě nevíme vůbec nic kromě toho, že se u toho člověk dost nadře. Přesto všechno nás stejně čeká stavba a svépomoc zvažujeme více a více.

Vrátím se na chvilku na začátek, abych přiblížil, jak jsme do toho spadli. Narodila se nám krásná dcerka. Jak roste, začíná nám být náš pěkný a vcelku prostorný byt v Praze malý.  Vše je tu hodně nahňácané a spousta lidí na malém prostoru je nebezpečný koktejl. Určitě to spousta z vás zná. Úkol byl tedy jasný: najít rodinný dům, ideálně novostavbu, někde podél D8 směrem zpět na sever Čech, abychom byli blíž rodinám. Jenže se rychle ukázalo, že novostavby buď nejsou nebo jsou, ale dost předražené. Když už jsme našli něco za rozumné peníze byla to řadovka – takže trochu z bláta do louže. Pak jsme to našli! Starý dům po rekonstrukci, pozemek 1900m2, a tak nějak jsme si ho zamilovali. Tedy, až do naší návštěvy. Cena dost vysoká na to, že by si vyžádal ještě vysoké investice – nic pro nás.

Manželka mi po prohlídce říká, že by se tedy chtěla už zajet podívat na vzorový dům od RD Rýmařov. Docela dost jsme o nich uvažovali už dříve, a tak jsme se vypravili je navštívit. Zase to byla láska na první pohled. Jenže pak začli jobovky.

Když se do 14 dnů rozhodnete a budete mít alespoň rezervaci pozemku, můžete bydlet v Q1/2019RD Rýmařov

Uf, tak tedy dobře. Navštívili jsme banku, abychom věděli jaké máme možnosti. Vypadá to pozitivně. Začali jsme proto hledat pozemek. Zadání bylo jasné: nějaká klidnější lokalita, klidně vesnice, musí však mít alespoň školku, obchůdek a nějakou restauraci/hospodu. Doktor, škola apod. musí být v rozumné dojezdové vzdálenosti. Rozloha 800-2000m2 a pozemek musí být zasíťovaný alespoň voda, kanalizace a elektřina.

Našli jsme super pozemky v obci, kterou docela dobře známe. Bohužel se ukázalo, že už byly rezervované a ty, co se potenciálně mohly uvolnit, sousedily s fotbalovým hřištěm a to je velké NE NE z mé strany. Vytipovali jsme si pár dalších pozemků.  Všechny jsme je na jeden zátah objeli. U některých jsme ani nezastavovali.

Nakonec vyhrál velmi zajímavý pozemek ve tvaru trojúhelníku o rozloze 1872m2, který sousedí jen s jedním dalším pozemkem, který byl prodaný nedávno a pomalu tam začínají budoucí sousedé připravovat stavbu.

Jediná vada na kráse je, že v obci není ČOV (ač je ve fázi projektu), a tak budeme muset řešit vlastní DČOV. Dříve jsem to vnímal jako echt opruz, ale poté co jsem si o tom zjistil více, se mi to dokonce líbí a chci to. Hlavně se mi líbí znovu využitelnost vody pro závlahu.

Tak, v pozemku máme jasno. Teď je potřeba si ujasnit, co bychom chtěli od RD Rýmařov. Znovu jsme si prošli vzorový dům, abychom si ujasnili, co dům v základu obsahuje a co tam budeme chtít navíc. Nakonec se ukázalo, že u domu, který jsme si vybrali, není zrovna moc dořešeno jak vlastně úplně standardní provedení má vypadat. Vlastně  jsme byli nuceni si  přát dům tak, jak stojí a leží ten vzorový – což ruku na srdce jsme si stejně přáli ;). Výsledná kalkulace 4 255 000Kč za dům bez kuchyně, DČOV, plotu, příjezdové cesty, záchytu dešťové vody, posudků, vedlejších projektů, příjezdové cesty, …. no, abych to zkrátil, ve výsledku úplně mimo náš rozpočet. Stále jsem ale přesvědčen, že jinak jsou dobrá firma a staví kvalitní domy. Jen staví vícero spíše menších a levnějších domů a tyhle dražší staví tak málo, že to holt nemají asi tolik vychytané.

Abych vás už nenapínal, tak to dopadlo tak, že pozemek skutečně kupujeme. Zadáme si vypracování individuálního projektu a budeme doufat, že nás stavba fyzicky ani finančně nezruinuje ;).

Pro zajímavost přikládám obrázky vlastní architektonické studie, kterou jsem vytvořil za pár desítek hodin ve SketchUp, který mohu jedině doporučit. Pomůže vám si spoustu věcí lépe představit a není třeba se toho bát.  Když jsem se studií začínal, neuměl jsem v tom nakreslit ani čtverec ;).