6

Takhle bude vypadat náš dům

3D Studie

Jak jsem slíbil, tak se činím. Náš projektant, pan Partika se ukázal jako vcelku agilní a již se nám dostalo dvou návrhů možného budoucího domu, z čehož jsme jeden vyřadili protože nám vůbec nesedl (to se může stát a není to rozhodně chyba projektanta). Narovinu se přiznám když jsem s nadšením otevřel příchozí e-mail s návrhy a rozbalil balík s pohledy a půdorysy, byl to trochu šok.

Pochopitelně, naše představa už byla nějaká a návrhy byly, no, hodně jiné. První návrh mě opravdu položil a tak jsem ho přeskočil, druhý návrh už se mi zdál lepší. Tak jsem koumal a koumal až jsem vykoumal, že to je set sakra dobré. Jasně mělo to nějaké drobné mušénky, jako třeba zapomenutý komín a tak. Nicméně vzal jsem co přišlo, vytiskl si to na papír a prošel spolu s manželkou. Veskrze jsme se shodli, že to byla trefa do černého a mušénky jsme viděli stejné. Vše jsem tedy sepsal, zakreslil do půdorysů a během zhruba 6-ti hodin pro ještě lepší představu překreslil do SketchUp. Jak já ten program miluju! No bylo to trošku složitější než se zdá, protože v prvotní studii nejsou samozřejmě důkladně okótované veškeré vnitřní rozměry, ale objevil jsem ve Photoshopu funkci co umí nastavit kolik px je kolik mm/cm/m/… a pak lze měřit a měřit a dostávat rozměry v zadané jednotce. Tak jsem +/- 2cm zakreslil celý dům, jednotlivé místnosti, nastěhoval tam nějaký nábytek pro lepší představu a hlavně jsem tam rovnou zakreslil i změny, které navrhujeme. Vše sepsané a včetně SketchUp modelu jsem poslal našemu projektantovi k vyřešení a do dvou dnů jsem dostal upravené návrhy půdorysů a pohledů. Komín nakonec vyšel ocelový (v podstatě jak jsem předpověděl v návrhu ve SketchUp), ale říkám si že na druhou stranu to má svá pozitiva, nemusí se řešit prostup jedním stropem, druhým stropem a střechou. No a nemusí se zdít. Aby to bylo fér tak samozřejmě vychází dráž.

Nicméně by chtělo říct co se nám líbí. I přes náš odpor vůči nádorům a komplikováním výstavby se nám líbí přilepený obdélníkový obývák s plochou střechou. Musím však uznat, že to není chyba nikoho jiného než nás, no hlavně moje. Když totiž zadáním je dům, který bude mít dole pokoj pro hosty, pracovnu, obývák, technickou místnost, koupelnu a vstupní halu. K tomu barvitě popíšete jaké plochy od těchto místností čekáte. Následně to samé vypočítáte pro horní patro a ještě to završíte tím, kolik asi tak chcete mít celkovou podlahovou plochu tak samozřejmě vyjde něco co to splní. Jen pak musí projektant či architekt dělat nějaké ústupky z požadavků dalších. Dále se nám opravdu moc líbí praktičnost s jakou je dům navržený. Už se moc těšíme na šatnu přidruženou ke vstupní hale, to bude naprosto epická záležitost. Rozhodně kvitujeme jako fanoušci Harryho Pottera přístěnek pod schody 😉 a velkolepou záležitostí bude malá špajzka/spíž u kuchyně. Velký plus také spatřujeme v běžném okně nad schody a v plošně velmi úsporné chodbě v druhém nadzemním podlaží. Šatna u naší ložnice je už jen pouhou třešničkou na dortu.

Ve zkratce ještě nástin budoucího vývoje. Nyní pan Partika zpracuje situace a zprávy pro dotčené orgány a ty nám umožní získat hypoteční úvěr na stavbu domu. Jemu pak pro nás získat vyjádření dotčených orgánů. Dělá to takto proto, že pokud by někdo vyslovil nějaký nesouhlas s jakoukoliv částí domu je v této fázi stále poměrně jednoduché případné připomínky zapracovat.

No a nyní když jsme již měli možnost představit náš budoucí dům rodinám, bychom se rádi podělili i s vámi. Schválně sem dávám jak první verzi tak verzi druhou a můžete si zahrát hru najdi X rozdílů.

Začínají se množit dotazy ohledně automobilů v té samodomo vizualizaci. Chtěl bych učinit prohlášení, že vozidla zobrazená jsou pouze ilustrační, taková nevlastníme a NE 😀 ani si je nemůžeme dovolit a nejsou součástí rozpočtu stavby domu. Jsem ale moc rád, že se dobře bavíte ;).