Montáž pouzder JAP

Protože jsme si vymysleli dvě šatny, jednu hned u vstupní chodby a druhou u ložnice, navstala potřeba, mít do těchto prostor dveře. Zároveň ale použití křídlových dveří by znamenalo problémy s prostorem pro jejich otevírání, popř. by nebylo v těch místech k hnutí. Celkem elegantně tyto problémy řeší zásuvné dveře do pouzdra. Co jsem tak vypozoroval tak jedničkou mezi pouzdry je firma JAP, začal jsem se tedy pídit po tom, kde pouzdra této značky nejlépe sehnat aby byla rozumná možnost dopravy, ať už cizí nebo vlastní cestou. Nakonec jsem narazil na eshop jap-pouzdro.cz, nebylo mi ale pořád jasné, jak že se tedy pouzdra montují. Jakou potřebuji velikost a podobně. Ozval jsem se tedy přímo prodejci s dotazy, které jsem měl. Slovo dalo slovo a protože sídlí v Praze, kousek od původního bydliště, vypravil jsem se k nim na návštěvu.

Návštěva showroomu

S panem Novotným z firmy Jelínek Interiér, která provozuje zmíněný eshop, jsem se sešel u nich na showroomu. Důkladně mi vysvětlil na přítomném modelu teorii montáže pouzdra. Prošli jsme také varianty a rozměry pouzder a shodli se na konkrétních rozměrech, které se hodí pro naše trochu atypické výšky otvorů. Řekl mi také, že v našem konkrétním případě je nezbytné namontovat pouzdra před zalitím podlahy, protože mají vyšší výšku než bude čistý otvor pro dveře. Docela jsem se díky této návštěvě uklidnil, že to musím určitě zvládnout a není to žádná věda.

Montáž pouzder

Na montáž jsem se domluvil s taťkou, protože to vyžaduje pomocníka. Tedy dle videa jak namontovat pouzdro stačí i jeden superman, ale toho jsem k dispozici neměl, tak jsem raději vsadil na staré dobré dva panáčky z návodů nábytku IKEA. Dobře jsem udělal. Teorie montáže vypadala až příliš snadno aby to byla pravda. Začli jsme montáží pouzdra v druhém patře. První problém nastal hned u šířky otvoru, nějaký koumák, já, ho vyzdil jaksi o 4cm menší, než měl být. Nic co by nevyřešila menší rozcvička s flexou a bouracím kladivem. Podle laseru jsem řízl cihly z obou stran a trocha něhy s bouracím kladivem už vyřešila zbytek.

Následovalo sestavení pouzdra na zemi dle připraveného návodu. To šlo opravdu dobře, zde se žádný stres nekonal. Dalším krokem bylo postavit pouzdro do otvoru, taky dobrý. Následovalo zdvihnutí a podložení do správné výšky, tady už to trochu dřelo, protože samozřejmě vzhledem k nestandardním rozměrům otvorů nešlo použít označený vágrys na pouzdru a musel jsem si odměřit vlastní na všech 3 bodech, co se musí vyrovnat do stejné výšky. Podkládání a ladění byl opravdu boj. Pouzdro má poměrně velké vůle ve všech směrech a neustále jsme to měli nějak zkroucené. Vypadalo to už pomalu na armagedon a pomyslné vhození rukavic do ringu. Nakonec s vypětím všech sil jsme zázrakem pouzdro usadili do odpovídající pozice, svislosti a vodorovnosti. Rychle jsme jej po obvodu zapěnili, než si to rozmyslí a někam uteče.

No nebudu vám nalhávat, že jsme se po tomhle mega úspěchu těšili na montáž druhého pouzdra v přízemí. Netěšili, fakt ne. Nakonec to ale nebylo vůbec zlé. Druhé pouzdro jsme namontovali během pár minut bez sebemenších problémů. Podařilo se nám ho vyrovnat snad na první dobrou. Rychle jsme ho tedy zapěnili a je hotovo.

Chci teď ještě odstranit dřevěné podpěry pod pouzdrem, musím tedy v následujících týdnech před dokončením podlahy vymyslet jak na to. Asi to nějak šikovně zašaluju a na pár místech vytvořím nosník z betonu. Přecijen ty dřeva nechci nechávat v podlaze.

Pokud se vás také týkají zásuvné dveře, myslím že nakonec můžu pouzdra od JAPu doporučit, kromě drobných problémů s montáží prvního pouzdra, což přisuzuji křivé zdi nebo nevím čemu jinému, šlo všechno vlastně docela dobře. Proti výrobě nějakého vlastního pouzdra nebo jinému řešení to nebylo ani kdovíjak časově náročné. Cena pak byla také poměrně přijatelná. Na stavbě jsou i dražší věci. Docela se těším a hlavně doufám, že následná montáž dveří pak bude probíhat v pohodě.

Líbil se vám tento článek? Přidejte se k 107 sledujícím a dostávejte informace o nových článcích ve chvíli kdy je vydáme. Klikněte a zadejte svůj email, nemůže to být jednodušší.