Atika a další drobnosti

Poslední článek byl o šalování věnce a protože z jeho lití nemám kromě vzpomínek na čiré utrpení žádné foto ani video materiály, tak si dovolím jen krátce shrnout. Lití věnce nám zabralo zhruba 9hodin, míchali jsme beton v míchačce zhruba po 120 litrech, celkem jsme umíchali kolem 1,6-1,8m3 betonu, cement jsme používali Čížkovický Lafarge 42.5, písek a kačírek z místní pískovny. Následoval transport namíchaného betonu v kolečku pod vrátek a elektrickým vrátkem na konstrukci jsme tahali nahoru kýble s betonem, ty mi na lešení nosili pomocníci a já lil jak zběsilý. Nevibrovali jsme ale místo toho jsem latí beton pěchoval. Výsledkem je opravdu pěkný věnec za který se rozhodně nestydím. V galerii pod článkem se můžete podívat na fotky po odšalování.

Odšalování bylo v plánu již několik dní po vylití ale dostal jsem chlapskou smrtelnou nemoc a od stavby si krátce odpočal. Ob víkend jsme s taťkou dojeli sundat šalování zvenku, vnitřní jsem sundal sám, to šlo celkem v pohodě. Zvenku nám to zabralo jen asi dvě hodinky.

Následně po odšalování jsme vzali nivelák a pustili se do výškového zaměření stropu v místě budoucí atiky a následně jsme se pustili do zakládání. Atiku jsme po dohodě s projektantem zdili z Porfixových příček 150mm šířky, chtěl jsem se vyhnout seřezávání tvárnic na 175mm šířku a vytvoření tak dalšího odpadu, který se bude muset nějak likvidovat, nemluvě pak o ceně. Z porobetonu se atika zdí kvuli přerušení tepelného mostu. Po založení rohů jsme postupně založili první šár v celém obvodu atiky. Tím jsme práce pro tento den přerušili. Druhý den jsem na stavbu vytáhl manželku a nechal jí dovázat poslední 3 armokoše pro věnec na atice a zatím jsem dozdil druhý šár atiky. Následně jsme společnými silami vytáhli armokoše nahoru, usadili je na cihly a zajistili projistotu pérama z roxorů, navázali jsme také rohové příložky a tím dokončili přípravy pro zašalování. V týdnu jsem si pak připravil během zhruba hodiny a 20minut kobylky na šalování, což spočívalo v nařezání latí na požadovaný rozměr a pomocí formy co jsem si vyrobil jsem kobylky skládal. Šlo to opravdu rychle a než jsem se nadál, měl jsem zhruba 38ks hotových. Vyzkoušel jsem si hned i postup šalování, do dvou OSB desek 2,5bm jsem na každém konci navrtal vrut ve výšce 25cm, desky proti sobě posadil na zeď a nasunul kobylky, celé mi to zabralo asi 5minut práce. Další den jsme na stavbu jeli s taťkou a zhruba za 2hodiny jsme měli celý věnec atiky zašalovaný. Šlo to až neuvěřitelně rychle.

Ve zbylém čase jsme dozdili příčky mezi schodištěm a také nad schodištěm, kde jsem pro svou ideální šířku využil také Porfixové tvárnice. Až doděláme schodiště tak pak chci na příčku mezi a nad schodištěm udělat šalování a vylít nízký cca 10cm věneček pro zpevnění a také zhotovení nakloněné roviny na mezipříčce, která bude následně sloužit jako zábradlí.

To je prozatím vše, lití věnce atiky máme plánované na sobotu. Brzy se také můžete těšit na článek o montáži vazníků, protože nám co nevidět začíná akce střecha.

Zároveň můžu nabídnout za odvoz paletu seříznutých cihel Ytong Statik P6-650 na šířku ~75mm, dvě cihly šířky ~175mm a seříznuté miako vložky 50 a 62,5. Vše viz foto. Kromě pár prasklých kusů je naprostá většina vcelku. Pro mě je to materiál nevyužitelný, ale třeba se někomu bude hodit. Také mi zbyla paleta VPC Vapis 175mm, tedy 4m2 zdi, plné s elektrokanálky a také docela dost půlek a vyrovnávací bloky nad překlady. Tam bychom se na ceně jistě dohodli. Popřípadě budou také k dispozici OSB desky 22mm tloušťky použitelné na šalování věnců výšky až 25cm.

Ytong k odvozu